Gerbeaud Emil 1854-1919 – Kamarakiállítás

2019. november 8-án kereken száz éve lesz annak, hogy nincs köztünk a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos, Gerbeaud Emil (1854–1919), aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrászatnak és édesiparnak. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kamarakiállítással kíván emléket állítani tiszteletreméltó alakjának; egyben szeretnénk megmutatni látogatóinknak a múzeumunkban őrzött, Gerbeaud emlékeket. Többek között látható lesz: a Stróbl Alajos szobrászművész által készített Gerbeaud Emil mellszobor; századfordulón készült, iparművészek által tervezett desszertes dobozok; a Gerbeaud család régi fotói, és további érdekes tárgyak, dokumentumok.

Gerbeaud Emil meghonosította a konyakos meggyet, a macskanyelvet, nevét viseli a sokak által kedvelt zserbó sütemény és a Vörösmarty téren található gyönyörű cukrászda. Egykor számtalan bonbont, teasüteményt, párizsi krémmel töltött desszertet készítettek. Műhelyeiben, csokoládégyáraiban művészi igénnyel megalkotott termékei a világ távoli tájaira is eljutottak. 1909-ben a Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestülete nagyszabású ünnepséget rendezett 25 éves magyarországi munkásságuk elismeréséül. Gerbeaud Emilt és feleségét Ramseyer Esztert életük során több rangos díjjal, kitüntetéssel is elismerték. 1919. november 8-án bekövetkezett halálával a magyar cukrász szakma egy valódi példaképet veszített el.

Kurátorok: Csapó Katalin és Balogh Ádám

A kiállítás megnyitóra 2019. november 8-án, pénteken 17 órakor kerül sor, melyen köszöntőt mond Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója. A kiállítást megnyitja Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatónője.

A tárlat 2019. november 8. – 2020. április 5. között látogatható.

A megnyitó Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/718840135257295/

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum