Fekete István és Csontváry Kosztka Tivadar kézírását őrző tétel is kalapács alá kerül a Kossuth Klubban

A Múzeum Antikvárium november 20-án rendezi meg 35. árverését Budapesten. A 285 válogatott tételből álló, igen sokrétű aukciós anyagban megtalálható a manapság keresett könyvgyűjtői témák szinte minden területének egy-egy rendkívül ritka darabja. A valódi kuriózumok sorában fellelhető Fekete István hagyatékából előkerült dedikált példány épp úgy, ahogyan Csontváry Kosztka Tivadar saját kiadású röpirata is.

Az árverési anyag számos irodalmi első kiadású, dedikált könyve közül kiemelkednek a Fekete István hagyatékából előkerült, relikvia értékű, bensőséges hangvételű dedikációk családtagjainak, valamint Bogáncs fotója, hátoldalán a szerző autográf szellemes megjegyzésével. A 19. századi magyar irodalom két gigászának, Jókai Mórnak és Mikszáth Kálmánnak egy-egy dedikált könyve is szerepel a Múzeum Antikvárium őszi árverésén. A művészeti tárgyú könyvek és dokumentumok kedvelői számára az aukció egyik legérdekesebb ritkasága minden bizonnyal Csontváry Kosztka Tivadar, ezidáig még sosem árverezett, saját maga által kiadott, a „Lángész – Ki lehet és ki nem lehet zseni” című röpirata lesz, melynek címlapján tintával írva áll, hogy „A szerző tiszteletpéldánya”. A kínálatban akad mindösszesen három példányban megjelent bibliofil könyv is, melyből egy példányt a szerző, egyet Kner Imre, egyet pedig a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma kapott.

A különleges gasztronómiai tételekre vadászók figyelmébe ajánljuk azt a tíz igazán ritka szakácskönyvet, melyek között megtalálható például Gundel Károly Szomory Dezsőnek dedikált, a vendéglátás művészetéről írt kötete is.

A hadtörténet iránt érdeklődők nagy örömére szolgálhat az a huszonegy tételből álló blokk, amely ezredtörténeti és egyéb hadászati munkákkal kapcsolatos darabokat tartalmaz. A kéziratok, fotók és aprónyomtatványok szekciója, amely összesen harminchárom tételt tesz ki, a Veress Ferenc, jeles erdélyi fotográfus tizennégy felvételét tartalmazó albuma mellett ismert képzőművész levelezéséből, költők verskézirataiból is magában foglal remek darabokat.

Mind e mellett az értő közönség figyelmébe ajánlunk számos 18., 19. századi történelmi, jogi és vallási tárgyú könyvet is, melyek szintén kalapács alá kerülnek a november 20-i árverésen.

A tételek megtekinthetőek a szervező Múzeum Antikváriumban (1053 Budapest., Múzeum krt. 35.) nyitvatartási időben, valamint a Múzeum Antikvárium honlapján:  www.muzeumantikvarium.hu.

Az aukció időpontja: 2019. november 20. 17:00

Az aukció helyszíne: Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum utca 7.

Katalógus: www.muzeumantikvarium.hu/pdf/MuzeumAntikvarium_2019_2_beliv_1.pdf

Forrás: Múzeum Antikvárium