A Rambo-késektől a Bentley Continental GTC-ig – szenzációs jubileumi árverezés és kiállítás Andy Vajna műtárgyaiból a Nagyházi Galériában

Szerző, fotók: Varga Bótos Anna

Mindjárt az elején kijelenthetjük, a múzeumok, galériák, aukciósházak világa egy teljesen külön világ. Elüt mindentől, ami hétköznapi. Ezáltal magasba repít, fel, fel, messzire, valahová a szellemi szféra mindenek feletti birodalmába, ahol az esztétikai minőség, a szépség, a mívesség a cél és a mérce. A galériák talán abban különböznek múzeumi társaiktól, hogy gyűjteményeik élőbbek, elevenebbek, jobban cserélődnek, hozzáférhetőbbek, műtárgyaikat meg lehet érinteni, meg lehet venni, birtokolni lehet a napi szintű adás-vétel révén. Eseményeik is főként ehhez az egyrészt műértői, másrészt műkereskedői tevékenységhez kapcsolódnak, míg a múzeumok, bár napjainkban náluk is egyre több az interaktív, a műtárgyakat megelevenítő, mozgásba hozó program, mégis statikusabbak. Budapesten van talán a legtöbb és legfelkapottabb magángaléria, s ennek is a már-már ikonikussá vált központja a Falk Miksa utca, ahol a hangulatosan zegzugos antikvitás üzletektől, az ódon levegőjű, néha váratlan titkokat rejtő kisebb-nagyobb régiségboltoktól kezdve a világszerte híres, múzeumi karaktert is felmutató, sokszor bizonyos műfajokra specializálódott elegáns, csillogó luxusgalériákig minden megtalálható egy kupacban, felmérhetetlen értékeket és az ehhez párosuló hatalmas tudás- és ismeretanyagot felvonultatva.

Soóky Marietta beszámolója a sajtótájékoztatón

A rendszerváltás körüli években virágzásnak indult műkereskedelem egyik legelső és legpatinásabb magánvállalkozása a Nagyházi Galéria és Aukciósház, amely három jeles jubileumot is ünnepel egyszerre a napokban, a galéria megalakulásának 35. évfordulóját, aukcióik megkezdésének 25. évét, és még egy kerek számot, az intézmény ugyanis hamarosan elérkezik a 250. aukciójához, amelyen a nemrég  eltávozott világhírű filmproducer, néhai filmalapos kormánybiztos, Andy Vajna relikviái is kalapács alá kerülnek – hangzott el a hármas jubileum alkalmából november 22-én a galériában tartott sajtótájékoztatón.

A sajtó képviselői az Andy Vajna gyűjteményét bemutató kiállításon
Képek, fotók, újságcikkek
Ikonikus filmbeli jelenetek

1984 a galéria megalapításának évszáma, amikor is az eredetileg villamosmérnök Nagyházi Csaba, feladva eredeti hivatását, úgy döntött, hogy ettől kezdve a műkereskedelemnek él. Feleségével, Soóky Mariettával ekkor megalapították a Nagyházi Galériát, kezdetben még csak tízegynéhány négyzetméteren, a XII. kerületi Járőr utcában bérelt ingatlanban, viszonylag szerény körülmények között. Ráadásul akkoriban az ilyen jellegű kereskedelmet még nehezen megszerezhető engedélyekhez kötötték és szigorú szabályok keretei közé szorították. A kezdeti néprajzi gyűjteményből és gyűjtőszenvedélyből nőtt ki és terebélyesedett azután a mai galéria, amely a kilencvenes évekre már 200 négyzetméteren, több szinten foglalt helyet, lehetővé téve a műfaji sokféleséget is. Mérföldkőnek számított a cég történetében, amikor 10 évvel később, 1994-ben átköltözött mai helyére, a Balaton utca 8-ba, ahol már 1500 négyzetméternyi tér állt rendelkezésükre, lehetővé téve profiljuk további bővítését. Ekkor vágtak bele az addig nálunk még nem divatos aukciós tevékenységbe. Pontosan 25 évvel ezelőtt már ebben a galériában tartotta első, akkor kulturális kuriózumnak számító árverését a cég, mégpedig a londoni Sotheby’s közreműködésével. A mintegy 400 négyzetméteres aukciós terem zsúfolásig megtelt, olyannyira, hogy szabályosan mozdulni sem lehetett, és a nagy érdeklődés miatt kénytelenek voltak részvételi díjat is beszedni – emlékezett vissza a hőskorra, a kezdetekre Soóky Maietta, a galéria tulajdonosa. Azóta a műtárgy aukció annyira népszerűvé vált, hogy a többi galéria és aukciósház is, követve a jó példát, sorra rendez sikeres aukciókat.

