Nagy sikerrel zárult a MÁV Szimfonikusok turnéja Kínában

Nagy sikerrel zárult a MÁV Szimfonikus Zenekar ünnepi turnéja Kínában. Az együttes néhány napja érkezett haza közel kéthetes fellépéssorozatáról, melynek pekingi koncertje országaink diplomáciai kapcsolatának 70 éves évfordulójára szervezett ünnepségsorozat záróeseménye volt.

A MÁV Szimfonikus Zenekar hét koncertet adott Kína öt városában nyolc nap alatt az elmúlt két hétben. A turné apropója, a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok kerek évfordulója, mely egybe esik a Kínai Népköztársaság megalakulásával, hiszen 1949-ben, éppen 70 éve vette kezdetét. A zenekar december 28-i koncertje ezen ünnepségsorozat nagy presztízsű záróünnepsége volt, mely országunk imázsa szempontjából is nagy jelentőséggel bír. A hangversenyen jelen voltak a Pekingi Magyar Nagykövetség munkatársai is. Az együttes ezután a Peking melletti Tiencsinben adott két nagysikerű koncertet, majd 31-én és az újév első napján a Tajjüan-i Shangxi Grand Theaterben léptek fel. 2-án a tartományi fővárosban Csangsában szerepeltek programjukkal, hogy azután a turné utolsó állomásán a Shanghai-i Operaházban zárják a fellépéssorozatot. A hangversenyek valamennyi helyszínén hatalmas és korszerű koncertteremben látták vendégül a magyar együttest kínai vendéglátóik, ahol minden alkalommal teltház előtt és hatalmas sikerrel játszottak a helyi közönségnek. A hangversenyek programján kizárólag magyar szerzők művei szerepelnek. Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Ránki György, Erkel Ferenc zenekari művei mellett, a januári koncerteken az újév tiszteletére a program kiegészült néhány Strauss művel is. Az együttest valamennyi előadáson Medveczky Ádám vezényelte, aki ezen a turnén lépett először kínai közönség elé.

A zenekar ma érkezik haza, és nagyon rövid pihenő után, máris folytatják a munkát, hiszen január 9-én a Zeneakadémián lépnek színpadra, részben a Kínában is játszott magyar programmal. A Medveczky Ádám vezetésével, Balassa Sándor: Magyar táncok, Viski János: Hegedűverseny, Dohnányi Ernő: Szimfonikus percek, Ránki György: Pomádé király új ruhája 1. szvit lesz műsoron, közreműködik Ábrahám Márta hegedűművész.

Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar