Füred Gastro – Fókuszban: a liba ételek!

November második hétvégéjén tizenöt kiváló Balaton-környéki étterem és borászat kínálatával és sokszínű kulturális programmal várja Balatonfüred a vendégeket a Füred Gastro fesztiválra, melynek idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszában.

„Jobb egy lúdnyak száz tyúknyaknál!”

Charlie Winston

A Balatonfüred Város Önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Kulturális Központ és a Pannon Gasztro Akadémia szervezésben második alkalommal rendezi meg Balatonfüred városa a Füred Gastro fesztivált, melynek idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszában. Az ételek mellé a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlásával kiválasztott borok is a Szent Márton-nap sajátos magyar gasztronómiai hagyományát, az újbor első kóstolását kínálják az ínyenceknek a kreatív liba-ételek mellé.

Che Sudaka

A fesztiválon közreműködő séfek célja, hogy bemutassák a liba felhasználásának sokszínűségét, ezáltal is népszerűsítsék a fogyasztását. A liba a magyar gasztronómia egyik fő alapanyaga, amely 2012-től hungaricum. „Hatalmas előnye – fogalmaz Csapody Miklós, a Pannon Gasztro Akadémia elnöke –, hogy az állat minden részét fel tudjuk használni és változatosan elkészíteni. Az egyik legízletesebb húsa van, mája pedig igazán kimagasló élményt ad. Minden étel, amely libából készül, más és más kiváló hazai bort kíván maga mellé.”

A kulináris élvezetek mellett látványosságokban sem lesz hiány: a fesztiválon kialakított látványkonyha-színpadon három balatonfüredi étterem főzi-süti majd a liba-különlegességeket, miközben a Vitorlás tér nagyszínpadán egymást váltják a hazai és nemzetközi zenei produkciók. A fesztivál színpadi programjainak sorát szombaton 10 órakor a hazai gyerekközönség újdonsült kedvenceinek játékos produkciója indítja. A Belvárosi Betyárok interaktív gyerekkoncertjét 11.30-tól Hangácsi Márton, majd 13 órától a junior Artisjus-díjas énekesnő és dalszerző, Szeder koncertje követi. A kora esti program 17 órától a toplistás slágereiről ismert brit muzsikus Charlie Winston, 18.15-től pedig az olasz nu-jazz formáció csapata, a Gabin lép fel. 20.15-kor Spanyolország egyik szuper-produkciója, a Che Sudaka érkezik Balatonfüredre. A vasárnapi Füred Gastro program 10 órakor a veszprémi Kabóca Bábszínház produkciójával veszi kezdetét, majd 13 órakor a Random Trip produkciója lesz a nagyszínpadon. A Füred Gastro szakmai partnere a MOL Nagyon Balaton és a Veszprém EKF2023.

Szeder

Éttermek: A Konyhám/Balatonfenyves, Balaton Borgaléria/Balatonfüred, Bistro Sparhelt/Balatonfüred, Déli Part BBQ/Siófok, Gusto13 Bistro&Delicate/Veszprém, Hableány Bisztró/Badacsonytomaj, Karolina Kávéház/Balatonfüred, Kistücsök Étterem / Balatonszemes, Neked Főztem / Balatonfüred, Zánka, Oliva Étterem/Veszprém, Söptei Étterem / Csopak, Pörc Bisztró és Delikát/Balatonkenese, Szent Donát Borkúria/ Csopak, Vitorlás Étterem/Balatonfüred, Péklány Kézműves Pékség/Balatonfüred;

Bővebb információ: www.gastrofured.hu

Füred Gastro programok

NOVEMBER 9., SZOMBAT

10.00 Belvárosi Betyárok egy buboréktündérrel

A Belvárosi Betyárok a hazai gyerekközönség újdonsült kedvencei. A játékos, irodalmi ihletésű dalszövegekre írt dalaik átkalauzolják a kicsiket különböző népek zenéin és olyan alapműfajokon, mint a magyar népzene, a bluegrass, a country vagy épp a reggae. Interaktív előadásukban a különböző mozgáskoreográfiákkal, közös dalírással és játékos hangszerbemutatóval nem csak a gyerekeket, de a felnőtt közönséget is elvarázsolják. Két lemezük dalaival járják a világot a nagyszínpadoktól az oktatási intézményekig, Zalaszentgróttól Los Angelesig.

