Szegedre érkezik a Napnyugat Expressz

Kelet és a nyugat ütközik Matei Vișniec Nyugati Expressz című drámájában, mely a Balkán trilógia kötet részeként építi tovább a két világ összemosódásának gondolatát. A Nagyváradi Szigligeti Színház vendégjátéka, az alapműből készült Napnyugat Expressz című előadás Zakariás Zalán rendezésében november 24-én látható a Kisszínházban.

© Vígh László Miklós

Matei Vişniec a kortárs román irodalom hazájában és külföldön is elismert képviselője. Pályáját költőként kezdte, de már indulásakor jelentős drámai művekkel is jelentkezett. 1989-ben Párizsban doktorál. Franciául írja darabjait, amelyekkel nagy sikert arat nemcsak Franciaországban, hanem Európán át Közel- és Távol-Keleten is. Ionesco mellett a legtöbbet játszott francia színpadi szerző. Darabjait a magyar közönség a kolozsvári és szabadkai magyar színházakban láthatta. Állandó meghívottja az Avignoni Színházi Fesztiválnak. Regényeit és prózai munkáit románul írja. Műveit irodalmi igényesség és társadalmi érzékenység jellemzi.

© Vígh László Miklós

A cím valóban rájátszás: a luxusutazást, az egzotikumot, a kalandvágyat magában hordozó Orient Expressz, a világhírű vonatjárat, keletet hívatott elszigetelt kincsként bemutatni. A Nyugati Expressz azonban egy másfajta elvágyódást hordoz magában, fényűző álmok helyett az életről szól. Míg az egyik a gazdag nyugatiak örömutazásait szolgálta, a másikon megélhetésükért küzdő emberi csoportok tömörülnek. A történetben a balkán egy sztereotípiáktól átitatott nyugati elképzelésként mutatkozik meg a filmforgatás jeleneteiben, melyet kiegészítenek a mindennapok poros valóságáról szóló történet-ékek. A töredezett életképek a vak öreg álomvilágában, prostituáltak és futtatóik hivatástudatában, a kivándorlók elveszettségében, vagy éppen metró aluljárókban potyázó utcazenészek beszélgetésében öltenek testet. Az előadás, égtájak, kultúrák, szokások, etnikumok, nyugatiasodás, a keletiség kérdéskörein át, egységesen az emberről szól.

© Vígh László Miklós

Részletek: www.szinhaz.szeged.hu/bemutatok/napnyugat-expressz

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház