Haláli bábos nap – Manna Matiné különkiadás a B32-ben október 27-én!

Október 27-én három különböző korosztálynak szóló bábelőadás látható a B32 Galéria és Kultúrtérben, a ’Haláli bábos napon’, amelyek a halál témáját járják körül. Fontos, hogy a halálról is, mint életünk mindennapi részéről tudjunk és merjünk beszélni, a gyerekekkel is. Minden előadás után foglalkozás és szakértői beszélgetések várják a közönséget.

Tamás könyve

Az „Új bábszínház Újbudán” sorozat keretében egész évben minden hónap második vasárnapján bábelőadások várják a gyerekeket és a felnőtteket a B32 Galéria és Kultúrtérben. A Halottak napja alkalmából a szervezők egy különleges összeállítással készültek. Október 27-én, a Manna Matiné különkiadásában a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadása, a Tamás könyve kapott helyet, amely elsősorban a középiskolás korosztálynak szól. Látható lesz továbbá Szilágyi Bálint rendezése, az Alszanak a halak?, amely az általános iskola felső tagozatosainak szól, a felnőtteknek pedig a KL Színház Alaine – ideje a meghalásnak című produkciója, mely Polcz Alaine szövegeit idézi.

A szervezők számára fontos, hogy a gyerekeknek legyen lehetőségük az előadás után feldolgozni, megbeszélni a látottakat, ezért a nekik szóló produkciók után szakértők tartanak foglalkozást, illetve beszélgetést a közönségnek.

A Tamás Könyve című darab poszt-holokauszt témájú előadás, amely megtörtént esetet dolgoz fel. Egy nyomozás története, melynek során egy kamaszlány kénytelen szembesülni saját zsidóságával és családja tragikus múltjával. A 16 éves Annamária, szülei válását követően apjával Rómából Magyarországra költözik. Ebből fakadó frusztrációját apján vezeti le, aki nem tud mit kezdeni lánya dühkitöréseivel és vagdalkozásával. Az apa, aki a második világháború kitörése előtt emigrált, majd új családot alapított Rómában, elhallgatta lánya elől előző házasságát és zsidó származását, így azt is, hogy családjának nagy része Auschwitzban vesztette életét, a mit sem sejtő Annamáriát pedig óvatosságból katolikusként nevelte. Egy véletlen során azonban kiderülnek a családi titkok, és a lány nyomozni kezd az elhallgatott múltja után. Habermann Anna Mária azonos című művének felhasználásával írta: Hárs Anna, játsszák: Dénes Emőke mv., Janicsek Péter mv., Kőmíves Csongor. Az előadást Csató Kata rendezte.

Az Alaine – ideje a meghalásnak előadás a friss Junior Príma díjas Markó-Valentyik Anna szólóelőadása, Hoffer Károly életnagyságú bábjával. Egy huszonéves színésznő és egy nyolcvanéves báb vannak együtt a színpadon. Ketten, mégis egyedül – egyedül, mégis ketten. Ötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről. Polcz Alaine szövegei, Karády Katalin dalai, valamint egy különleges művészi forma a drámai színház, a táncművészet és a bábos műfaj határán mozog, a darab rendezője Ladányi Andrea.

Alaine – Ideje a meghalásnak

Az Alszanak a halak? szintén monoelőadás, melyben Prohászka Fanni megformálásában a 10 éves Jette kérlelhetetlen makacssággal és logikával szorítja sarokba a felnőtteket a halállal és a halál utáni élettel kapcsolatos kérdéseivel: például honnan tudják a felnőttek, hogy egy halottnak nem fáj, ha eszik a kukacok, mikor senki sem tudja, mit érez az ember a halál után… Megtervezi hatéves kisöccsének a legklasszabb temetést. Jens Raschke műve 2012-ben a mühlheimi Gyerekdarab fesztivál fődíját nyerte el. Azóta több helyen bemutatták Németországban, Svédországban, Svájcban és Lengyelországban. Magyarországon Szilágyi Bálint fordításában és rendezésében volt látható először. Az előadás előtt ráhangoló foglalkozással várják az iskolásokat, utána pedig Révész Renáta pszichológus és gyásztanácsadó beszélget a nézőkkel, aki az alkotókat segítette az előadás létrehozásában is.

Alszanak a halak?

A különleges bábszínházi ünnepre szeretettel várják az osztályokat, családokat, felnőtteket, nem csak az előadásokon, hanem a foglalkozásokon, beszélgetéseken is.

A Haláli bábos nap részletes programja:
október 27. Manna Matiné extra – „Haláli Bábos Nap”

10:30 – Tamás könyve (Mesebolt Bábszínház)
az előadást drámafoglalkozás követi

17:00 – Alaine – ideje a meghalásnak (KL színház)

19:00 – Ráhangoló – foglalkozás
20:00 – Alszanak a halak (SZFE – Manna)
21:00 – beszélgetés Révész Renáta pszichológus, gyásztanácsadóval

Jegyek válthatók a helyszínen és online az alábbi elérhetőségeken:
B32 GALÉRIA ÉS KULTÚRTÉR
1111 Budapest, Bartók Béla út 32. • Telefon: +36 1 787 00 39
E-mail: b32@ujbuda.hub32.jegy.huwww.b32kulturter.hu
www.facebook.com/B32kulturter
www.mannaprodukcio.hu

Forrás: Manna Produkció