11.30 Hangácsi Márton

Néhány zenekaros és utcazenészként eltöltött év után ma már csak szólóban játszik, a koncertjei azonban túlmutatnak a megszokott egyszemélyes, akusztikus előadásokon. A dalok modern átdolgozásban, gazdagabb hangszerelésben (elektromos gitár, loop pedál, sample pad) kerülnek színpadra. A két kislemez (Other Lovers, Right In Front Of Me) után Hangácsi Márton első nagylemeze 2017 májusban jelent meg „My True Fairy Tale” címmel.

13.00 Szeder

Szeder, a Junior Artisjus-díjas énekes, dalszerző, 2019-ben új albummal, új hangzással lép a közönség elé. Az album címe „Bátran lépek”, amely egyfajta ars poeticaként is felfogható. Bátorság a szövegekben, bátorság a zenében, bátorság a hangszer használatban.

Szeder 2014-ben „Hab a tetején” című debütáló albumával tűnt fel először a hazai könnyűzenei palettán, a „Reggeli dallal” pedig rögtön az érdeklődés homlokterébe került. Sajátos humora, szókimondó, őszinte szövegei, öniróniája, egy szórakoztató belső utazásra hívnak Szeder világába, egy izgalmas Univerzumba, ahol croissantból van a félhold, és a kávéscsészében rajzolódik a tejút. 2018-ban a „C’est d’air” címmel jelent meg franci nyelvű albuma, melynek francia szövegeit is az énekesnő készítette.

17.00 Charlie Winston (UK)

Charlie Winston két folk-zenész szülővel, muzsikus testvéreivel (Charlie sokáig basszusgitározott bátyja, Tom Baxter zenekarában) szinte az anyatejjel szívta magába a folk-rockot. Hosszú ideig főként színházaknak dolgozott előadások zeneszerzőjeként, időnként a komolyzene-szerzésbe is belekóstolt, darabokat írva olyan neves együtteseknek, mint a London Symphonietta vagy a BBC Concert Orchestra. Aztán Charlie megismerkedett Peter Gabriellel… meglepő módon először, mint babysitter. Éppen Gabriel gyerekére vigyázott, amikor minden bátorságát összeszedve odaadta neki a demóit. A válasz: azonnali szerződés a Real Worlddel és előzenekari poszt Peter Gabriel aktuális turnéján. Mi mást nevezhetnénk sikernek? Platinalemezek, telt házas koncertek, toplistás slágerek szegélyezték Charlie Winston diadalmenetét, akivel a magyar közönség néhány éve már találkozhatott az A38 Hajón és a Sziget fesztiválon.

18.15 Gabin (I)

A francia színészóriás nevét kölcsönző nu-jazz formáció két tehetséges olaszt takar, Filippo Clary-t és Max Bottini-t. Érzékeny, finom, groove-os, fülbemászó zene az övék. Cím nélküli debütáló albumuk sikere még a párost is meglepte, a Doo Uap, Doo Uap, Doo Uap című szám több országban is bekerült a top tízbe. Azóta szinte nem tudnak mellényúlni, további két albumuk is hasonló fogadtatásban részesült. Számos jazz zenésszel együttműködtek már, többek között Dee Dee Bridgewater, Edwyn Collins és China Moses is zenélt velük. Első albumuk „Gabin” címmel 2002-ben jelent meg. „Bang Bang To The Rock’N’Roll” című daluk a 2005-ös Fantasztikus Négyes című filmben is szerepelt.

