Generációváltás a műkereskedelemben, alternatív műtárgybefektetések és kortárs műgyűjtési stratégiák – ezek a harmadik Műtárgybefektetési Konferencia kiemelt témái

2019. november 12-én a műgyűjtésé a főszerep: ekkor rendezi a műtárgy.com a harmadik Műtárgybefektetési Konferenciát, amely a hazai műtárgypiac egyedülálló és hiánypótló eseménye. A műtárgypiaci tendenciák után érdeklődők, műgyűjtők a szakma kiválóságaitól értesülhetnek a legfrissebb elemzésekről, trendekről. A konferenciát, ahogyan eddig is, a műtárgy.com legújabb, A magyar művészek aukciós piaca című kiadványának megjelenése kíséri, ahol ismét toplistákat közölnek a magyar művészek aukciós teljesítménye alapján. A kiadvány részét képezi, valódi újdonságként a Top20 magyar fotográfus aukciós eredményeinek rangsora, az itt felsorolt nevek nemzetközi szinten is jegyzettek.  

A kiadvány az alábbi fontos adatsorokat tartalmazza:

  • TOP50 legdrágább, nem élő magyar művész rangsora 2008-2018 és 2019 első félévére vonatkozóan
  • TOP20 legdrágább, élő magyar művész rangsora 2008-2018 és TOP10 2019 első félévére vonatkozóan
  • TOP20 legdrágább magyar fotográfus rangsora
  • TOP10 legdrágább női magyar művész
  • TOP100 legdrágább hazai és nemzetközi aukción eladott magyar műalkotás
  • TOP100 legdrágább hazai aukción eladott magyar műalkotás

Az idei konferencián a hangsúly a műtárgypiacra belépő új szereplőkön lesz. Időszerű ezzel a kérdéskörrel foglalkoznunk, hiszen az utóbbi években generációváltás zajlik mind a kereskedői, mind pedig a gyűjtői oldalon. Az új gyűjtők megszólítása, motivációjuk megértése kifejezetten fontos feladat. Nem csak a szereplők esetében vagyunk tanúi változásoknak, mindannyian tapasztaljuk, hogy a digitalizáció, a különböző social media platformok jelenléte egyre hangsúlyosabb az életünkben. Így van ez a műtárgykereskedelemben is.
A piac sajátossága, hogy folyamatosan átalakulóban van, az új, potenciális vásárlókon túl új alkotókat is keres. A kortárs művészet napról napra több gyűjtőt tud megszólítani, újdonságán túl a befektetés izgalma, adott esetben a művésszel való személyes kapcsolat is vonzó lehet. A konferencia sajátossága, hogy a művészek, a kereskedők, a gyűjtők, a művészeti szakírók és a múzeumi szakemberek is szóhoz jutnak, így a hallgatóság első kézből kaphat átfogó képet a műkereskedelmi szcéna működéséről.

Az egész napos konferencián három előadás, három kerekasztal beszélgetés és egy könyvbemutató várja az érdeklődőket, az ebéd- és kávészünetek során pedig szakmai kapcsolatteremtésre, tapasztalatcserére nyílik mód.

A nyitóelődadáson Martos Gábor műkereskedelmi szakíró a hazai és nemzetközi aukciós legek, sztártételek világába vezeti be a hallgatóságot.

Az ezt követő, Generációváltás a műtárgypiacon címet viselő kerekasztal beszélgetés résztvevői (Kelen Anna művészettörténész – Virág Judit Galéria, Kieselbach Ákos művészettörténész, műkereskedő – Kieselbach Galéria, Kováts Dávid tulajdonos – Dobossy Aukciósház és Nagyházi Lőrinc tulajdonos – Nagyházi Galéria) maguk is második generációs tulajdonos-műkereskedők, akik tevékenységükkel alakítják a műtárgypiacot. A beszélgetést Serfőző Kriszta kulturális szervező vezeti.

Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapítója és ügyvezetője a műtárgypiaci adatok, eredmények megismerésének fontosságáról tart előadást. Az aukciós leütési árak megismerése elengedhetetlen a tudatos műtárgyvásárlók számára. Ebben segít a műtárgy.com által gondozott, 50 ezer leütési árból álló adatbázis legfontosabb kivonatát nyújtó, A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány és ennek bemutatása.

A második kerekasztal beszélgetést dr. Emőd Péter művészeti újságíró, műtárgypiaci szakértő vezeti, a téma a festményeken túli műtárgypiac lesz. Szobrok, porcelánok, órák, ékszerek, régi iratok, bélyegek és érmék gyűjtői és műkereskedői vallanak az általuk választott gyűjtői terület szépségeiről és nehézségeiről. A beszélgetés résztvevői Barabás Lajos műgyűjtő, pénzügyi tanácsadó, dr. Csonka Krisztián a Darabanth Aukciósház irodavezetője, dr. Mádi László közgazdász, főiskolai tanár és Szongoth Gergely óra-, ékszer- és drágakőszakértő becsüs (BÁV Rubin Ékszerbolt).

Ezt követően Rudolf Anica, az Újművészet magazin vezető szerkesztője mutatja be Konok Tamás festő- és szobrászművész önéletrajzírását. (Konok Tamás: Emlékkövek. Fejezetek egy önéletrajzból) Az ebédszünetben lehetőség nyílik a könyv dedikáltatására is.

Ébli Gábor esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatója konkrét példákon keresztül a kortárs műgyűjtés stratégiáiba, motivációiba avatja be az érdeklődőket.

A harmadik, Spengler Katalin műgyűjtő által vezetett kerekasztal beszélgetésen összeáll a kép, a műtárgykereskedelem különböző szereplői beszélnek az együttműködésről, az alkotó, a galéria és a múzeum, illetve a gyűjtő kapcsolat- és érdekrendszereiről. A beszélgetés résztvevői Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szakmai igazgatóhelyettese, László Géza ügyvezető igazgató (Netvestor Kft.), Ongjerth Dániel igazgató (Inda Galéria), valamint Szűcs Attila festőművész.

A konferenciához kapcsolódó VIP-program során a látogatók szakmai tárlatvezetéssel tekinthetik meg a Mintázat és dekoráció című kiállítást, valamint részt vehetnek a művészet és bor tematikájú borkóstolón, az utóbbira meghívott vendégek Dragomán György író és Szűcs Attila festőművész.

Műtárgybefektetési Konferencia

2019. november 12.

MÜPA, Auditorium

A Műtárgybefektetési Konferencia weboldala: https://www.mutargykonferencia.hu/

Teljes program: https://www.mutargykonferencia.hu/program2019

Jegyvásárlás: https://www.mutargykonferencia.hu/jegyvasarlas

A Műtárgybefektetési Konferencia hivatalos facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/393715071310895/

Forrás: műtárgy.com

,