Tradíció és innováció kéz a kézben a Vörösmarty téri Téli Fesztiválon és Vásárban

Közös hagyományaink mutatják meg kik vagyunk, és értékeink megőrzése tesz minket igazán közösségünk tagjává. Azonban egyúttal feladatunk a megújulás is, hiszen csak előre tekintve és együtt fejlődve tudunk a jövő kihívásainak megfelelni, és a változó világgal lépést tartani.

Huszár András, Karácsony Gergely, Bán Teodóra © BFTK, Halmai Gyöngyi

Ahogy Budapest főtere, a Vörösmarty tér megújult, úgy újulunk meg mi is, hogy a Budapesti Téli Fesztivál és Vásár vendégei számára a legjobbat nyújthassuk. Budapest a négy évszak fővárosa, amely mára már az utazók egyik, sőt 2019-ben Európa legkedveltebb úti céljává vált. Így a főváros téli fesztiválja, az adventi és karácsonyi vásár feladata is, hogy megmutassa páratlan kulturális értékeinket, egyedülálló hagyományainkat és példát mutasson a híres magyar vendégszeretetből.

Nálunk a tradíció és az innováció kéz a kézben jár. Hiszen tökéletesen kiegészíti egymást a fényfestés a Gerbeaud-ház homlokzatán és az adventi koszorú gyertyáinak ünnepi meggyújtása, a gyermekjátszóház és a könnyűzenei koncertek, akárcsak a fiatal iparművészek által tervezett ékszerek vagy a szürkemarha szarvából faragott csodaszép népi használati tárgyak.

Karácsony Gergely © BFTK, Halmai Gyöngyi

Az érték innovatív megőrzését és védelmét, valamint bemutatását a tér közepén álló, és a tér nevét adó Vörösmarty Mihály-emlékmű újszerű megoldással tervezett és felállított pavilonja is kiválóan példázza.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szívügye a szobor védelme, így az általa megrendelt és a Hello Wood által tervezett és kivitelezett pavilon az eddigi évek gyakorlatával szemben egyszerre véd és kiemel, így az emlékmű egész évben a tér dísze lesz.

Bán Teodóra © BFTK, Halmai Gyöngyi

Szoborvédelem új köntösben – A Vörösmarty-emlékmű egyedülálló téli lefedést kapott

A formabontó ideiglenes építészeti munkáiról ismert Hello Wood stúdió friss szemlélettel nyúlt a Vörösmarty téren álló emlékmű téliesítéséhez. Budapest egyik leglátogatottabb tere nemrégiben esett át felújításon és a nemzet ébresztőjének emléket állító szoborcsoport is megújult. A Hello Wood egyedülálló ideiglenes teret alkotott a téli időszakban a fagyás-olvadás rongáló hatásának kitett mű fölé. A praktikum csak apropóként szolgált arra, hogy csavarjanak egyet a szoborvédelemről alkotott összes elképzelésünkön és egy 10 méter magas, acélból készült, szakrális hangulatú pavilonnal koronázzák meg az alkotást. A Vörösmarty tér és a november elején megnyílt Karácsonyi Vásár új ékköve az újra télen is látható szobor és pavilon együttese, amely példaként szolgálhat más európai közterek számára is.

Huszár András © BFTK, Halmai Gyöngyi

Budapest egyik kiemelt látványossága a Vörösmarty téren minden évben megrendezett Téli Fesztivál és Vásár. A forgatag középpontjában a carrarai márványból készült Vörösmarty Mihály-emlékmű áll, mely anyaghasználatából adódóan érzékeny a nedvesség és fagy okozta károkra. Az eddigi állagmegóvó megoldás ismerős lehet, a szoborcsoport az előző teleken fóliával volt letakarva, mely esztétikailag és műszakilag sem megfelelő megoldás.

 A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának feladatai közé tartozik az emlékmű állagmegóvása, azonban a városfejlesztés fontos és előremutató eleme Budapest korszerű városképébe illő építmények elkészítése is.

“Hazádnak rendületlenül légy híve oh magyar”’ hirdeti a talapzat. Vörösmarty életének is vezérfonala ez a gondolat, aki sokszor élt nélkülözésben, de mindvégig a nemzet jobbításán munkálkodott íróként, szerkesztőként, nyelvújítóként, országgyűlési képviselőként. Élete példa arra, hogy az akarat és a tettvágy mindig képes felülemelkedni a nehézségeken.

Huszár András, Karácsony Gergely, Bán Teodóra © BFTK, Halmai Gyöngyi

Szobra több mint egy évszázada hirdeti, hogy még nehéz, viharos évszázadokban is akadnak olyan értékek és személyiségek, melyek az együtt élő embereket képesek nemzetté kovácsolni. Az emlékmű fölé emelt, templomszerű pavilon méltósággal hirdeti ezt a gondolatot.

