MŰ-TEREM az ARTÉZI GALÉRIÁBAN

Az óbudai Artézi Galériában tíz képzőművész munkáiból látható kiállítás. A tárlatot rendező S. Nagy Katalin a katalógus elején felhívja a figyelmet arra, hogy a bemutató kapcsolódik a 2018 tavaszán Önarcképek, és 2018 őszén Tükör címmel rendezett kiállításokhoz, azokkal együtt hármas egységet alkot mintegy kortárs triptichonként. A mai magyar képzőművészet az európaihoz hasonlóan igen összetett, pluralista nyelvészetét, formavilágát, világképét tekintve. Ez a bemutató is egymás mellett mutatja a konstruktivista, a geometrikus absztrakt, a szürreális, az expresszív tendenciákat; a művek egy része figurális, egy része nonfiguratív és vannak olyanok is, amelyek e kétféle szemléletmódot komponálják egybe egy felületen.

Alföldi László

A kiállítók közötti egyetlen szobrász, Húber András György egyéni fa plasztikái kötik össze a falakon látható kétdimenziós, ám több műfajban, különböző technikával teremtett munkáit, mint például Alföldi László kollázsait, T. Horváth Éva vegyes technikával készült tekercsképeit vagy Zsubori Ervin vászonra készült elektrogarfikáit.

Gábos József
Huber András György

A rendező szándéka szerint összekapcsolódó, hasonló szellemiségű három kiállítás mindegyikén részt vett Gábos József, Húber András György, Láng Eszter, Mózes Katalin, Németh Géza és T. Horváth Éva, azaz a most együtt kiállítók közül hatan. Kettőn szerepelt Molnár Iscsu István groteszk humorral átitatott grafikáival és Turcsányi Antal bizarr, antropomorf akril festményeivel.

Láng Eszter
Molnár Iscsu István

Mindhárom kiállítás a műteremtésről szóló beszámoló, vallomás, kitárulkozó vagy elfedő viszony megmutatkozása a művészt művek létrehozására serkentő személyiségéről, szerep azonosulásáról, a műteremtés kellékeiről (mint amilyen a tükör is) és a nézők számára többnyire titokzatos helyszínről, a romantikusnak vélt műteremről. A tíz kiállító közül hárman a művek címében is megnevezi a rendező által megadott tematikát látszólag hagyományos módon, (Molnár Iscsu István: Műterem H1, Műterem B3, T Horváth Éva: Mű-Terem I-III, Turcsányi Antal: Műterem fantomja I-III.), ám a címadás csupán jelzés, valójában szokatlan, egyéni felfogásukat tárják a nézők elé. A műterem képek ugyanúgy különböznek egymástól, mint azok a helyszínek, ahol a művek létrejönnek és azok az emberek, akik megteremtik őket és saját vizuális eszközeikkel bemutatják, ők ma és itt hogyan értelmezik a műterem jelentésrétegeit. Rajkó Andrea Fenya

Mózes Katalin
Németh Géza
T. Horváth Éva

A kiállítás december 5-ig látható az Artézi Galériában.

A kiállítás honlapja:
http://www.artezi.hu/

A kiállítás facebook oldala:
https://www.facebook.com/ArteziGaleria/

Turcsányi Antal
Zsubori Ervin

Forrás: Artézi Galéria