A galéria egyik folyosója

Az eltelt huszonöt esztendőben a galéria tevékenysége töretlenül ívelt fölfelé, s kínálatukkal mára már nemcsak a műtárgyak kedvelőinek szereznek örömöt, hanem ritkaságok felfedezésével és piacra bocsátásával ismeretterjesztő és muzeológiai tevékenységet is folytatnak. Egyebek között Tiziano, Csontváry, Rippl-Rónai, Vaszary, Hermann David Salomon Corrodi és Francisco Fernandez festmények, Kozma Lajos bútorok, Joseph Hoffmann tárgyak vásárlása és kereskedelmi forgalomba hozatala fémjelzi sikeres működésüket. Számos műtárgyuk került közgyűjteményekbe is. Nagyházi Csaba közéleti szereplése is kiemelkedő, 1997-től haláláig a Magyar Műtárgy- és Régiségkereskedők Országos Szövetségének az elnökeként  is érdemeket szerzett.

A 250. aukció nemcsak a kerek szám és az évfordulók miatt, hanem azért is szenzációs és egyedülálló esemény a galéria életében, mert nem más, mint a világhírű filmproducer, a közkedvelt Rambo és a Terminator filmek atyja, az Evita sikerre vivője és még számos más népszerű alkotás életre hívója, Andy Vajna gyűjteménye, filmes relikviái, személyes tárgyai kerülnek árverezésre.

The Peoples’s Choice Awards  – díj a Ramboért
Rambo 
Fotó a Terminátor 3 premierjéről
A forgatókönyv díszpéldánya
Az Evita című film plakátja

A sajtótájékoztatót moderáló Bánó András újságíró-szerkesztő érdekességként felsorolt legalább tíz olyan okot, amellyel Vajna Timea, a producer özvegye indokolta férje hagyatéka egy részének árverezésre bocsátását. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az árverezésből befolyó összeg nagy részét jótékonysági célra, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának támogatására szánja.

S most nézzük meg közelebbről, hogy a felajánlott és már ki is állított 252 tétel milyen érdekességeket, kuriózumokat  tartalmaz. 

A Rambo-kések
A Rambo-kések

A filmrajongók szívét valószínűleg a Rambo-kések dobogtatják meg a legjobban. Ezekkel kapcsolatban a jóbarátjára emlékező Geszti Péter viccesen meg is jegyezte, nagyon mulatságos látni, ahogyan haladt előre a Rambo filmek száma, úgy nőttek a kések méretei is. Ezt a megállapítást az egymás mellett kiállított darabok is jól alátámasztják.

Az íróasztallá alakított rulett
Fotóalbum
Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt (tanulmányfejek)
Kovács Margit kerámia (Esőleső)

A másik hökkenet Vajna amerikai álomautója, a gyönyörű tengerkék, lehajtható fedelű Bentley Continental GTC. Kikiáltási ára mindössze tízmillió forint. De ezzel nem ért véget a felbecsülhetetlen értékek és ritkaságok sora. Munkácsy Mihálynak a Krisztus Pilátus előtt (tanulmányfejek) című 1880-ban készült alkotása 28 millió kikiáltási árral indul az árverezésen. Vajna számos bútora, így íróasztala, art deco ebédlőgarnitúrája, komódok, kis asztalkák, asztali lámpák, a hongkongi időszakából való kínai szekrények, paravánok, kisbútorok is ott vannak az árverezésre szánt tárgyak között. Kuriózumnak számít íróasztallá alakított rulettasztala (240 ezer Ft), amely korábban kaszinós irodájának bútordarabja volt, produceri széke (18 ezer Ft), elmaradhatatlan thaiföldi szivartartója (300 ezer Ft). De láthatók még porcelán étkészletek, míves evőeszközkészletek, órák, Andy Vajnáról különböző technikákkal készült portrék, Kovács Margit kerámiák, kisebb nagyobb szobrocskák, kisplasztikák, festmények. Licitálni lehet egy gyöngydíszítésű gitárra is, amely egy Antonio Banderas által szervezett jótékonysági gála tétele volt (90 ezer Ft). Ezen kívül számtalan érdekes dokumentum, fotók, fényképalbumok, plakátok, festmények, forgatókönyvek díszpéldányai, hatalmas DVD és videokazetta gyűjtemények várnak új gazdára. A falakról, fotókról, albumokból jól ismert hollywoodi sztárok mosolyognak, veszik körül a producert, olyanok, mint Robert Redford, Sylvester Stallone, természetesen Schwarznegger, Bruce Willis, Madonna és még sokan mások. Mindannyian egy páratlan karrier szereplői, tevékeny részesei, alakítói. Ahogy Geszti Péter kiemelte, Andy Vajnának sikerült, megcsinálta azt, ami az amerikai álom. Ennek láthatjuk egy kis szeletét a kiállításon.

