AZOK A HATVANAS, HETVENES ÉVEK Szalay Zoltán fotóalbuma, Parti Nagy Lajos képmelléírásaival – Könyvbemutató

AZOK A HATVANAS, HETVENES ÉVEK Szalay Zoltán fotóalbuma, Parti Nagy Lajos képmelléírásaival című könyv bemutatója 2019. október 30-án, szerdán, 17.30 órakor az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26.)

A Magyar Rádió 1-es stúdiója Shakespeare Rómeó és Júlia rádiójáték felvételekor, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán színművészek – 1961 – 146539 – Fotó: Szalay Zoltán
Klauzál tér – 1964. Budapest, Klauzál tér – 137746 – Fotó: Szalay Zoltán

Az albumot Spiró György író mutatja be László Ágnes, a könyv szerkesztője, Kincses Károly fotómuzeológus, a könyv képszerkesztője és Parti Nagy Lajos közreműködésével.

Angyalok földjén – 1973 – Budapest – A KSH akkori jelentése szerint a magyar lakosok átlagosan háromszor több pénzt költöttek alkoholra, mint élelmiszerre – Fotó: Szalay Zoltán

Vajon mire emlékezünk az 1960-as, 70-es évek világából? Emlékszünk-e, hogyan éltünk, dolgoztunk, építkeztünk, utaztunk, nyaraltunk, vásároltunk, öltözködtünk, szórakoztunk, ünnepeltünk, gyászoltunk, udvaroltunk akkoriban? Tudjuk-e még, hogyan készültünk a lakodalmakra, hogyan védekeztünk az árvíz ellen, milyen kabaréműsorokat, hangjátékokat hallgattunk?

Gerbeaud cukrászda – 1967 – Budapest, Vörösmarty tér, a Gerbeaud cukrászda terasza 138312 – Fotó: Szalay Zoltán
Az Erzsébet híd újjáépítése – 1962 – Fotó: Szalay Zoltán

Az albumban Szalay Zoltán (1935–2017) Táncsics-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfusnak, a magyar sajtófotó kiemelkedő személyiségének ma már kortörténeti dokumentumnak számító fekete-fehér fotói visszaidézik annak a kornak a hangulatát, a hétköznapi élet jellegzetes pillanatait, karaktereit. A képeket nézve hol sírni, hol pedig nevetni van kedvünk Parti Nagy Lajos, a kortárs magyar irodalom meghatározó alkotójának, a képekhez írt „életérzéseit” olvasva.

A bemutató után a könyv készítői dedikálják az albumot, amely a helyszínen kedvezményesen vásárolható meg.

Forrás: Kossuth Kiadói Csoport

,