Mérföldkő és korszakváltás a magyar műtárgypiacon – Háború utáni és kortárs művekből rendez aukciót a Virág Judit Galéria

Száznál is több háború utáni és kortárs műalkotás látható a Virág Judit Galéria tematikus aukciós kiállításán. Az 1945 és 2000 között készült alkotások kortárs klasszikusok, többek között Lakner László, Nádler István vagy Keserü Ilona művei. A Virág Judit Galéria november 17-i aukciója mérföldkő lehet az árverések történetében, ugyanis olyan árak születhetnek, amelyek hazai és nemzetközi szinten is befolyásolhatják a magyar kortárs képzőművészet piaci értékét.  

Lakner László Metamorfózis – egyszer, aztán, később / Várakozók (Példázat) (1964-1967)

„Lakner László Metamorfózis – egyszer, aztán, később / Várakozók (Példázat) (1964-1967) című festménye nem csupán a novemberi aukció egyik szenzációja, hanem az egész korszak művészetének szimbolikus jelentőségű kulcsműve” – hangsúlyozta Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze. A tigris fejű férfitestek triptichonszerű elrendezésben láthatóak a festményen, amelynek meghatározó előképei Francis Bacon agresszív és drámai alkotásai vagy akár René Magritte szürrealista művei. A Metamorfózis először a – nagy port kavart – Stúdió ’67 kiállításán szerepelt, majd közel 50 évig nem láthatta a hazai közönség. A hatvanas évek kiemelkedő alkotásával a Ludwig Múzeum 2015-ös Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállításán találkozhattak újra a műkedvelők. A Metamorfózis Lakner életművének egyik legfontosabb darabja, az alkotó hasonló jelentőségű művei jelenleg kizárólag közgyűjteményekben találhatóak meg. 

Az utóbbi években egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés a magyar neoavantgárd korszak iránt. Ezt mutatja többek között Maurer Dóra 2019-es Tate Modernben rendezett tárlata, illetve a párizsi Centre Pompidou kortárs gyűjteményét bemutató állandó kiállítása, ahol Nádler István egyik képe is helyet kapott. A korszak kanonizálódását jól érzékelteti, hogy a Virág Judit Galéria novemberi árverésének egyik kiemelkedő alkotása is egy Nádler-festmény. Az 1971-es Kapcsolat Nádler geometrikus, szerkezet elvű és analitikus hard edge korszakának jelentős alkotása. A festőművész a hetvenes évek elején több hónapot töltött Franciaországban, ahol a látvány elemeit ironikus, pop-artos átírásban jelenítette meg – a felhők, fák és a városok színes emblémákká váltak képein. Az alkotó legdrágább képe korábban 10 millió forintért kelt el, az árverésen azonban rekord születhet, hiszen a Kapcsolat kikiáltási ára 10 millió forint lesz. 

Nádler István: Kapcsolat (1971)

Keserü Ilona művei jelentették a hidat az avantgárd első generációjához, az Európai Iskolához. Festményei a folytonos mozgás, hullámzás, “gubancolódás” illúzióját keltő motívumrendszerekre épülnek. Az alábbi jellemzők igazak az árverésen kalapács alá kerülő 1978-as Pannóterv 3 című festményére is. A művész jelentőségét mutatja, hogy egyik festménye megtalálható a New York-i Metropolitan múzeum állandó kiállításán, 2018-ban pedig a nagy presztízsű, londoni Stephen Friedman Gallery-ben volt önálló kiállítása.

A Virág Judit Galéria évek óta kiemelten foglalkozik a második világháború után készült műalkotásokkal: a 2019-es őszi aukción már 50, ebből az időszakból származó alkotás került kalapács alá. „Itthon is érzékelhető az a nemzetközi műtárgypiaci változás, amelynek köszönhetően folyamatosan növekszik az érdeklődés a kortárs alkotók művei iránt. A gyűjtők között egyre hangsúlyosabban képviseli magát a fiatal korosztály, akik kifejezetten a kortárs műveket részesítik előnyben. A konceptuális művészet, a geometrikus formák és az építészetben, designban is több évtizede megkerülhetetlen minimalizmus világa fontos a kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtői számára” – emelte ki Kelen Anna, művészettörténész.  A Virág Judit Galéria Háború utáni és kortárs művek árverésének 105 műalkotása közel 160 millió forintos összkikiáltási árról indul november 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.  A szürnaturalisták (Lakner László, Csernus Tibor), az Iparterves generáció (Keserü Ilona, Nádler István, Bak Imre) és a Pécsi Műhelyhez tartozó művészek (Kismányoki Károly, Ficzek Ferenc, Pinczehelyi Sándor) alkotásaiból először rendeznek ekkora volumenű aukciót.  Az árveréshez kapcsolódókiállítást november 6. és 16.  között lehet ingyenesen megtekinteni a Virág Judit Galériában.

További információ, aukciós katalógus: https://viragjuditgaleria.hu/hu/aukcio/aktualis_aukcio/

Forrás: Virág Judit Galéria