Maratoni Beethoven-élmény a Müpában – nyilvános a program, október 30-án indul a jegyértékesítés

Forradalmi, látnoki, zseniális alkotó – a klasszikus zene egyik legnagyobb szupersztárja, Ludwig van Beethoven zenéjét ünneplik a Müpa, a BFZ és a magyar zenei élet legmeghatározóbb muzsikusai 2020. február 2-án, a zeneszerző születésének 250. évfordulóján. Bár a 21. században már 2 órán belül is le lehet futni egy maratoni távot, a szervezők kényelmesebbre veszik a tempót: az igazi fanatikusok 11 órán át hallgathatják a zeneszerző-óriás műveit. Az esemény részletes programja mától elérhető, a koncertekre jegyet október 30-tól vásárolhat a közönség.

Nem telik el úgy nap, hogy ne hangozzon el egy Beethoven-szimfónia vagy zongoraverseny valahol a világon. Beethoven szerint pedig „nincs az a szabály, amelyet meg ne lehetne sérteni avégből, hogy szebbé tegyünk valamit”. Nagy szerencsénkre meg is sértett jó párat, és több mint 650 kompozíciót hagyott ránk.

Müpa © Nagy Attila

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 13. közös maratonján ezekből hangzik el számtalan ikonikus mű: több Beethoven-szonáta, szimfóniái közül pedig szám szerint hat darab szólal meg kiválóbbnál kiválóbb hazai zenekarok és szólisták előadásában.  A VII. szimfóniátegészen különleges felállásban hallhatjuk: a BFZ és a Müpa első közös karmesterpályázatának négy amatőr győztese vezényli majd a mű egy-egy tételét a Budapesti Fesztiválzenekar élén, a maratoni nap zárókoncertjén. A pályázatra összesen 117-en jelentkeztek, volt köztük 20 és 80 éves, mérnök, postás, épületgépész, televíziós, portás, gyermekpszichológus, kalauz, hematológus és ügyvéd is. A második forduló november elején lesz, akkor dől-e, ki az a négy vállalkozó szellemű amatőr, aki felkészülhet a nagy februári szereplésre.

A maratoni napon olyan együttesekkel találkozhatunk, mint az Óbudai Danubia Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok vagy a Pannon Filharmonikusok. Hallhatjuk játszani Pusker Júliát, aki a nemzetközi kritika szerint „a zenében él, azt lélegzi, és a hegedű nyelvén beszél”, a Fesztivál Színházban együtt lép fel Perényi Miklós és Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán két zongoraszonátával érkezik a maratonra, Baráti Kristóf és Würtz Klára pedig a Kreutzer-szonátát játsszák. Már hagyomány, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar művészei egy kamarakoncerttel is készülnek a közönségnek, emellett pedig idén is gondolnak a családokra és a gyerekekre: délelőtt Lakatos György várja a kisebbeket gyerekkoncertjével.

A fenti programok mellett az Üvegteremben a nap során a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói adnak ingyenes koncerteket, a Müpa Előadótermében pedig vetítések várják a maratonra érkezőket.

A maraton napján a Müpában tizenegy, egyenként háromnegyedórás koncertet hallhatnak. A kamaradarabok a Fesztivál Színházban, a zenekari művek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hangzanak el. A koncertekre a jegyek 1500 forintba kerülnek, ám aki négy előadásra vált jegyet, a negyedik jegyet bónuszként kapja meg.

A BFZ és a Müpa közös maratonján korábban Csajkovszkij, Bach, Beethoven, Bartók, Mozart, Schubert, Dvořák, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Leonard Bernstein, legutóbb pedig Debussy és Ravel voltak a főszereplők.

A Beethoven-maraton programja a Müpa és a BFZ honlapján is megtalálható, a jegyértékesítés október 30-án, szerdán 10:00-kor kezdődik.

Részletes program: https://www.mupa.hu/programok/beethoven-maraton