SZÍN-TÉZIS – az MKISZ Interdiszciplináris Szakosztályának kiállítása az Artézi Galériában

Az Artézi Galéria a Szín-tézis kiállítással csatlakozik a 2002 óta megrendezésre kerülő Magyar Festészet Napja programsorozathoz. A hazai kortárs festészet jelentős bemutatkozását együtt ünneplik múzeumok, galériák, utcatárlatok a fővárosban és a vidéki városokban is. Figyelemreméltó, hogy a magángalériaként, külső támogatások nélkül működő óbudai galéria is fontosnak tartotta a szellemi kapcsolódást.

Ézsiás István: Konstrukció

A Szín-tézis a Magyar Képző – és Iparművészeti Szövetség Interdiszciplináris Szakosztályának kiállítása, ezért is vállalta a megnyitását Simonffy Márta textilművész, az MKISZ elnöke. Ugyanakkor a kiállítás tisztelgés Nemcsics Antal (1927-2019) festőművész, egyetemi tanár, a színdinamika tudósa, környezettervező előtt, aki 92 éves korában még új művekkel készült erre a kiállításra, így a halála előtti utolsó képeit láthatjuk (Sötétből a fény felé, rétegelt lemez, akril).

A kiállítók többsége különböző képzőművészeti tevékenysége mellett – Nemcsics Antalhoz hasonlóan – igényes tanári munkát is folytatott itthon és külföldön egyaránt. Mengyán András 1990-2006-ig Bergenben volt professzor, Kelle Antal 2000-2008 között meghívott tanár volt Halléban, majd Indiában tanított.

A kiállítás vizuális nyelvét, a művek karakterét jól jellemzik azok a festő elődök, akikre a kiállítók életrajzaikban és olykor a kiállított művek címeiben is hivatkoznak. Ézsiás István rozsdás vasból készült szobrát Rodcsenkonak ajánlja (Hommage a Rodcsenko), Koppány Attila festményét Piet Mondriannak (Hommage a Piet Mondrian). A klasszikus avantgard, a konstruktivizmus meghatározó volt szemléletük formálásában.

Műfajilag is sokrétű a kiállítás. Ézsiás István festett fa Konstrukció-ja, Mengyán András multimédia enviromentje, Nemcsics Ákos préselt falemezre vegyes technikával létrehozott Triptichon Coliris-a, Kelle Antal kinetikus szobrai (Tükör előtt) és a vászonra akrillal festett képek, valamint Németh Géza és Serényi H. Zsigmond expresszív alkotásai is arról tanúskodnak, hogy a kiállítás jogosan használja az interdiszciplinaritást és megfelel a SZÍN-TÉZIS cím keltette elvárásoknak.
Rajkó Andrea Fenya  

A kiállítás megtekinthető: 2019. november 6-ig.

A kiállítás honlapja: http://www.artezi.hu/

A kiállítás facebook oldala: https://www.facebook.com/ArteziGaleria/

Forrás: Artézi Galéria