20.15 Che Sudaka (ES)

A Che Sudaka fellépései kihagyhatatlanok: Manu Chao óta nem volt ilyen energikus előadója Spanyolországnak. Jórészt argentin és kolumbiai bevándorlókból alakult barcelonai utcazenekar viharos tempóban emelkedett a világzenei slágerlisták élére. Ska, salsa, reggae, dub, punk, akusztikus gitár és elektronikus kütyük, eszméletlen életvidámság, ehhez hol ironikus, hol véresen komoly szövegek. Koncertjeiket rengeteg tánccal és elképesztő színpadi produkcióval ötvözik energikus örömfiesztává. A Che Sudaka remekül példázza, hogy az utóbbi évtizedben milyen fantasztikus hellyé vált Barcelona, és hogy a Mano Negra zenei hagyománya nem halt ki – sőt élőbb, mint valaha.

A Che Sudaka Európa-szerte hatalmas rajongótáborral, s olyan fesztiválmeghívásokkal büszkélkedhet, mint: a Sziget, a Lowlands, a Territorios, a Bardentreffen, a Stockholm vagy a Vic fesztiválok. Karácsony előtt jelentették meg CAVERNICOLA RECORDING Vol.1 című lemezüket, amely 16 nagyon ütős számot tartalmaz, amelyek garantáltan felmelegítenek mindenkit a hideg éjszakákon.

NOVEMBER 10., VASÁRNAP

10.00 Kabóca Bábszínház

A 2001 óta hivatásos bábszínházként működő veszprémi Kabóca minden korosztálynak – kisbabáknak, óvodásoknak, iskolásoknak és kamaszoknak egyaránt – készít bábelőadásokat. Repertoárjukban megtalálhatóak klasszikus és modern, magyar és külföldi irodalmi anyagok feldolgozásai, valamint zenés produkciók egyaránt. Minden évben megrendezik a hagyományos Kabóciádé Családi Fesztivált Veszprémben, melyet Minősített Fesztivál elismerésben részesített a Magyar Fesztivál Szövetség. Előadásaikkal – a közel tizenöt éves fennállás alatt – számos hazai és külföldi fesztiválra eljutottak. Több rendezvényről szakmai elismerésekkel és díjakkal tértek vissza. 2011-ben megkapták a Veszprém Megyei Príma díjat.

13.00 Random Trip

A Random Trip egy improvizatív koncertsorozat – egy izgalmas zenei utazás korlátok és megkötések nélkül a legjobb hazai over/underground zenészekkel. A zenei szabadság legnépszerűbb játszóterét, a határtalan jammelés és a minőségi zene legnagyobb olvasztótengelyét egy évtizede indította útjára Delov Jávor és DJ Q-cee. Az elmúlt tíz évben a lehető legszélesebb skáláról fordultak meg mellette hazai és külföldi előadók és zenészek.

A lemezeket mindkét napon DJ INFRAGANDHI pörgeti, a gyerekeket pedig kézműves program és bohóc játék várja.

Kézműves program és bohóc játék:

Szombat 10.00-17.00

Vasárnap 10.00- 16.00

Éttermek: A Konyhám/Balatonfenyves, Balaton Borgaléria/Balatonfüred, Bistro Sparhelt/Balatonfüred, Déli Part BBQ/Siófok, Gusto13 Bistro&Delicate/Veszprém, Hableány Bisztró/Badacsonytomaj, Karolina Kávéház/Balatonfüred, Kistücsök Étterem / Balatonszemes, Neked Főztem / Balatonfüred, Zánka, Oliva Étterem/Veszprém, Péklány Kézműves Pékség/Balatonfüred, Pörc Bisztró és Delikát/Balatonkenese, Söptei Étterem / Csopak, Szent Donát Borkúria/ Csopak, Vitorlás Étterem/Balatonfüred

Partner: MOL Nagyon Balaton, Veszprém EKF2023

Forrás: Füred Gastro

,