Az építmény vonalvezetése és alaprajza is alkalmazkodik a mintegy 9 méter magas szobor méreteihez és a felújított tér elliptikus szerkesztéséhez. Letisztult formája igazodási pont a vásári kavalkádban. A pavilon, miközben kiemeli és láttatja a szobrot, szerkesztésének és anyaghasználatának köszönhetően légies, mégis markáns eleme lesz a térnek a Karácsonyi Vásár végeztével is.

© BFTK, Halmai Gyöngyi

A pavilon ideiglenes, a téli szezon végén szétszedett elemei a következő télen újra összeállíthatók a téren. A hatalmas, íves szerkezet könnyedségét a környezeti hatásoknak jól ellenálló acéllemezek biztosítják, a csapóesőtől védelmet nyújtó homlokzat alapanyaga átlátszó plexi. A Hello Woodnak ez az első nagyrészt acélból készült alkotása, de mégis illeszkedik az eddigi munkák sorába: a tervezés során az építészeti minőség mellett most is fontos szempont volt, hogy az épület rövid idő alatt építhető-bontható, valamint könnyen szállítható és raktározható legyen. Az építész iroda számára lényeges, hogy a látványos állagmegóvó megoldás példaként szolgáljon, ezért a jövőben a pavilon elkészítésében résztvevő partnerek közreműködésével hasonló projektek megvalósítását is tervezik.

Projektinfó:

Megrendelő: Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (2019) – Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala megbízásából
A BFTK kulturális és turisztikai tartalmáért felelős projekt és ötletgazda: Bán Teodóra
Tervező és kivitelező: Hello Wood Kft.
Felelős tervező: Huszár András
Vezető tervező: Pozsár Péter
Projekt építészek: Fülöp Tamás és Oravecz Péter
A Pavilon főbb méretei:
Alaprajzi méret: 14,15 m x 9,00 m
Alapterület: 112 m2
Külső teljes magasság: 10,65 m

A Budapesti Téli Fesztivál és Vásár kínálata

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a főváros egyik legszebb terén, a megújult Vörösmarty téren 2019. november 8. és 2020. január 1. között megrendezi az Európa legszebb adventi rendezvényei között számon tartott Budapesti Téli Fesztivált és Vásárt.

A Budapesti Téli Fesztivál és Vásár, mely több mint 800 ezer látogatójával – több éve a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan már márkává vált attrakció, mely nagyban hozzájárul Budapest desztináció nemzetközi turisztikai sikereihez.   

A Fővám téren, a Deák téren és a Városháza parkban a helyi adottságok miatt csak kevesebb pavilon került felállításra, de természetesen itt is a megszokott magas minőségű termékekkel és igazi vásári hangulattal várják az érdeklődőket.

A vásárt – a Vörösmarty, a Deák és a Fővám téri, majd adventtől a Városháza parki ünnepi jelenléttel – egy olyan nagyszabású téli fesztivállá kívánja fejleszteni folyamatosan a BFTK, ahol egy hatalmas közösségi téren, a karácsonyra méltóképpen készülve, vendégül láthatjuk a helyieket, a magyar családokat. A magyar népi és nemzeti tradíciók, a hagyomány ápolása és bemutatása kiemelt cél, ugyanakkor – a mai kor igényeihez igazított design – innovatív módon jelenik meg mind a kézműves, mind a gasztronómiai kínálatban. Az adventi időszakban a Vörösmarty téren megrendezett vásár a budapestiek és a fővárosba kizárólag ezen eseményre érkező hazai és külföldi vendégek kiemelt érdeklődésére számot tartó téli fesztivál. Az adventi kulturális és gasztronómiai rendezvény küldetése a családi vállalkozások által készített kézműves termékek, valamint a helyi termelők bemutatása a gasztronómián keresztül, mindezt hangulatos környezetben, itt Budapest szívében.

A BFTK szervezésében megvalósuló, illetve a BFTK által koordinált fesztiválokon több mint egy  millió vendég fordul meg évről évre, így ezek garantált megvalósítása tekinthető a BFTK legnagyobb kulturális-turisztikai missziójának. A Budapestre látogatók hozzávetőleg 60%-a (mintegy 2,5 – 3 millió vendég) kifejezetten a kulturális programkínálat miatt érkezik a városba — beleértve a fesztiválokat is.

A karácsonyt az egész keresztény világ ünnepli. A Vörösmarty téri téli fesztivál programjai, üzenete: hagyomány, ünnep, kereszténység és a családi értékek ápolása is ezt a várakozást szeretné valódi ünneppé tenni.

A BFTK a téli fesztivál keretében a Vörösmarty téren bemutatja a magyarság kulturális értékeit: a hagyományokból táplálkozó, a mai kor design-elvárásait is megmutató kézműves remekekkel, a tradicionális magyar gasztronómiai termékekkel, a tájegységekre jellemző ételek és borrégiók kínálatának felsorakoztatásával, színpadi produkciókkal, népi és keresztény hagyományokat továbbadó játszóházzal, karitatív programokkal; az adventi időszakban gyertyagyújtással, karácsonyfa állítással várja a látogatókat.

