Por címmel mutat be új előadást a Baltazár Színház

Végül is, melyik porról beszélünk? Arról, ami zavar, ha a szemünkbe fújja a szél? Vagy arról, ami a kaleidoszkópban varázslatos formákat ölt? Talán mindkettőről egyszerre.

December 12-én, este 7 órakor mutatja be új előadását a Baltazár Színház. A darab egyik rendezője Réti-Harmath Olívia, aki a Budapest Kortárstánc Főiskolán végzett 2014-ben. Rendezőpárja, Farkas Dorka szabadúszó koreográfus, mozgáscsoport-vezető, Finnországban tanult kreatív táncoktatást, valamint az Artman Egyesület elnökségi tagja. Kettőjük első közös munkája 2017-ben a Pitypang című előadás volt, szintén a Baltazár Színházban. Por című friss bemutatójuk a Pitypang folytatása, így egy színházi estén két harmincperces előadást láthat majd a közönség, egy szünettel. A Pitypang metaforikus, lírai nyelven beszél a szerelemről, magyar költők verseinek és a színészek saját gondolatainak felhasználásával. Ezzel a finom, pasztell és idilli világgal száll vitába az este második részében a Por. Vörös István drámája éles kritikát fogalmaz meg a harmónia iránti olthatatlan vágyunkról, önmagunkról és a színházról magáról is. „A Por című előadásunk kérdésfeltevések sorozata. Arra keressük a választ, hogy mit nevezünk szépnek, és mi ad értelmet az alkotásnak vagy a mindennapjainknak. Ebben rengeteg az irónia és az önirónia, ami önismeretet feltételez, erős intellektuális munkát vár el a Baltazár színészeitől, akik ezt a munkát hibátlanul el is végzik” – mondja Réti-Harmath Olívia és Farkas Dorka a rendezői koncepcióról.

Az előadás abszurd világa a színészek egyediségéből indul ki, arra tesz kísérletet, hogy megmutassa azt a sokrétűséget és változatosságot, amelyre csak a Baltazár színészei képesek. „Rengeteg a drámaszövegben az önreflexív humor, és ezt erősítjük az előadásban is. Bizonyos pontokon a könnyed humor és a mélység összetalálkozik, ám arra törekszünk, hogy mindez a színészek személyiségéből, megélt tapasztalataiból következzen. Éppen ezért a Por világa az ő improvizációikból építkezik, azokat fejleszti tovább, teszi koherensebbé” – mondják a rendezők a munkafolyamatról.

Előadják: Erdős Balázs, Fehér Dániel, Horváth Szilvia, Keresztes Anna, Kocsi Zsófia, Kovács, Veronika, Medetz Attila, Pátkai Andrea, Rafael Erzsébet, Szilvásy Márton, Vörös Ferenc

A Por írója: Vörös István
Rendező-koreográfusok: Farkas Dorka, Réti-Harmath Olívia
Látvány: A másik Kiss Gabriella
Dalszerző: Darvas Kristóf
Fény: Dézsi Kata
Smink, haj: Nagy Réka
A rendezők munkatársa: Szabó Judit

Bemutató: Baltazár Ház (Budapest III. kerület, Zsófia utca 7.), december 12. 19:00

Honlap: www.baltazarszinhaz.hu
Telefonszám: 06-1-328-0235

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/729466547522352/
Jegyek: jegy.hu/program/pitypangpor-111077

Forrás: Baltazár Színház