Várnai Gyula site specific fényinstallációja Rómában

A RomaEuropa Festival keretében,  2019. október 24-én, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor a történelmi belvárosban található barokk Chiesa di Santa Rita da Cascia in Campitelli (Via Montara) templomban, Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművész One of the Few Moments II című site- specific fényinstallációjának a bemutatójára.

Várnai neve nem ismeretlen az olasz közönség előtt, hiszen 2017-ben az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjában már számos művét láthatták, többek között a ”Peace on Earth” /Békét a világnak! című világító óriás neon projektet.

A Római Magyar Akadémia idén második alkalommal vesz részt a híres nemzetközi RomaEuropa fesztiválon. Tavaly Dobri Dániel: A másik Róma című melodrámájának premierjével szerepelt az a rendezvényen. Az 1986-ban megalakult fesztivál mára az egyik legrangosabb nemzetközi kortárs összművészeti (tánc, színház, zene, digitális művészet) rendezvénnyé nőtte ki magát. Idén 2019. szeptember 17 – november 24. között, közel 377 kortárs művésszel, 20 helyszínen várja az érdeklődőket, többek között a Római Magyar Akadémián is, ahol 2019. november 14-én, 21 órakor a Forte Társulat előadásában sor kerül a Theatrum Mortis című előadásra, amely  Francesco Borromini, a barokk kori építőművészet egyik legmeghatározóbb egyéniségének a rejtélyes halálát dolgozza fel. A bemutató különlegessége, hogy a Falconieri Palotában kerül bemutatásra, amelynek felújítására magát Borrominit kérte fel 1640-ben a gazdag Falconieri kereskedőcsalád. Borromini munkájának köszönhetően nyerte el az épület a mai, a barok ízlésnek megfelelő formáját

Forrás: Római Magyar Akadémia