Közel 30 ezer látogató vett részt Az első bástya című pop-up kiállításon

Kiemelkedő látogatószámmal zárult a Budai Várnegyed Táncsics u. 9. szám alatt és a BTM Vármúzeumban található, Az első bástya című pop-up kiállítás. Az évtizedeken keresztül mindenki elől elzárt területen feltárt erődítmény rejtett kincseit bemutató programra 5 hónap alatt közel 30 ezren voltak kíváncsiak.

A mai Táncsics u. 9. szám alatti telek történetéből a nagyközönség leginkább Táncsics Mihály író 1848-as kiszabadítását ismeri, hiszen az utcafronti József-kaszárnya épülete a forradalom idején börtönként szolgált. Ez a terület ugyanakkor a Budai Vár egyik legfontosabb építészeti öröksége, melynek részleges feltárása 2018 őszén történt meg. Az ingatlan kertje – amely évtizedeken át megközelíthetetlen volt a Várba látogatók számára – öt hónapon keresztül várta régészeti sétánnyal és a lőportárban kialakított interaktív kiállítással az érdeklődőket.

A Várkapitányság Nonprofit Zrt. és a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum által szervezett kiállítást két helyszínen tekinthették meg a látogatók: a Táncsics u. 9. szám alatt a Magyarországon egyedülálló bástya feltárt területét és a gazdag leletanyag egy részét, míg a BTM Vármúzeumban a szenzációnak számító, a falak közé elrejtett két éremkincsleletet, s számtalan csodálatos tárgyat, melyek a korabeli ember mindennapi életmódjáról mesélnek.

A kiállítás megvalósulásában fontos szerepet játszott, hogy az évtizedeken keresztül mindenki elől elzárt terület a magyar és az amerikai állam megállapodásának köszönhetően 2014-ben ismét magyar tulajdonba került, így régészeti kutatása folytatódhatott.

A feltárási munkák befejeződését követően már fél évvel, két helyszínen megnyílt kiállítás a szakmai és a civil közönség érdeklődésére egyaránt számot tartott, egyéni érdeklődők és látogatócsoportok nagy számban tekintették meg, és kíváncsiságuk a területre, a feltárt kincsekre, tárgyakra ugyanúgy vonatkozott, mint a terület sorsára, az ásatás jövőjére.

A BTM Vármúzeumbeli tárlat 2019. november 3-án zárt, a Táncsics utcai kiállítás állagmegóvás, és a talajmenti fagykárok elkerülése miatt ideiglenesen zárta be kapuit, de a tervek szerint 2020 tavaszán újranyílik az érdeklődők előtt.

Forrás: Budapesti Történeti Múzeum

,