A gyöngyökkel kirakott gitár
Gyerekkori képek egy albumban
Munka közben

A bemutatott tárgyakon keresztül szinte megelevenedik előttünk Vajna alakja, nemcsak mint sikeres filmes producer, hanem mint magánember, családapa, jó barát, nyomon követhetjük pályájának egyes állomásait, neves sztárokkal való kapcsolatait, bepillanthatunk otthonába, tanúi lehetünk kedvteléseinek. Itt van közöttünk, mintha el sem távozott volna, szinte mintha még most is ott ülne a produceri székében, vagy az íróasztalánál, s szivardobozából éppen ki akarná venni a következő slukkokra való Havannát.

Tárgyak vegyesen

Bár az aukció még csak december 7-én lesz, az Andy Vajna gyűjteményét és relikviáit felvonultató kiállítás november 23-tól december 1-jéig bárki számára megtekinthető a Nagyházi Galériában. Sőt november 26-án 16 órai kezdettel a galéria tárlatvezetéssel is kedveskedik az érdeklődőknek, amikor is Havas Ágnes filmes szakember, Vajna közeli barátja mutatja be az érdekes tárlatot.

December 3. és 7. között egyébiránt karácsonyi aukció keretében összesen öt árverésre kerül majd sor a galériában: december 3-án régi mesterek és 19. századi festmények, 4-én 19. és 20. századi festmények, 5-én művészeti tárgyak, bútorok és szőnyegek, 7-én délelőtt ezüstök és ékszerek, délután pedig Andy Vajna gyűjteménye és relikviái kerülnek kalapács alá. A katalógusok a legtöbb árverésre már elérhetőek.

Lengyel László művészettörténész ennek kapcsán röviden beszélt a galéria teljes profiljába tartozó anyagról, szólt a galéria néhány páratlan ritkaságáról, s a karácsonyi árverés kiemelkedő darabjáról. Az intézmény birtokában lévő több ezer műtárgy sokféle műfajt reprezentál a festményektől, grafikáktól, szobroktól, kerámiáktól kezdve a bútorokon, berendezési tárgyakon, szőnyegeken keresztül az ékszerekig, nemesfém tárgyakig bezárólag. Megtalálhatók benne a hazai mesterek munkáinak színe java a XVIII-XIX. századtól kezdve napjainkig, valamint az egyetemes művészet élvonalába tartozó művészek alkotásai is. Érdekességként megemlítette, hogy a galéria legrégibb tárgya egy egyszerű vaspántokkal és szegecsekkel összefogott tölgyfa kerék, amely a 15-16. századból való. A karácsonyi aukciók kiemelkedő festményei között három képre hívta fel a figyelmet, az egyik Fontebasso Francesco: A felhőkön trónoló Madonna Paolai Szent Ferenccel és Pádovai Szent  Antallal; a másik Procaccini Giulio Cesare: Madonna a gyermek Jézussal, Keresztelő Szent Jánossal  és két angyallal,  a harmadik pedig egy holland festő: Holland-spanyol tengeri csata című alkotása.

Lengyel László művészettörténész által kiemelt festmények a régi képek közül

Andy Vajna rajongóinak és az értékes műtárgyak kedvelőinek különösen eseménydús programot és vásárlási lehetőséget kínál tehát a karácsony előtti időszakban az önmagában is gyönyörű, komoly muzeális értéket képviselő, rendkívül gazdag és változatos gyűjteménnyel rendelkező Nagyházi Galéria és Aukciósház. Érdemes elmélyülni a kínálatában.

Bővebb ingformáció a közelgő aukciókról és programokról a galéria internetes oldalán található: www.nagyhazi.hu/hu

, ,