Elvira Lindo és Ugron Zsolna irodalmi találkozása

A Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások november 6-i estjén az Urániában a spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzői közül a Manolito-könyvekkel hazánkban is népszerű Elvira Lindo és Ugron Zsolna beszélget az irodalom női aspektusáról.

November 6-án a Manolito-könyvekkel Magyarországon is ismert Elvira Lindo, valamint az erdélyi arisztokrata környezetben játszódó regényeivel szintén nagy sikert arató, Ugron Zsolna írónő lesz a Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások című beszélgetéssorozat vendége.

Elvira Lindo rádiós és a televíziós bemondóként, színésznőként és forgatókönyvíróként kezdte pályáját. 1994-ben megjelent Pápaszemes Manolito (Manolito Gafotas) című regénye meglepő sikert aratott, és számos folytatása született, amelyek magyarul is megjelentek. Manolito, a madridi kisfiú, akiről a történetek szólnak, a klasszikus gyermekirodalom hősévé vált, köszönhetően Lindo irodalmi stílusának, humorának és finom társadalomkritikájának. Felnőtteknek írt regényei közül a Csak egy szóval mondd (Una palabra tuya) jelent meg magyarul, amelyet színpadra is átdolgoztak.

Ugron Zsolna ősi erdélyi főnemesi család leszármazottja, aki tizenegy éves kora óta Budapesten él. Jogot végzett, de a televíziózásban illetve kommunikációs tanácsadóként kezdett dolgozni. Úrilányok Erdélyben című regénye 2010-ben jelent meg, s hónapokig vezette a magyar sikerlistákat. Az önéletrajzi ihletésű könyv egy budapesti újságírónőről szól, aki az erdélyi arisztokrácia visszatelepülő fiatal tagjairól készít riportsorozatot az újjáéledő, romos kastélyokban, és eközben hazatalál Erdélybe. Sikeresek lettek az erdélyi nagyasszonyokról, Szilágyi Erzsébetről és Báthory Annáról írt történelmi regényei, a Hollóasszony, valamint az Erdélyi menyegző és A nádor asszonyai is. Nagyok címmel népszerű portréinterjú-sorozatot vezet a Duna Televízióban.

Diálogos sorozatban a spanyol és a magyar irodalom élvonala ad egymásnak találkozót az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vendégek írónők, akik rendhagyó sztárpárokként, kötetlen hangulatban beszélgetnek a kortárs irodalom égető kérdéseiről minden hónap első szerdáján. A szerzőket Dr. Scholz László, az ELTE irodalomprofesszora kérdezi. Az esemény a budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében valósul meg.

A beszélgetések nyelve magyar és spanyol, szinkrontolmácsolás biztosított.

A belépés díjtalan, előzetes regisztráció nem szükséges a programon való részvételhez.

DIÁLOGOS: SPANYOL-MAGYAR IRODALMI TALÁLKOZÁSOK – A spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzői
Elvira Lindo és Ugron Zsolna estje
Uránia Kávézó, 2019. november 6. 18:00 – 20:00

https://www.facebook.com/events/1692848224183844/

Decemberi program: 2019. december 4., 18:00: Rosa Montero és Szécsi Noémi