artportal: képző – A tudás, ami értékre váltható – Folytatódik az artportal kortárs képzőművészeti előadássorozata

Az online kortárs művészeti magazin 2018-ban elindított kurzusai idén ősszel folytatódnak. Az artportal: képzőt azzal a céllal hívta életre a szerkesztőség, hogy közvetlenül is megoszthassa olvasóival, valamint minden érdeklődővel azt az ismeretet, tudást, illetve tapasztalatot, amit az eltelt évek során a kortárs képzőművészet világáról szerzett.

Martin Honert: A Scenic Model of the “Fliying Classroom, Museum of Contemporary Art Belgrade, 2019 © Erdei Krisztina

A kortárs művészet és a műgyűjtés iránt egyre komolyabb az érdeklődés, ám az első lépések megtételéhez, majd a témában való elmerüléshez sokszor hiányoznak az alapvetések. Ebben segítenek az artportal: képző előadásai, amelyeket az adott téma hiteles és elismert szakemberi tartanak, egy-egy budapesti galériában.

A kurzus többszintű, az első sorozat az alapokat veszi sorra.

A résztvevők nem csupán hat prezentációt hallgathatnak meg, de mindezt olyan helyeken, amelyek a kortárs magyar művészet szempontjából a legfontosabbak.

A hat alkalomból álló kurzuson a jelentkezők efféle kérdésekre kaphatnak választ:
Hogyan közelítsük meg, értelmezzünk kortárs műveket? Milyen trendek jellemzik a ma művészetét? Hogyan épül fel az intézményrendszer? Hogyan működnek a kereskedelmi galériák? Miként lehet tájékozódni az art world dzsungelében? Kik a szereplői, hol vannak a referenciapontok? Milyen összetevők alakítják egy műalkotás piaci árát? Miként válik valakiből gyűjtő? Hogyan építhető fel egy gyűjtemény? 

Hat alkalom hat kiváló szakemberrel közérthető nyelven hat izgalmas helyszínen: 

november 5., Mélyi József (művészettörténész): A műalkotás a listák korában 

november 12.,  Gerhes Gábor (képzőművész, egyetemi oktató, az MTA Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja): Örökségünk nyomasztó terhe. A kisajátítás művészi praxisa

november 19.,  Szoboszlai János (tanszékvezető, docens, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Képzőművészet-elmélet Tanszék) : A kilencvenes évek diszkrét bája – kortárs művészeti pozíciók, médiumok a rendszerváltás követő évtizedekben

november 26., Bencsik Barnabás (kurátor, a Glassyard Gallery vezetője): Az „art world” szerkezete: a művészet globálissá válása  

december 3.,  Emőd Péter (újságíró, a HVG, Műértő és az artportal munkatársa) : Hogyan tájékozódjunk a műkereskedelemben?

december 10., Kukla Krisztián (kurátor, az Art Quarter Budapest művészeti vezetője): Mi a művész dolga és mi a néző dolga?

A helyszínek között ott lesz a VILTIN, az INDA, a Molnár Ani Galéria és a Knoll Galéria is.

Részvételi díj: 100.000 HUF + ÁFA

jelentkezés: kepzo@artportal.hu 

Jelentkezési határidő: november 4.

Részletes információk: https://artportal.hu/artportal-kepzo/

Mi is pontosan az artportal?

Az artportal.hu a legfontosabb hazai online művészeti magazin, amely a magyar és nemzetközi kortárs szcéna történései mellett a múzeumi világ, a műkereskedelem és a műgyűjtés aktuális témáival és hazai és külföldi programokkal egyaránt foglalkozik. Hosszabb lélegzetű elemző írásaiban feltárja a társadalom és a művészet kapcsolatát, bemutatja a művészeti intézményrendszer helyzetét, szereplőit, és rávilágít a művészet és a piac összefüggéseire. Témáival irányt mutat és elősegíti az art world alaposabb megismerését, határozott vizuális világával ízlést formál, közérthető nyelvezetével pedig egy fiatalabb korosztályt is megszólít.

Forrás: artportal.hu