Női egyenjogúság a zenei életben? Rovarhangból versenymű? Beatbox mese? – Már elérhetők az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2020 jegyei

2020. január 7-20. között, hetedik alkalommal rendezik meg Budapest különleges, kortárszenei fesztiválját, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan, olyan fontos budapesti kulturális helyszíneken látogathatják a fesztivál programjait az újzene iránt érdeklődők, mint a Müpa, a Trafó, a Zeneakadémia vagy a Budapesti Francia Intézet. A programok közt lesznek nem csak koncertek – ősbemutatókkal tűzdelve –, hanem interaktív beavató foglalkozások, kiállítások, családi programok és filmvetítések is. A fesztivál kiemelt témája pedig a női zenei alkotók munkája.

A tizennégy napos fesztivál célja új módszerekkel bemutatni, és ez által a közönséghez közelebb hozni az újzenét. A fesztivál felkérésére születő ősbemutatók mellett olyan régebbi műveket is eljuttatnak a hallgatósághoz, amelyek a mai szerzők számára referenciaként szolgálnak, de Magyarországon szélesebb körben kevésbé ismertek. A koncertközönségnek miden alkalommal – az est programja előtt, vagy gyakran a darabok közé ékelve – interaktív bevezető előadásokat tartanak az események kurátorai, melybe mindenki bekapcsolódhat, és szórakoztató, kreatív módon kerülhet közelebb egy-egy kompozíció eszköztárához, zeneszerzői nyelvéhez.

A 2020-as fesztivál programjai közül több foglalkozik a női alkotók szerepével és lehetőségeivel a zenei életben. A szervezők különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy zeneszerző nők műveit is bemutassák. Kétnapos nemzetközi szimpóziumot is szerveznek MusicaFemina International címmel, melyen kerekasztalbeszélgetések és prezentációk mellett helyet kap a magyar női underground színtér fontos eseménye, a Ladyfest Budapest-nek a különkiadása is január 8-án este a Három Hollóban: magyar, lengyel és német fellépőkkel.

Az Átlátszó Hang 2020 Újzenei Fesztivál nyitó- és zárókoncertjén különleges pár-kompozíció hangzik el. A két összetartozó mű szerzője Varga Judit Erkel-díjas zeneszerző, a bécsi zeneakadémia professzora. A műveket az Átlátszó Hang és a berlini női zenei fesztivál, a Heroines of Sound rendelte a művésztől két német együttes számára. A fesztivál nyitókoncertjén, január 9-én a Zeneakadémia Solti termében az Ensemble Interface, míga zárókoncerten a LUX:NM adja elő a két összefüggő pár-kompozíciót. Előbbin közreműködik Nagy Andrea, aki a Zeneakadémia elvégzése óta Freiburgban él, és basszusklarinét specialistaként Európa számos újzenei együttesével lép fel.

Az emberi hang különleges lehetőségeit mutatja meg január 10-én, a Müpában Frauke Aulbert operaénekes és Bartha Márk kétszeres magyar beatbox bajnok. A Voice Lab – az operától a beatboxigkoncerten az énekhang különféle tradicionális és urbánus újításait mutatják be az előadók, esetenként elektronikával, különféle szenzorokkal kiegészítve a szóló színpadi előadóművészet eszköztárát.

Január 11-én, a Trafó színpadán mutatkozik be a Studio Dan. A tíztagú együttes tagjai az újzene, jazz, zeneszínház területein egyaránt jártasak. Vinko Globokar 85 éves francia/szlovén zeneszerző számukra komponált Passaggio Verso Il Rischio, azaz Átjáró a kockázat irányába című félórás színpadi darabját mutatják be többek közt, melyben a zenészek a szabadság kockázatával kell, hogy megbirkózzanak…

E három nap csak ízelítő a fesztivál 14 napos programjából, további részletek és programok az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál weboldalán: http://atlatszohang.hu/ és facebook oldalán: https://www.facebook.com/atlatszohang/.

Forrás: Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

,