Karácsonyi sláger a Talány Akusztiktól: A manó…

A manó (egy karácsonyfadísz meséje) címmel készített adventi, ünnepváró dalt és klipet a Talány Akusztik együttes, amely legközelebb 2020. január 15-én Óbudán, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban koncertezik.

A manó

A karácsonyi felvétel különlegessége, hogy Zöld Csabáék a Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskola kórusával együtt énekelnek.

A Talány Akusztik 2016-ban alakult az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház közös irodalmi szalonjában, a Legendák nyomában-esteken, amelynek művészeti vezetője, Szabó Zoltán Attila, Schwalm Zoltán néven, költőként is ismert, a 2020-ban tízesztendős Nyugat Plusz irodalmi folyóirat főszerkesztője. A nívódíjas zenekar dalait alkotótársával, Zöld Csabával közösen jegyzik.

A különleges hangulatú karácsonyi dal megszületésében fontos szerep jut a zenekar és a gyermekkórus közös munkájának. „Amikor kiderült, hogy a Váci utcai zenesuli gyerekkórusával dolgozhatunk együtt a Ferenciek tere című dalunk kapcsán, felvetődött bennem az ötlet, hogy miért ne csinálhatnánk egy karácsonyi témájú dalt is a gyerekekkel. Ezt az ötletet megosztottam szerzőtársammal, Szabó Zoltán Attilával, akinek volt is egy ilyen témájú verse a tarsolyban. Azonnal beleszerettem ebbe a nagyszerű versbe. Elolvasva, el is kezdett mocorogni bennem a dallam, szinte sorról sorra tudtam már az elején, hogy mi lesz a végeredmény” – meséli Zöld Csaba zeneszerző, színművész.

Korponay Zsófi és Zöld Csaba (háttérben a gyermekkórus)

A gyerekkórus a számukra írt három szólamot a Talány Akusztik énekesnője, Korponay Zsófi, a József Attila Színház színművésze vezetésével tanulta be. Zöld Csaba amúgy a Madách Színház Once… és A nyomorultak című előadásainak főszereplője, míg a zenekar énekesnője, Korponay Zsófi a József Attila Színház színésznőjeként többek között a Lila ákácban és A pápanő című előadásokban látható.

A Talány Akusztik klipjét Bánk Attila rendezte. A zenekar tagjai közé olyan kiváló muzsikusok tartoznak, mint Kristó Zsófia, Gáspár Gyula és Németh-Szabó Tamás. A zenekar jövőre – a Pest-budai mozaikok CD-n, 2017-ben már megjelent – Ferenciek tere című dalt tervezi kiadni új változatban, a gyerekkórussal együtt, s természetesen a klip sem maradhat el…

A manó (Egy karácsonyfadísz meséje)

Forrás: Talány Akusztik