Turandot, ahogy még soha nem láttad és hallottad

Szerző: Marity Mira

Ez nagyot fog szólni, a szó klasszikus és átvitt értelmében is. A burgenlandi St. Margarethenben (Szentmargitbánya) található kőfejtőben kolosszális nyári operaelőadásra készülnek a szervezők. Európa legnagyobb és legkülönlegesebb szabadtéri színpadán Puccini örökérvényű nagyoperája, a Turandot kerül bemutatásra.

Turandot © Giuseppe Palella

A Szentmargitbányai Kőfejtő sziklaképződményei évek óta szolgálnak egyedi díszletként a különböző zenei előadások számára. Az Ausztriában tartott Opera Ünnepi Játékok fesztiválja során mindig kuriózumnak számító produkciók születnek. 2019-ben Mozart Varázsfuvoláját mutatták be a bánya színpadán, idén pedig a Puccini legrangosabb operájának tartott Turandot szerez majd emlékezetes pillanatokat. A gárda, amely az unikálisnak ígérkező előadáson dolgozik, nemzetközileg elismert és híres művészekből áll. Rendezőként az amerikai Thaddeus Strassbergert sikerült megnyerni, aki Pekingben nemrég A nyugat lánya című operát vitte színre Puccinitól. Paul Tate de Poot III New Yorkban ünnepelt díszlettervező és gyártásvezető. Itt majd a varázslatos orientális hangulatú színpadképért felel, amelyben saját kreatív ötleteit ötvözi a klasszikus kínai elefántcsont-faragás művészetével. A káprázatos jelmezeket a híres olasz Giuseppe Palella tervezi. A magyar közönség számára is ismerősen csenghet a neve, hiszen ő készítette a Magyar Állami Operaház 2019/19-es szezonjában bemutatott Álarcosbál jelmezterveit.

Ping, Pong, Pang © Giuseppe Palella

Multikulturális szereposztás

Az önmagát feláldozó rabszolgalány, Liù szerepén osztozó két szereplő, az olasz Donata d’Annunzio Lombardi, valamint az ír Celine Byrne is otthon van Puccini zenevilágában, mindketten több operájában alakítottak már szerepeket. A trónvesztett király, Timur szerepében két basszus, az olasz Alessandro Guerzoni és a dél-koreai Kihwan Sim lesznek hallhatók. A miniszter-hármas bariton szerepeiben fiatal koruk ellenére már nagy sikereket maguk mögött tudó énekesek, a dél-koreai Leo An, az olasz Vincenzo Taormina, míg a tenor szerepekben a dél-afrikai Sunnyboy Dladla, a francia Loïc Félix, az amerikai Matthew Newlin és az amerikai Theo Lebow lépnek színpadra. 

Calaf © Giuseppe Palella

Altoum császár szerepébe a Bécsi Operaház társulatához tartozó Bendikt Kobel bújik. Az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is a Walter Zeh karvezető irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien énekesei éneklik a kórusrészleteket. Az idei év nagysikerű fellépése után jövőre ismét a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarát vezényli Giuseppe Finzi.

Turandot Vento © Giuseppe Palella

Méltó hely a Nessun Dorma-hoz

A könyörtelen és elbűvölő Turandot szerepében az osztrák szoprán, Martina Serafin jeleskedik majd, aki számtalan Wagner szerepben brillírozott már. Az összesen 19 nyári előadás alatt Kalaf szerepén három nemzetközileg elismert tenor, a dél-koreai Andrea Shin, az olasz Leonardo Caimi és a kínai, de Németországban élő Yinjia Gong osztoznak majd. Vajon milyen libabőrös és katartikus élmény lehet, amikor felcsendül a hatalmas homokkő sziklák között a ’Nessun Dorma’ igéző dallamai? Micsoda ereje, hangzása és akusztikája lehet egy ekkora térnek? Az operairodalom szinte legkedveltebb áriájának méltó és egyedülálló helyszínt biztosítanak a Szentmargitbányai Kőfejtő ódon falai.

Giuseppe Palella

Komplex élmény az Esterházy alapítványtól

Nem csak a komolyzene szenvedélyének áldozók lelhetik örömüket a nyári szomszédolásban. A kultúrturizmust vegyítve az aktív pihenéssel, a bánya környékén remek kirándulásokat lehet tenni. A Fertő-tó partvidéke rengeteg látnivalót ígér, a Ruszti dombság gyönyörű völgyei kiváló túraútvonalakkal szolgálnak az outdoor tevékenységet kedvelők számára is. A burgenlandi lankákon termett szőlőtőkék nedűjéből készített borok kellemes gasztronómiai élvezetet kínálnak. A tájegység és maga Szentmargitbánya is az UNESCO Világörökség része. Aki tehát ellátogat nyáron a Turandot exkluzív premierjére, összekötheti a kellemest a hasznossal, és része lehet nem csak egy nívós zenei élményben, hanem történelmi kalandozásban és tartalmas szabadtéri programokban egyaránt.

Paul Tate de Poo III

Az Esterházy kultúrvilág csodáit tehát jövő nyáron megint komplex, tartalmas és elsőrangú élménycsomagként ismerhetjük meg. A premierelőadás 2020. július 8-án 20:30-kor lesz, az operát pedig egészen augusztus 15-ig játsszák. Aki idén karácsonyra ezzel az értékes és egyedülálló színpadi élménnyel lepi meg szeretteit, 20% kedvezménnyel veheti meg a jegyeket a www.operimsteinbruch.at oldalon. Jegyek máris foglalhatók a +43 2682 65065 telefonszámon vagy a tickets@panevent.at e-mail cím alatt, a kivételes kedvezménnyel pedig december 23-ig lehet élni.

Fotók forrása: Esterházy Vállalatcsoport