Dante: Isteni színjáték – Madarassy István kiállítása Rómában

2019. október 17-én, csütörtökön 19.30 órakor nyílik a Falconieri Palota díszfolyosóján Madarassy István ötvös, szobrászművész Dante: Isteni Színjáték című kiállítása.

A római Magyar Nagykövetség illetve a Római Magyar Akadémia meghívására, Rómában most először lesznek láthatóak a művész Isteni Színjátékot illusztráló szoborképei.

A 2019. november 4-ig megtekinthető tárlatot megnyitja Őexc. Kovács Ádám Zoltán, római magyar nagykövet valamint Manuela Bartolotti Ablondi művészettörténész.

A magyar szobrász életműve sok szállal kötődik Itáliához. A dantei énekeknek ajánlott sorozata több ízben volt már látható Olaszországban: 1994-ben „Pokol kapuja” című művét Ravennában a Nemzetközi Dante Biennalén aranyéremmel jutalmazták, majd ezt követően 1996-ban illetve 1998-ban Madarassy ismét részt vett a ravennai Biennálén a Purgatórium valamint a Paradicsom egyes énekei által ihletett műveivel. 2010-ben, a firenzei Dante Múzeum meghívására a teljes Isteni színjátékot illusztráló kiállítása volt látható. Ezt követően 2013-ban illetve 2016-ban szintén Firenzében a Dante Múzeum révén újabb kiállításait láthatta az olasz közönség.

A Dante trilógia által ihletett szoborképeket a neves szobrász vörösrézlemezből hegesztve és végkifejletként „tűzecsettel” színezve, megfestve készítette el. Az énekek történéseit a figurák mozdulataival és azok kéztartásával, a régi kódexekhez hasonlóan fejezte ki, mesélte el. Az egyes lemezeken a kompozíciót úgy alakította ki a művész, hogy a kezek mint a test egyik legkifejezőbb részei, gyakran túlnyúlnak a kétdimenziós képkeretből, előre döntve mesélnek, és beavatják a nézőt a túlvilági utazásba. Az oxidáló láng hevében – egy szinte alkimista eljárás során – a rézből megszülető színek szimbolikusak és megindítóak: a középkor világát és magát az Isteni Színjáték jelképrendszerét idézik. Míg Madarassy Infernójában a sötét árnyalatok a meghatározóak, a Purgatóriumot a belső tűz és égető bűnbánat pirosa uralja. A Paradicsomhoz közeledve a Fény felé haladunk.

Az est 20.30 órakor a Római Magyar Akadémia Liszt termében, a 2018-as Nemzetközi Danubia Talents tehetségkutató verseny nyertesének, Sass Dániel zongoraművésznek a koncertjével zárul.

Forrás: Római Magyar Akadémia