„Világ a városban” – Gondolatok Bartos Erika: Brúnó Budapesten című sorozatához

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Első, saját gyermekeinek szánt történeteit, családja és barátai biztatására osztotta meg olvasóival, a Pagony Kiadó közreműködésével másfél évtizede, az eredetileg építészmérnök végzettségű Bartos Erika. A Bogyó és Babóca hatalmas sikert, nemzetközi elismerést, megfilmesítést, diafilmet és CD változatot is hozott alkotójának, akinek számos története braille-írással is megjelent.

A Móra Könyvkiadónál most megjelent legújabb sorozatának 4. része a Brúnó Budapesten – Pest fényei igazi kuriózum, és nem csak a fővároshoz kötődő családok legkisebbjeinek, de bárkinek, és mondhatni korosztálytól függetlenül. Bevallom jómagam figyelmét is lekötötte, nem csak igényes kivitelezésével, de tartalmi elemeivel is. A számos elismeréssel, legutóbb Janikovszky Éva-díjjal jutalmazott alkotó ezen sorozata is illeszkedik ahhoz a képi világhoz, amelyet a gyerekek a sajátos, egyszerű, bájos, személyiségjegyeket is hordozó figuráiról azonnal beazonosítanak. Az élethű rajzok, a történelmi korszakokat idéző fényképekkel is illusztrált, szinte enciklopédikus kötet és a hozzá kapcsolódó foglalkoztató szövegezésében is alkalmazkodik a legkisebbek figyelmének megtartásához, méghozzá úgy, hogy a saját korosztályukhoz képest komoly, a fővárosunkhoz köthető tényanyaggal is rendelkezik.

A 6 részesre tervezett sorozat állandó szereplői, a legkisebbekkel azonos életkorban lévő főszereplők, és a hozzájuk kapcsolódó felnőttek szemszögéből megfogalmazott történetek nem csupán az útikönyvekben is felsorolt látványosságokhoz, de sokkal inkább a gyerekek közvetlen életteréhez, a mindennapjaihoz köthető terekhez és épületekhez kapcsolódnak. Olyan iránytű lehet tehát minden Budapesthez kötődő család életében, amely vezetheti is a hétvégéi programtervezéseinket, segítheti az átélt élményeink feldolgozását. De ennél sokkal többet ad. Budapestet egy egységes, de sokszínű, és élhető, szerethető metropoliszként ábrázolja. Olyannak, amilyennek lennie kell egy történelmi hagyományokkal rendelkező, tradicionális, nagyon sokszínű városnak, amely szerethető a benne élők, jelen esetben a legkisebbek által is. Az, hogy ezt úgy teszi, hogy közben szinte észrevétlenül fejleszti és gondolkodásra, cselekvésre készteti a kötet kézbevevőjét, tiszteletre méltó pedagógiai csel készítőjétől. A virtuális világba született óvodásaink végre hagyományos módon, korosztályuknak tökéletesen megfelelően mégis enciklopédikus tudásanyagba ágyazva vehetnek a kezükbe egy aktivitásra is késztető, igényes könyvet. Az, hogy felnőttként jó érzéssel tölthet el minket az ismerős, hangulatos Budapest épített és természeti tereinek újra felfedezése, természetes. És semmi nem bizonyítja jobban ennek, a sokunk által otthonunknak hívott, 2 milliós metropolisznak a sokszínűségét, hogy a most 4. kötettel jelentkező sorozatot 6 kötetesre tervezi alkotója.

Bartos Erika: Brúnó Budapesten – Móra Könyvkiadó

,