A vásár gasztrokínálata

A Vörösmarty téren – a vendéglátóhelyeken – itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik, közvetítik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a karácsonyi ünnepkör hagyományait. Hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a magyar családi kisgazdaságok legjobb termékeivel dolgoznak.

A magyar régiók tradicionális kulináris kínálatát felvonultató tematikus gasztrohetekkel várjuk a közönséget

2019. november 8. – 2020. január 1. között hetente más-más – a téli ünnepkörhöz kapcsolódó, kulináris élményt kínálunk Budapest szívében. Így egy helyen, ismerhetik meg a vásárlátogatók az ország régióinak étel- és borkínálatát. Szent Márton hetétől egészen az újévi malac hetéig tart a kínálat, lesznek ételek a hanuka és a karácsony köré szerveződve is. A Kárpát-medence sűrű erdeiben vad mindig akadt bőséggel, így már az ősmagyar konyha repertoárjában is szerepeltek különféle vadételek. Ezen a héten – egyéb más ínyencség mellett – a vadakat lehet kóstolni.

A Vörösmarty téri vásár egyedi kézműves kínálata

Budapesti Téli Fesztivál és Vásáron több mint 120 kézműves kínálja szebbnél szebb termékét a Vörösmarty, a Deák és a Fővám téren. A mesterek komoly minőségi rostán esnek át és szigorú szabályoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy a saját készítésű, művészi kivitelű munkáikkal jelen lehessenek ezen a nagyszabású eseményen.

A magyar kézműves dinasztiák, családok a népi hagyományokból kiindulva készítenek olyan ma is szívesen használatos termékeket, melyet örömmel vásárol a közönség. Ezáltal a hagyomány szervesül a mai design kultúrába, és ettől olyan értékes a magyar kézművesség.

Az árusok több mint fele a Magyar Kézműves Szövetség tagja. A közel 20 mesterséget felsorakoztató vásár a hazai vendégeknek és a határon túlról érkező turistáknak kiválóan szemlélteti a magyar kézműves mesterség sokszínűségét, minőségi színvonalát.

Szabó Kata, elnök, Magyar Kézműves Szövetség:Fáradhatatlanul és elkötelezetten azon dolgozunk, hogy az év minden időszakában képviseljük a magyar kézműves mesterség hallatlan sokszínűségét, a tucat tömeg-holmikat félre tolva. Hisszük, hogy sok családhoz eljutnak egyedi, klasszikus mesterségeinket öregbítő munkáink az ország és világ minden pontjára, s az angyalok bensőségesebbé, meghittebbé teszik majd a családok karácsonyát.”

Óriás adventi koszorú

Az idei forgatagra már hagyományosan, óriás adventi koszorúval is készülnek a szervezők. Budapest legforgalmasabb terén felállított több mint 3 méter átmérőjű, mintegy fél méter vastagságú koszorú a tér egyik legszebb dísze lesz, valamint az ünnepi hangulat egyik meghatározó, hagyományőrző jelképe is egyben.

Adventi gyertyagyújtás

A téren található óriás adventi koszorú négy gyertyáját adventi vasárnapokon ünnepélyes keretek között, angyali kórus kíséretében gyújtják majd meg.

Adventi fényfestés

A Vörösmarty tér egyik jelképe a Gerbeaud Házban található kávéház, minden bizonnyal Budapest leghíresebb kávézója. A szecessziós-késő eklektikus impozánsa épület 1858-ban épült. A vásárt szervező BFTK – a téli fesztivál keretében – szeretné megmutatni Budapest építészeti kincseit is: idén, külön erre az eseményre tervezett impozáns fényfestéssel teszi még pompásabbá a házat.

Színpad

A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon.

Játszóház

A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek megfogható formában az adventre: a tavaly megújult kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

Mikulás

Találkozott már az igazival? Ha nem, itt az ideje, hogy elsúgja kívánságait. Az igazi finn Mikulás magyarországi látogatása során a Vörösmarty téren várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Joulupukki, a finn Mikulás az idei évben is ellátogat Vörösmarty térre.

Hütte

A Hütte bisztróban meghitt környezetben kóstolhatják meg a karácsonyi ünnepkör hagyományos süteményeit a látogatók. A finom falatok mellé forralt bort, kávé különlegességeket, forró alkoholos italokat is kortyolgathatnak.

Karitatív

A hagyományokhoz híven, az idén is több karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők, akik folyamatosan mutatkoznak be a vásárban.

További információ:https://www.budapestinfo.hu/hu/2019—budapesti-adventi-es-karacsonyi-vasar

Forrás: BFTK