Hamarosan Magyarországra érkezik, és titkokat árul el a sztárrégész-egyiptológus

A november 8-án nyíló Tutanhamon kincse című kiállítás egyik meghívott vendége lesz Záhi Havássz régész, aki a napokban jelentette be, hogy egy általa vezetett, most folyó ásatás során egy olyan sírhelyet is feltártak, amelynek bejárata nagyon hasonlít Tutanhamon fáraó 1922-ben, Luxorban felfedezett híres sírjának bejáratához. Az egyiptológus előadást fog tartani a tárlaton; Tutanhamon titkain kívül a jelenlegi felfedezésről is lehet majd kérdezni.

Záhi Havássz a mostani ásatás leleteivel, a 18. dinasztia korabeli kerámiákkal – Forrás: Záhi Havássz/Dr. Zahi Hawass Facebook

Tutanhamon, a 18. dinasztia egyik utolsó fáraója mindössze kilencéves volt, amikor trónra lépett – Kr.e. 1333 és 1323 között uralkodott. Kincsei a központi darabjai lesznek a gízai piramisok közelében épülő Nagy Egyiptomi Múzeumnak, melyet 2020-ban terveznek átadni. A most felfedezett sírban aranytöredékeket, egy ezüstpecsétet, valamint balzsamozásról árulkodó maradványokat is találtak.

Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán, és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának. Az elmúlt években több jelentős régészeti felfedezésről, köztük fáraósírok, szobrok, koporsók, múmiák és temetkezési helyek feltárásáról számoltak be az egyiptomi régészek.

Az egyik legfontosabb felfedezés a völgyben egy ókori ipari terület – Forrás: Záhi Havássz/Dr. Zahi Hawass Facebook

Az egyiptomi kutatócsoportot vezető Záhi Havássz régész, egyiptológus, korábbi régészeti miniszter a felfedezés csütörtöki bejelentésekor az újságíróknak elmondta, hogy a 18. dinasztia (Kr.e. 1550–1292) idejéből való műhelyekben fa- és agyagedényeket, valamint temetési szertartásokhoz használt tárgyakat készítettek. Az egyik lelőhely a nyugati völgyben, a Majmok völgyében, a másik a keleti völgyben helyezkedik el, ahol a híres fáraósírok találhatók. Az ásatások 2017. decembere óta folynak a területen, és – ahogy Havássz elmondta – ez az első alkalom, hogy egy kutatócsoport ókori „ipari területet” fedezett fel. Azt is hozzátette, hogy a feltárt területen agyagtermékek készítésére épített kemence és egy víztartály is található, amelyet az ókori munkások használtak.

A helyszínen olyan leleteket találtak, mint például egy szkarabeuszgyűrű, több száz berakott gyöngy és aranytárgy, amelyeket királyi koporsók díszítésére használtak. A neves kutató azt is kifejtette, hogy a 30 műhely felfedezése kiemelten fontos; az ásatások során ókori raktárépületeket, illetve a temetkezési bútorok tisztítására szolgáló helyiségeket is feltártak, emellett számos, a 18. dinasztia korában készült kerámiatárgyat fedtek fel.

November 8-ától látogatható a Tutanhamon-kiállítás Budapesten – Forrás: JVS Group

Havássz ezekről a felfedezésekről is be fog számolni budapesti előadásán, a múlt héten bejelentett budapesti Tutanhamon-kiállításon, amely már most rekordokat döntöget jegyelővétel szempontjából.

Forrás: JVS Group