Katamaránnal Bécs és Budapest között

Szerző, fotók: Marity Mira

Exkluzív és különleges. Kényelmes és szórakoztató. Élménnyel teli és innovatív. Ilyen utazás vár azokra, akik részt vesznek jövőre a Twin City Liner komplex programján, amelynek keretein belül a Bécs és Budapest közötti utazást tartalmas hétvégi programcsomagként lehet élvezni.

Prémium turizmus a cél

Elképzelem, ahogy a fenti nyitott dekken állok a korlátnak támaszkodva. Hajamat fújja a szél, a lábam alatt kellemesen morog a csinos kis piros katamarán négy Jet motorja, miközben mellettem elsuhannak a hangulatos Duna menti települések. Kicsit átfáztam, így behúzódom a belső utastérbe, ahol kényelmes és süppedős bőrülések várják, hogy beléjük bújjak. Rendelek a bárban – stílszerűen – egy kapucínert és egy Zacher tortát, hiszen Bécsbe tartok. Az elém táruló panorámát bámulom a hatalmas ablakokon át, közben a telefonomon böngészem a MuseumsQuartier aktuális kiállításait, hiszen ingyenes wifi van a hajón, és én felkészülten akarok érkezni a Királyvárosba.

A hajónk épp elsuhan Gabčíkovo, vagyis a Bős-Nagymarosi vízlépcső mellett, a fedélzeten kérésre emlékfotót készítenek rólunk a szépséges természeti szcénával a hátunk mögött. Később még megiszom egy üdítőt a grandiózus „Captain Lounge’ bárban. Hamarosan megérkezünk, a látványos utazás cirka hat órán keresztül tart, és a Budapesttől Bécsig tartó hajókázás bőven megér ennyit. Az apró szuvenír sarokban megveszem magamnak emlékbe a Twin City Liner kicsinyített mását, kulcstartó vagy pendrive formájában. De már meg is érkeztünk Bécsbe, a Schwedenplatz kikötőbe, ahonnan tranzit visz tovább a szállodába. Másnap aztán frissen és kipihenten állok neki a szervezett bécsi városnézésnek.

Bécs, Pozsony és Budapest

Ez már nem utópia, bárki átélheti jövő évben. A Twin City Liner eddig már bizonyított, mert igen népszerű a fő útvonala, amelyben Bécs és Pozsony között jár a hajó. Ezért is álmodott nagyot ennek a projeknek az összes támogatója, amikor úgy döntöttek, hogy futtatják a katamaránt Bécs és Budapest között is. Miért is ne? 1831-ben a reformkorban már Széchenyi is megmondta, hogy érdemes gőzhajót indítani a két város között. Jóval később a szárnyashajó is populáris közlekedési formának és trendi programnak bizonyult, ám a jövőbeli katamarános program mégis hiánypótlónak tűnik, főleg a prémium turizmus szegmensében. A Twin City Liner elegáns bordó katamaránja szerencsés próbautat futott november 22-én, az osztrák utazók rövid időn belül felvásárolták az összes jegyet. Őket három napos tartalmas hosszú hétvége várja Budapesten. A szervezők úgy remélik, hogy visszafelé ugyanilyen sikeres lesz a programcsomag. Tehát sokan álmodtak egy nagy közös álmot, ami bizony valóra vált.

Sokan és sokat tettek a Budapest-Bécs útért

A Central Danube, a Wien Holding és a Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien új közös vállalata a Twin City Liner. A próbaúton jelen volt Peter Hanke, Bécs nemzetközi tanácsnoka, Kurt Gollwitzer és Gerd Krämer ügyvezető igazgatók. Nagy Andor, Ausztria budapesti nagykövete azt hangsúlyozta, hogy Bécs és Budapest nagyon jól kiegészítik egymást, de a fővárosunk szépsége gyönyörűbben kirajzolódik a Dunáról nézve. Ezért is válhat jól prosperáló együttműködés ebből a vállalkozásból. Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnöke szerint nagyon fontos a minőségi turizmus iránti elkötelezettség, és ezzel az innovatív utazással meg lehet szólítani az Európán kívüli utazókat is.

Képzeljük csak el, hogy milyen szerencsés helyzetben van az az ázsiai turista, aki egy hétre ellátogat Magyarországra, majd a Twin City Liner célzott útjaival Budapest mellett megjárhatja Bécset, de akár Pozsonyt is, ha kombinálja a túrákat. A vízről pedig minden valóban sokkal impozánsabb perspektívából láttatja magát. A Duna pedig nem más, mint egy „folyékony főutca”, amelynek adottságait érdemes kihasználni. Ezek már Kovács Balázs, volt külképviselő szavai, aki a GD Consulting ügyvezetőjeként vett részt a katamarán első Budapestre tartó útján. Peter Hanke tanácsnok sikerprojektnek nevezte az együttműködést, amelyen 14 éve dolgoznak a szervezők. Ami Bécset és Budapestet összeköti, az nem csak a történelem, hanem elsősorban az emberek. A két város együtt pozicionálása pedig nagyon sok lehetőséget rejt magában.

A turizmus fellendítése mellett az emberek élménye a cél

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) / Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a magyar és osztrák kultúra találkozását itt most a Duna teszi lehetővé. Ez az, ami összeköti és elérhető közelségbe teszi a két várost. Valóban fontos, hogy a turizmust, mint a GDP releváns és fejlődő iparágát támogassuk, de a legfontosabb mégis az, hogy maguk az emberek jól érezzék magukat. A Twin City Liner gyorskatamarános útvonala Budapest és Bécs között erre minden bizonnyal alkalmas lesz.

A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. nélkül persze nem jöhetett volna létre a grandiózus projekt. Spányik Gábor ügyvezető igazgató elmondta, hogy eddig csak a szállodahajók jártak a két város között, így az utasforgalom bizonyosan nőni fog. Felhívta a figyelmet továbbá az utazók ellátásában és a parti programokban rejlő beruházási lehetőségekre is. 2020-ban háromszor fut ki Budapestről Bécs felé a katamarán. Ha azok az vízi utak sikeresek lesznek, a 2020-2021-es év fordulóját, vagyis egy exkluzív szilvesztert is el lehet tölteni a Twin City Liner fedélzetén, egy nívós és komplett programcsomag keretein belül.