Elstartolt a 19. Kaleidoszkóp VersFesztivál

Szendrey Júlia eddig soha nem látott arcát, magányát, majd kiteljesedését láthatta a közönség a nyitónapon a 19.  Kaleidoszkóp VersFesztiválon. Exkluzív irodalmi történetek, előadások, világhírű táncszínházi produkció és könnyűzenei estek várják a nagyérdeműt október 20-a vasárnapig a Váci Dunakanyar Színházban.

Kaleidoszkóp Versfesztivál: díj

Számos versszínházi előadás, mozgásszínházi produkció, versmondás, koncert és vetítés várja a nagyérdeműt – ígéri Lutter Imre versmondó művész, a fesztivál igazgatója. A nagymúltú rendezvénynek idén is Vác ad otthont: a Váci Dunakanyar Színházban és a szomszédos Rubra Art Lounge-ban zajlanak a programok október 16-tól 20-ig. A produkciók között van meseelőadás, mozgásszínház, beavató színházi előadás, performansz, egyéni és társas előadóest is. Az előadások többsége a versenyprogram része: az Uray Péter rendező, koreográfus, egyetemi művész tanár, Kiss László Csokonai-díjas rendező és Takács Bence előadóművész alkotta grémium dönt majd a rangos Kaleidoszkóp-díjak odaítéléséről és a milliós díjazásról. Láthatják a nézők a Hegedűs D. Géza által rendezett, Igó Éva és Zoltán Áron játékával a Szívlapát versszínházi előadást, kortárs költők verseivel. Szintén kortársakat, kizárólag költőnők verseit gyúrja elementáris előadásba az E-Mancik Társulat négy színésznő lírai és profán játékával, akik persze a férfiakról, testről, az öregedésről és a női szemmel fontos témákról mutatnak be jeleneteket. Az előadás címe stílusosan Verslábak, majdnem úgy, mint a Varidance társulat fergeteges mozgásszínházának, a Verslábak, ha táncolnak című előadásnak, Vári Bertalan koreográfiájával. A társulat a zene, a tánc és a vers ötvözésével állította színpadra az újszerű, izgalmas darabot.

Varidance Társulat: Verslábak

A Soproni Petőfi Színház Mindörökké Júlia című, Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolatát bemutató előadása mellett Petőfi visszaemlékezéseit is láthatjuk, Jánosi Ferenc és Szemerédi Bernadett estjében, ahol a forradalomba induló költő szülői házában töltött utolsó napján, a porlepte tárgyai és emlékei között, egykori utazásainak képei elevenednek meg. Ha már Ady100 évforduló van, a Zichy Szín- Műhely ADYnemADYde címmel itt debütál Csikós Attila kortárs dokumentumszínházi produkciójával, Dolmány Attila rendezésében, amelyben párhuzamos idősíkban láthatjuk Ady életének fontosabb állomásait három, a digitális korban élő, 21. századi szereplőn keresztül és megkísérli bemutatni, mit üzenne Ady Párizsból, ha lenne YouTube csatornája?

Soproni Petőfi Színház: Mindörökké Júlia

Az Orlik István és Sárközi György alkotta Világszínpad BT produkciójában a közönség a különböző csatornákon vetített műsorok paródiáját Villon művekkel színesítve tekintheti meg. Beköszön a képernyővé alakuló színpadról a Kékfény, Teleshop, Kívánságkosár és még számos televízió műsor, átszőve François Villon költeményeivel. Villon kalandos és szerelmi életének legfontosabb mozzanatait eleveníti meg Senki Fia című előadásában Dévai Zoltán monodrámája. A GlobART társulat Horgas Béla műveire építette fel DupaSzaltó című élőzenés, az összművészet szinte minden elemét felvonultató előadói estjét, ahol a költő festményei is megjelennek, illusztrálva az elhangzott verseket.

Két nagyon igényes gyerekelőadás is a fesztivál repertoárjára került. Fazekas Mihály népszerű Lúdas Matyiját a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában, az eredeti történethez nyúlva mutatja. A Simorág TánCirkusz Ördögmeséje pedig az ördögök életébe bepillantva mutatja meg a sokféle mesebeli lénnyel való kapcsolatunkat, számtalan csintalanság révén. Utóbbi előadás különlegessége, hogy az előadás a színház, a tánc, a cirkusz és a bábszínház formanyelvének összekapcsolásával jött létre.

József Attila versszínházat mutat be a Holdvilág Kamaraszínház: Minden rendű emberi dolgokhoz című előadása, Babits Mihály: Jónás könyvét pedig Mercs János debreceni színművész viszi színre.

A Rubra Art Lounge ad majd helyet a versmondásnak és a verskoncerteknek: Bob Dylan, Ady Endre, József Attila és Faludy György szövegeivel Gerendás Péter szerzői estjét láthatjuk majd, Varró Dániel verseire írt zenés sztoriját Molnár György Kaleidoszkóp-díjas verszenész, Dsida Jenő, Szabó Lőrinc és Pilinszky János megzenésített verseit pedig Nemes Levente lírai koncertje mutatja be.

Idén is nevezhettek nem hivatásos előadók, társulatok, zenekarok és alkotók saját produkciókkal, így a Versmondó szalon vers- és prózamondó versennyel, a versszínházi versenyprogram önálló és társas pódiumi estekkel, performanszokkal, a Verszenei sarok koncertekkel, a Versfilmek a vásznon elnevezésű blokk pedig mozgóképes alkotásokkal várja a publikumot. 

A versmondó versenyre idén először hivatásos színészek és előadóművészek is jelentkezhettek, a Magyar Versmondók Egyesülete szeptember 30-ig várta a versmondók jelentkezését, minden korosztályból. A versenyek tematikája a Nyugat költői és a kortárs költészet köré épülnek, a Kaleidoszkóp-díj mellett pénznyeremények, könyvkülönlegességek, táborok és workshop-ok lesznek a díjak.

Luther Imre

A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása mellett a hivatásos és amatőr előadók, társulatok találkozásának megteremtése. Fővédnöke Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, védnöke Rétvári Bence miniszterhelyettes, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a fesztiváligazgató Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, a házigazda pedig Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója. További információ a www.versfesztival.hu oldalon olvasható. A programok mindegyike ingyenes. A VersFesztivál kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Kis Domonkos Márk

Forrás: Váci Dunakanyar Színház

,