Bejárhatóvá vált a Néprajzi Múzeum új épülete

Látványos animáció készült a Néprajzi Múzeum új épületéről – ezúttal a központban a bejárhatóság és a látogatói élmény állnak. A film különlegességét emellett a 3D szkennelt műtárgyak, valamint a valós drónfelvételek és a virtuális épületmodell összefűzése jelentik. A kisfilmet a múzeum megrendelésére a Pelaga Bt. készítette.

Európa egyik legkorábbi, 1872 óta működő etnográfiai intézményeként a Néprajzi Múzeum első alkalommal költözik a számára tervezett, minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új épületbe, ahol a tervek szerint az intézmény kevésbé ismert kincseit is megismerheti a közönség. A városligeti épületben tervezett 3.000 négyzetméteres állandó kiállítási tér egy korszerű szemléletű, nagyszabású, látogatóbarát tárlat létrehozására kínál lehetőséget. A városligeti épületben jelentősen megnő majd a látogatók által közvetlenül megismerhető műtárgyak száma és aránya, emellett az időszaki tárlatok is több ezer négyzetméteren kapnak helyet.

„Nem könnyű pusztán a megépülő négyzetméterek száma alapján értelmezni az új épület által kínált lehetőségeket – de ha azzal érvelünk, hogy a korábbi kiállítási tereinknek közel a háromszorosát használhatjuk majd, akkor a látogatóink számára is nyilvánvaló, hogy milyen szintű gyarapodást eredményez a fejlesztés.” – mondja Dr. Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója.  

Egy korszerű múzeum ma már nem csak az időszaki és állandó tárlatain keresztül segíti a közönségét, hanem valódi találkozási helyet és hiteles tudásbázist is kínál, ezért a fejlesztés része a múzeumi rendezvényeknek helyet adó terem, vagy az egyedülállóan izgalmas néprajzi filmgyűjtemény bemutatására szolgáló moziterem is. Az ifjúsági múzeum állandó tárlata mellett további múzeumpedagógiai és ismeretátadási interaktív terek is készülnek az új múzeumi épületben, bennük műhelyek, workshopok, kézműves foglalkozások helyszínei. Az érdeklődők számára korszerű kutatóterem és könyvtári olvasóterem is készül, ahol a lenyűgöző gazdagságú fénykép és adattári gyűjtemények már a legkorszerűbb digitalizált megoldásokkal is elérhetővé válnak.

Az építészeti modellt az épület tervezője a NAPUR Architect Kft. a Városliget Zrt. engedélyével bocsátotta a filmkészítők rendelkezésére. A modellt az előkészítő munkák során 3D szkennelési technikával létrehozott tárgyakkal egészítették ki, melyek felbontása akkora hogy tudományos kutatásokra is alkalmasak. A filmben a kivitelezési fázisban lévő épület képei vannak összefűzve a virtuális modellel úgy, hogy a helyszíni drónfelvételekből visszanyert valós kamerapályákhoz illesztették a virtuális tér kamerapályáit.  „Kihívást jelentett egy ilyen nagy alapterületű épület 90 másodpercben történő bemutatása.” – mondja Czeglédi Péter, BME Rajzi és Formaismereti Tanszék. „Bízunk benne, hogy a munkával sikerült közelebb hoznunk az épület által kínált látogatói élményt.”

A filmet aláfestő zene Singh-Bahadur Áron munkája, amely a Néprajzi Múzeum Hangtárának archív felvételeire épül. A dinamikus, sokszínű hangzás az intézmény hazai és nemzetközi gyűjteményi anyagára is reflektál.

A Néprajzi Múzeum új épülete a Városliget egyik fogadó építményeként funkcionál majd a Városliget szélén, s a műtárgyak, a munkatársak és a látogatók számára is rendkívül előnyös körülményeket és feltételeket valósít meg a legmodernebb építészeti megoldások megvalósításával és világszínvonalú jellemzőkkel.

Forrás: Néprajzi Múzeum

,