HOGYAN MENTHETJÜK MEG A JÖVŐT? Az éghajlatváltozásról érthetően 10–110 éves korig

Egy svéd kamasz lány kellett ahhoz, hogy az egész világ néhány napig ugyanarra fókuszáljon: az éghajlatváltozásra. Figyeltünk, hallgattunk, bólogattunk, és utána a legtöbben visszaültek az autójukba, megvették a következő fast fashion ruhadarabot, amit sosem fognak hordani, és vacsorára benyomtak egy szaftos hamburgert. Mi a hiba? Hallottuk az üzenetet, csak nem értettük meg. Az, hogy beszélünk az éghajlatváltozásról, kevés! Eljött a cselekvés ideje.

De mit is kéne tenni pontosan? Ebben segít a Móra Kiadó legújabb könyve, a Greta vagyok, ami 10 éveseknek is érthető módon mutatja be a klímaváltozás folyamatát, következményeit, és azt, mit tehetünk akár már ma, hogy megállítsuk.

Az éghajlatváltozásról több mint 30 éve beszélünk. A probléma az, hogy jobbára csak beszélünk. Az emberiség egyre gyorsuló ütemben éli fel a Föld erőforrásait, évről évre egyre korábban jön el a Túlfogyasztás napja, a határnap, amikorra elfogyasztjuk a Föld adott évre elegendő erőforrásait. Ez 2019-ben a Global Footprint Network adatai szerint július 29-én következett be.

Egyre többen ismerik a biodiverzitás, globális felmelegedés, éghajlatváltozás, kihalási hullám, üvegházhatás, megújuló energia fogalmakat, de csak kevesen teszik fel a kérdést, tehetnek-e ők valamit.

Mi, felnőttek napjainkig úgy gondoltuk, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos fontos kérdésekbe nekünk nincs beleszólásunk, azt majd elintézik helyettünk a nemzetközi szervezetek, a kormányok, a nagyvállalatok, a szomszéd vagy valaki más.

Sokan beszéltek nyilvánosan a környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás fontosságáról, közöttük sok tinédzser is. Greta Thunberg azért különleges, mert ő arra helyezte a hangsúlyt, milyen fontos – mondhatni a legfontosabb – az egyén személyes felelőssége.

Többé nem várhatunk arra, hogy majd a szennyezőbb, gazdagabb, nagyobb hatalmú országok elintézik helyettünk. Nekünk személyesen kell tájékozódnunk, és cselekednünk saját szintünkön.

Greta Thunberg egy határokon átívelő közösségvállalásra szólít fel, ami a tudomány jelenlegi állása szerint az egyetlen lehetséges megoldás az éghajlatváltozás megállítására.

Valentina Giannella, a Greta vagyok szerzője, 2019. márciusában egy klímatüntetés után határozta el, hogy könyvet ír a klímaváltozásról. Olyan kérdésekre akart választ adni, amiket a saját gyerekei is feltettek neki, és amiket világszerte millió és millió gyerek tesz fel a szüleinek napjainkban:

Mit jelent az, hogy globális felmelegedés, üvegházhatás, fosszilis tüzelőanyagok? Mi a biodiverzitás és a fenntartható fejlődés? Ki figyeli a Földön zajló változásokat? Melyek a szavahihető források? És mit tehetek én?

A könyv címét egy, a tüntetésen látott tábla felirata adta: „My name is Greta – Greta vagyok”. Ez a könyv központi üzenete is: most mindenki Greta, mindannyiunknak cselekednie kell, ha el akarjuk kerülni a ránk leselkedő katasztrófát.

A könyv tudományos megalapozottsággal és kellő közvetlenséggel mutatja be az éghajlatváltozás megértéséhez szükséges fogalmakat. 10 év feletti gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek és pedagógusoknak is kiváló alapot jelent a téma megvitatásán túl a cselekvéshez is.

A Greta vagyok kivitelezésében is törekedtünk rá, hogy megerősítsük a könyvben foglalt üzenetet: a környezettudatos gondolkodás és cselekvés fontosságát.

Cselekedtünk. Könyvünket FSC papír felhasználásával, klímasemleges nyomással, az Alföldi Nyomdában állítottuk elő.

Az FSC rendszerben előállított papírtermékek felelős erdőgazdálkodásból származó fából készülnek, ami biztosítja, hogy nemcsak a kitermelt fák kerülnek pótlásra, de a fafeldolgozásban részt vevőket, illetve az érintett területek lakosait sem érik káros hatások.

A klímasemleges nyomtatás során a felmerülő elengedhetetlen CO2-kibocsátás egy nemzetközileg elismert klímavédelmi projekt keretében kerül kiegyenlítésre.

A klímavédelmi projektek erdők és megújuló energiaforrások telepítésével jelentős mértékben csökkentik az üvegházhatást.

A független szervezetek, mint a TÜV, SGS vagy a PwC, ellenőrzik a megtakarítás pontos mértékét. A projektszervező ezekből a CO2-megtakarításokból hiteles módon finanszírozza a projekteket.

