A Recirquel a müncheni Tollwood fesztivál sztárfellépője – Elővételben elkapkodták a belépőjegyeket a Párizs Éjjelre

A Recirquel az idei müncheni Tollwood Winterfestival sztárfellépője. Az egyik legnagyobb, mintegy 800 ezer látogatót vonzó német zenei, kulturális és ökofesztiválon a Párizs Éjjel című újcirkusz produkciót mutatja be a magyar társulat. A Vági Bence által rendezett, a ’30-as évek francia fővárosának éjszakai lokáljait és varietévilágát megidéző előadást november 26. és december 31. között összesen 33 alkalommal tekintheti meg a müncheni közönség. A Recirquel előadásaira már elővételben elkelt gyakorlatilag az összes belépőjegy, több mint tízezren tekinthetik meg a magyar társulat produkcióját a következő hetekben.

Párizs Éjjel © Nagy Attila

Németországban is bemutatkozik a Recirquel nagysikerű Párizs Éjjel című produkciója, amely az egyik legnagyobb, több mint 30 éves tradícióval bíró müncheni fesztivál, a Tollwood Winterfestival kiemelt műsorszáma lesz. Az öt héten át tartó Tollwood nemcsak a sokszínű nemzetközi zenei és kulturális programjairól ismert, hanem az ökológiai programok és klímavédelem egyik legnevesebb civil platformja is. Az ökoszemlélet az egész fesztivált áthatja, a gasztronómiától egészen a fellépők kiválasztásáig, akiket a zenei és az előadó-művészeti élet legkülönbözőbb szegmenseiből hívnak meg a rocktól a jazzen vagy a blueson át a színházi és újcirkuszi előadásokig.

Párizs Éjjel © Bende Tamás

Az idén november 26-án kezdődő fesztivált a Recirquel produkciójával hirdetik a szervezők, a Párizs Éjjel pedig ennek megfelelően az egyik legnagyobb játszóhelyen lép fel. A 2014-ben debütált produkció tulajdonképpen visszatér a gyökereihez, hiszen az eredetileg hagyományos cirkuszsátorban játszott, de az elmúlt években rendre színházi közegben színre állított Párizs Éjjelnek a belvárosban felállított hatalmas cirkuszi tér ad otthont, amely önmagában is a fesztivál kulturális látványosságnak számít. A mintegy 400 nézőt befogadó Spiegeltent-ben a nézők nem hagyományos széksorokban, hanem asztaloknál ülve foglalnak helyet. A produkció iránti érdeklődés példa nélküli a fesztivál történetében, a társulat 33 előadására már elővételben elkelt gyakorlatilag az összes jegy.

Párizs Éjjel © Nagy Attila

A Párizs Éjjel az elmúlt években számos ország és nemzetközi fesztivál közönsége előtt mutatkozhatott be, mégis nagy elismerésnek tartjuk, hogy az egyik legnagyobb, közel egymillió érdeklődőt vonzó német fesztivál idén minket hívott meg zászlóshajó produkciónak” – mondta Vági Bence. A Recirquel Társulat művészeti vezetője szerint ez is jelzi, hogy az újcirkusz műfaj jelentősen felértékelődött az elmúlt években, és ma már a legnívósabb kortárs előadó-művészeti produkciók között kap helyet.

Párizs Éjjel © Bende Tamás

A Recirquel az idén nyáron újragondolta, táncos elemekkel és új számokkal bővítette a 2014-ben debütált Párizs Éjjelt. A produkció a harmincas évek perzselő varietévilágát tárja a nézők elé, annak minden érzékiségével, bájával és tiltott vágyaival. A Müpa és a társulat közös produkciója a világhírű fotóművész, Brassaï jellegzetes világából merít inspirációt. A darabban artisták és táncosok keltik életre a korszak dekadens és fülledt erotikájú világát, felidézve a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét.

Ttollwood, München © Bernd Wackerbauer

A Recirquel Párizs Éjjel című előadása az elmúlt években a világ számos országában – Franciaországtól Olaszországon és Kolumbián át a skóciai Fringe fesztiválig – aratott komoly szakmai és közönségsikert, legutóbb a bakui nemzetközi színházfesztiválon mutatkozott be. Magyarországon legközelebb januárban lesz látható a Müpa Fesztivál Színházában.

A Recirquel Újcirkusz Társulatról

Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat öt egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus, illetve a My Land – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig. Vági Bence és a Recirquel Társulat 2017-ben felkérést kapott a 17. FINA Világbajnokság Záróünnepségén látható monumentális produkció, a Csodaszarvas legendája megrendezésére, amelyben a több mint 200 artista és táncos lépett színpadra a világ 18 országából.

A Társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 600 előadást tartott, amelyet majd 300 ezren láttak világszerte.

A magyar előadóművészeti életben az újcirkusz, mint új művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg. A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy új, és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást. A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene.

Forrás: Recirquel Újcirkusz Társulat