Ilyen egy trendi könyves ajándék, avagy idén ezt tedd a fa alá!

Szerző: Marity Mira

Rendhagyó ajánló a Boldogság skandináv módra, és a Házipatika 2020 naptárkönyekhez

Ahogy lassanként közelít az ünnep, úgy sokszorozódnak a gondterhelt redők a homlokunkon az ajándékvásárlással kapcsolatban. Mivel rukkoljunk elő, ha valami eredetit szeretnénk adni? Mi lehet az, aminek biztosan örülni fognak a szeretteink, és nem süllyesztik az újévben a komód legalsó fiókjának a mélyére? Mit adjunk az anyunak és a nagyinak, ha már tele van a polcuk szakácskönyvekkel, kötésmintákat tartalmazó füzettel, romantikus regénnyel vagy fotóalbummal? Ajándékozzunk idén naptárkönyvet, és garantált lesz a siker!

Még mindig sláger a naptárkönyv

Pár éve indult diadalútjára ez az új műfaji kombináció. Tartalmaz egy praktikus és jól használható naptárt, amire mindenkinek szüksége lehet, aki nem tudja megszokni a mobiltelefonok online agenda funkcióját. Én is régi vágású és retrográd olvasó vagyok, és szeretem, ha a kezemben tarthatom a noteszemet, és manuálisan jegyzetelhetem bele a fontos dátumokat, eseményeket és tennivalókat. Ugyanakkor szeretem, ha a naptárban akad valami érdekes olvasnivaló is – a naptárkönyv pedig pontosan ilyen. Olyan, mint egy tradicionális kincses kalendárium, amit annyira kedveltünk régen. Akad benne jótanács, egy-egy szép gondolat vagy figyelemre méltó érdekesség. Ezért is olyan nagyszerű kombó a Kossuth Kiadói Csoport két kis takaros naptárkönyve a 2020-as új évre. Az egyik a Boldogság skandináv módra, a másik a Házipatika – Természetes szépségünkért és egészségünkért.

Kellemest a hasznossal

Öröm kézben tartani ezeket a könyvecskéket. A kiadótól megszokott magas színvonalú kiadványok, melyeknek a borítói csábítóan esztétikusak. A könyvek nagyon jól használhatók, mert kis méretűek és könnyűek, remekül elférnek a retikülben a neszeszer mellett. Az A6-os szabvány olyan, mint egy nagyobb képeslap, tehát pont ideális a jegyzeteléshez is. Ha ezt rakjuk meglepetésként a fa alá, mégis többet nyújtunk, mintha csupán egy szimpla könyvet vagy csak egy újévi unalmas és üres naptárt adnánk. A trendi naptárkönyv frappánsan ötvözi a funkciót és formát, így az általunk adott ajándékkal összeköthetjük a kellemest a hasznossal. Akit ezzel lepünk meg, annak minden alkalommal az eszébe jutunk majd, amikor ezeket a csinos kis könyveket forgatja. Naplóként, naptárként és olvasnivalóként is funkcionálhat majd a kiadvány.

Hygge, a megunhatatlan

A dánok fantasztikus életérzését, a hygge-t nem lehet megunni, és miért is kellene. Nem csak a hygge-ről van szó, hanem arról az irigylésre méltó északi boldogság-típusról, amit a skandinávok gyakorolnak. A fizikai és lelki „jóllét”, az erőlködés nélküli örömök becsempészése a mindennapokba, a meghitt harmónia, a nyugalom derűje, a kiegyensúlyozottság művészete – ezek mind apró lépések ahhoz, hogy a dánokéhoz, svédekéhez vagy finnekhez hasonló pozitív mentális állapotba kerüljünk. A Boldogság skandináv módra agenda rácsodálkozásszerű útmutatást nyújt ehhez.

Felcsapom a kis könyvet, és látom, hogy szeptemberre gombászást ajánl és arra buzdít, hogy használjuk többet a lábunkat. Nevezzünk ki a héten egy sétálónapot, a barátainkkal pedig egy kávézó helyett szabad téri barangolással egybekötve beszélgessünk. Márciusban, amikor még rövidek és didergősek a nappalok, tervezzük meg a családdal a nyaralást, amolyan komplex élményként. Ha például Spanyolországba megyünk, nézzünk meg kollektívan egy-két vidám andalúziai filmet. Készítsünk tapas tálat a szeretteinknek és írjunk fel cetlikre pár fontos spanyol szót, majd tanuljuk meg együtt a családtagjainkkal vagy barátainkkal. Az életmódtanácsokat igazi „boldogságszakértő” adja, mert a zsebnaptárban a dán Meik Wiking, a hygge egyik világszerte ismert nagymesterének a gondolatai és tippjei vannak.  

Kéznél van a gyógyszertár

Szerencsére ma már követendő trenddé vált az egészséggel való törődés, a prevenció és az egészségtudatos életmód. A Házipatika naptárkönyv komoly segítséget nyújt ehhez, de mégis szórakoztató és könnyen emészthető formában teszi. Az év egyik legsötétebb, legenerváltabb és az immunrendszert legyengítő hónapjára, a februárra különleges kényeztető receptekkel áll elő. A szerkesztő speciális relaxáló test- és lábfürdőt, illetve kényeztető masszázsolajat ajánl, méghozzá házilag elkészíthető termékekből. Júniusban pedig, amikor a felfrissülés és az üde közérzet a cél, egy fantasztikus uborkás tonikról olvashatunk, és arról, hogy hogyan lehet illóolajokból szekrényillatosító és molyriasztó szérumot készíteni. A könyvecske elsősorban a természetes alapanyagokat preferálja. Olyan jótanácsokkal és receptekkel szolgál, amelyek alapjai hasznos gyógynövények és illatos virágok, zamatos gyümölcsök és egészséges zöldségek. Mindkét naptárkönyv igazi kincs lehet a legjobb barátnőnknek vagy a legkedvesebb kollégánknak, az anyukánknak vagy a nagyinak, de persze magunkat is meglephetjük vele, mert ha a kezünkbe fogjuk, úgysem lesz majd szívünk megválni tőle.

https://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/5127/boldogsag-skandinav-modra-naptarkonyv-2020

https://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/5126/hazipatika-naptarkonyv-2020