AJÁNLÁSOK A MAGYAR KIADÁSHOZ:
A magyar kiadás megjelenése előtt megkértünk néhány hazai klímavédelemmel, zöldenergiával, környezettudatos életmóddal foglalkozó szakembert és egy klímaaktivista középiskolást is, hogy olvassák el, és írják meg véleményüket könyvünkről:

„Nem Greta az első fiatal, aki a nyilvánosság előtt szót emelt a klíma és a környezet védelme érdekében, évtizedekkel korábban voltak már elődei. De Greta az első, aki egy olyan korban szólalt meg, amikor az emberek közössége készen áll arra, hogy meghallja és visszhangozza a segélykiáltását. Greta egy kemény, őszinte és bátor lány, de Greta ereje mi vagyunk: azok az emberek, akik értik, hogyan söpörheti el a jövőnket a környezetpusztítás és a klímaváltozás, cselekedni akarnak és cselekvést várnak másoktól is.

Aki Gretának üzen – nekünk üzen.

Ez a könyv Greta történetén keresztül egyszerű, könnyen olvasható és érthető nyelvezettel vezet be minket – fiatalokat és felnőtteket egyaránt – a környezeti válság létrejöttének okaiba, kockázataiba és a tennivalókba.”

Sipos Katalin biológus, a WWF Magyarország Alapítvány igazgatója
„Kevés olyan könyv van, amely jó szívvel ajánlható (tizenéves) gyereknek és felnőttnek egyaránt, a Greta vagyok ilyen. Ha mindenki megismeri a fenntartható jövőről azt, ami ebben a könyvben benne van, és legalább a felét mától el is kezdi alkalmazni, radikálisan megnő az esélyünk egy élhető bolygó fenntartására. Helyenként ijesztőek a tények, de mégis optimista a tartalom: ha fejet hajtunk a fiatalok lendülete és tettrekészsége előtt, és alkalmazzuk azt a tudást, amit a tudomány kínál, felemelt fejjel nézhetünk a jövőbe.”

Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója. A fenntarthatóság iránt elkötelezett szakember a témába vágó blogot is vezet Chikansplanet néven.
„Globális felmelegedés, megújuló energia, fosszilis tüzelőanyagok, fenntarthatóság, üvegházhatás, ökoszisztéma, újrahasznosítás… Naná, hogy mindegyik kifejezést ismerjük, hiszen lehetetlen nem találkozni velük. Szelíden, trendin, figyelemfelkeltően, pánikra okot adóan, mindenki megtalálhatja az ízlésére és ingerküszöbére hangolt írásokat, hisz a csapból is ez folyik. De tegyük a kezünket a szívünkre: ha most kapunk tíz percet, hogy elmagyarázzuk csillogó szemű gyerekünknek vagy éppen fejüket kapkodó szüleinknek, mi miért történik, és mit tehetünk érte vagy éppen ellene, akkor biztosan tudjuk, mit mondjunk? A Greta vagyok hiánypótló könyv, hisz fiataloknak, szülőknek egyaránt könnyen érthető módon, gördülékenyen helyez képbe minket a témában (ez önmagában bravúr ebben a műfajban!), és a mindennapokba átültethető tippekkel segít, hogy ne csak a szánk járjon. Olvasásra, cselekvésre fel, hisz mindannyiunkban ott szundikál egy kicsi Greta, hagyjuk, hogy felébredjen, s általunk is jobb legyen a világ!”

Kucsinka Gabriella, a Hangák – Zöldre érett nők közösségének alapítója
„»A változás jön, akár tetszik, akár nem« – mondta Greta Thunberg. Ennek a változásnak a megértéséhez nyújt nagy segítséget ez a könyv. Ajánlom mindenkinek, szülőknek és nagyszülőknek, kicsiknek és nagyoknak. Hiánypótló, mert gyerekeknek szól a gyerekek nyelvén, és egy nagyon bonyolult problémáról beszél érthetően. És így talán mi is megértjük, felnőttek. Hiszen miénk most a legnagyobb felelősség, hogy fellépjünk a bolygónk védelmében, hogy átalakítsuk az életünket – mert nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig éltünk. Nagy feladat ez, de talán a legsürgetőbb és legszebb, amin most dolgozni érdemes.”

Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója
„Lili vagyok, és már több éve foglalkozom a klímánkat érintő kérdésekkel. A Greta vagyok című könyvet szeretném ajánlani neked. A könyv első részéből Gretával kapcsolatos információkat tudhatsz meg. Ezek nagyon érdekesek lehetnek egy olyan ember számára is, aki ebben a témában nem feltétlenül tájékozott. Emellett hasznos volt az is, hogy a környezetünket érintő dolgok külön fejezetekbe voltak szedve. Ez az olvasó szempontjából azért lényeges, mert sokkal jobban átlátható és követhető a téma.

Nagyon jónak találtam benne azt, hogy az adott szavak, mondatok vagy fogalmak külön szótárba voltak szedve. Tehát ha elvesztetted a fonalat, akkor nem kell visszalapoznod, hanem elég a szótárt megkeresned.

Nyilván mindenkinek máshogy fog átjönni a könyv mondanivalója, de nagyon remélem azt, hogy nektek is hasonlóan jó élményt fog nyújtani, mint nekem.”

Balczó Lili, 16 éves középiskolás, klímaaktivista

https://mora.hu/konyv/greta-vagyok-egy-uj-zoldnemzedek-kialtvanya

Forrás: Móra Könyvkiadó

,