LAUNDRIES – Tóth Anna Eszter Barcsay Jenő-díjas festőművész kiállítása

2019. október 29-én, kedden, 18:00 órától tartják Tóth Anna Eszter Barcsay Jenő-díjas festőművész LAUNDRIES című önálló kiállításának megnyitóját az Art9 Galériában, a Ráday utcában.  

© Éder Vera

Tóth Anna Eszter 2014-ben szerzett festőművész diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mesterei Károlyi Zsigmond, Kovács Attila, Filp Csaba és Ötvös Zoltán voltak. Még 2012-ben Kiss József-díjjal honorálták tehetségét, 2016-ban pedig a kiemelkedő minőségű alkotásokat létrehozó fiatal művészeket elismerő Barcsay Jenő-díjat adományozták számára. Korábban számos csoportos kiállításon, többek között a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a szentendrei Ferenczy Múzeumban és a KKM-Balassi Intézet prágai Magyar Intézetében is nagy sikerrel mutatták be alkotásait. 2016-ban Flow című önálló kiállítását a budapesti L Art Open Studios-ban láthatta a nagyközönség.

Tóth Eszter

Tóth Anna Eszter művészete a körülötte lévő világ megfigyelésein alapszik. Festészetében a szisztematikusan felépített képi programot nagyfokú festői spontaneitás egészíti ki. A lenyomat, a megkettőződés foglalkoztatja, emellett performatív műveket is létrehoz: csukott szemmel, az esztétikai szempontot kibillentve, ragasztószalaggal készít expanzív kompozíciókat, ilyenkor tapintása és testérzékelése irányítja. Érdeklődésének középpontjában olyan művészeti kvalitással rendelkező hétköznapi tárgyak és motívumok is állnak, amelyek a természet és az ember közös tevékenységeinek köszönhetően kiszolgáltatottan, sorsukra hagyva léteznek. A kiállításon megtekinthető Laundry-sorozat egy vizuális felfedezésen, az alkotó által megfogalmazottak szerint „heuréka-élményen” alapul. A fürdőszoba kövén, a mosásra váró szennyes halmokat nézegetve, a ruhakupacokat térkollázsokként kezdte értelmezni, és szoborként tekintett rájuk. Ezt az élményt dolgozza fel különböző kontextusokban és technikákkal. A kiállítást Vékony Délia művészettörténész nyitja meg. A tárlat november 15-ig látogatható.

© Éder Vera

A megnyitó időpontja: 2019. október 29. kedd, 18:00 óra

A megnyitó helyszíne: Art9 Galéria, 1092 Budapest, Ráday u. 47.