Lélekrobbanás a Kisszínházban

Érzelmi hullámvasútra ül fel a néző, ha jegyet vált a Színházi bestiák című különleges előadásra. April de Angelis nevetős-sírós darabja Horgas Ádám tolmácsolásában látható a Kisszínházban.

A darab helyzetkép az 1600-as évek színházáról, első színésznőiről szól. Azokról a valós történelmi személyekről, nőkről, akik először léphettek színpadra II. Károly angol király jóvoltából. Ők voltak a mai színésznők zászlóvivői, akik kiszolgáltatott helyzetét mutatja be az előadás, egyenesen a pokolból.

„Sokszor prostituáltnak tekintették őket, rengeteg zaklatásnak, megalázó helyzetnek tették ki őket. Ma már messze nem ez a helyzet, mégis az ember lánya ma is belefut ebbe a mondatba: Minden színésznő prostituált. Szerencsére már csak a társadalom egy nagyon szűk rétegének szájából. De ma sem gyerekjáték ez a szakma.” – fogalmaz a Nell Gwyn szerepében látható Csorba Kata.

Horgas Ádám rendező elmondta, a darab most is aktuális: a nőknek még ma is sokszor kell elszenvedniük alárendelt szerepeket. Nemcsak a színészeké, az egész színházi élet presztízse nem ott van, ahol lennie kellene. Emellett a színésznőknek sokkal többet kell bizonyítaniuk, sokkal többet kell dolgozniuk, mint a férfiaknak. Eleve kevesebb szerepet, lehetőséget kapnak a férfi színészekkel szemben. Ha kicsit kívülről nézzük ezt a helyzetet és elvonatkoztatunk a színháztól, a darab arra tanítja a nőket, hogyan fordíthatják jobbra a sorsukat. Egyetlen férfi sem jelenik meg a színen, mégis minden szál hozzájuk vezet, róluk szól- fogalmazott a Színházi bestiák kapcsán Szilágyi Annamária, aki Rebecca Marshall szerepébe bújva látható a színpadon.

Horgas Ádám szerint olyan darabot láthat a néző, melyben mind az öt szerep virtuóz alakításokra ad lehetőséget. És a színművésznők élnek is ezzel a lehetőséggel. Különleges képességeikre csodálkozhatnak rá a nézők. Egy nagyon erőteljes vígjátéki hangvétel jelenik itt meg, de ravasz dramaturgiával mégis szívbemarkoló drámát tud csinálni a színésznők sorsából.

„Nagyon szeretjük ezt a darabot játszani, a próbák is jó hangulatban teltek. Rengeteget nevettünk, és bizony, sírtunk is. A rendező sokszor leállította a próbát, melyet olykor mindannyian nagy érzelmi intenzitással éltünk meg. Egy-egy jelenet felkavart bennünket, a lelkek legmélyét kapargatta meg” – mesélte Szilágyi Annamária. Csorba Kata hozzátette, hat héten át napi 7-8 órát próbálták a Színházi bestiákat. De szerinte egy színész feladata a színházi próbával nem fejeződik be. Ő sokat dolgozott a szerepén otthon, egyedül, a szerelmének mesélve a karakteréről, vagy álmában, vagy akár éppen az utcán mormolva a szöveget.

A látványszínházi darabnak nagyon erős vizualitása van, speciális videó és fény technikákkal. Nagyon meghatározó a produkció élő zenéje, melyben a többszólamú világzenei hangzás mellett bemutatkozik egy nagyon különleges hangszer is, a handpan, melyet Nagy János Afronauta szólaltat meg. Az októberben és novemberben látható előadás főszereplői: Fekete Gizi, Csorba Kata, Szilágyi Annamária, Borsos Beáta, Molnár Erika.

https://szinhaz.szeged.hu/bemutatok/szinhazi-bestiak

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház