Debrecenbe kéne menni – Izgalmas léttérré fejlődött a Hajdúság központja

Az elmúlt években robbanásszerű fejlődésnek indult a cívisváros, és az élet minden területén megtapasztalható ez a pozitív tendencia. Köszönhető ez elsősorban a jövőbe tekintő, újító jellegű és komplex innovációknak, az ott lakók erős patrióta szellemének – és nem utolsó sorban egy akadályokat nem ismerő, kreatív és állhatatos építész csapatnak. Ez pedig a BORD Építész Stúdió.

Nem lehet ráismerni a városra

Aki sok évvel ezelőtt járt utoljára a régióban, minden bizonnyal szájtátva nézelődik majd a város szívének, a Nagyerdőnek a környékén. Hangulatos és fantáziadús életterek, európai színvonalú közösségi helyszínek, modern és egyben a hagyományos értékrendet tisztelő épületek. Debrecen pezseg, nem csak az aktív és multikulturális egyetemi közeg vagy a lokálpatrióták miatt. Növekszik a külföldi beruházók kedve is, és az ország egyéb térségéből – akár a fővárosból is – egyre szívesebben teszik át a székhelyüket az emberek a hajdú-bihari településre. Sok minden közrejátszott abban, hogy a puritán mezőségi városból aktív, izgalmas és nívós európai nagyváros legyen.

Impozáns nemzetközi iskola nyílt

A változó igényekhez igazodva alakítják pozitívan a városnak és a környezetének a képét azok a beruházások, amelyek a BORD Építész Stúdió tervei alapján készültek. Közösség, egység, védelem. Ezen elvek mentén álmodták meg a stúdió tervezői a Debreceni Nemzetközi Iskola design-ját, amely egyedülálló a maga nemében. A kör szimbólum látványosan visszaköszön a drón perspektívából. Maga az épület csodálatos harmóniával simul bele a Natura2000 védelem alatt álló Nagyerdőbe. A kuriózumnak számító építmény modern és futurisztikus, ugyanakkor – az organikus és szerves építészet ideáját követve – tökéletes összhangban van természetes környezetével, illetve a benne tanuló és dolgozó emberekkel.

A városközponttól könnyen elérhető Pallagon a zöld környezethez illeszkedő, egyedi megjelenésű és nemzetközi színvonalú iskola épült, amely eklatáns példa a tartalom és a forma nemes szimbiózisára. A felesleges fényűzés és esztétikai sallangok helyett a mérleg nyelve a fenntarthatóság és a funkcionalitás felé billent el. A természet iránt való tiszteletet az építőanyagok terén is sikerült megvalósítani. Az építészeti koncepció a kivitelezéskor messze túlmutatott önmagán: a Nagyerdő felé megnyíló tényleges és vizuális kapukon keresztül a gyerekek konkrétan a természetben érezhetik magukat. És mivel a Nagyerdő a debreceniek számára komoly kötődés és ikonikus hely, így az iskola is tiszteletben tartja a regionális értékeket, igazodva a hely szelleméhez.

Multikulti közeg minden korosztálynak

Az iskola három korosztályt fogad. Az óvodások, általános- és középiskolások számára elszeparált, ugyanakkor átlátható és egymással kontaktusban lévő egyedi tereket alakítottak ki a körgyűrű szerű épületben. A sokszög alakú tantermek pavilonszerűek, és könnyen átalakíthatóak egyéni, kiscsoportos és osztályszintű tanulásra is. Szellős és átlátható terek, természetes világítás és letisztult skandináv stílus jellemzi a belsőépítészeti megoldásokat is. A minden igényt kielégítő, mégis minimalista megoldások egyértelműen humáncentrikusak, és a bioépítészet perspektívájából alakítják ki a szükséges szolgáltatásokat. Az úgynevezett tanuló hub-ok megfelelő fényezettséggel működnek, a tornaterem a pinceszinten kapott helyet, mert öt méter mélyen így tudták kedvezően kiaknázni a talajhő hasznosítást. A termekben padlófűtés van, mert ez a szisztéma a leghatékonyabb hőleadó rendszer. Minden egységben szelektív hulladékgyűjtők vannak elhelyezve. A zeneszobákban és az óvodások foglalkozótermeiben akusztikus függönyök vannak, amelyek tompítják a kiszűrődő zajt. Az épületben minden egyes megoldás a tudatos tervezés révén a fenntarthatóságot, környezettudatos és gazdaságos működést hivatott szolgálni.

Markánsabb lesz a fürdőváros jelleg

Debrecen jó minőségű termálvízzel rendelkezik, és nem volt kérdés, hogy a fellendíteni kívánt turizmus érdekében még inkább ki kellene aknázni a víz adta lehetőségeket. A BORD Építész Stúdió grandiózus tervei alapján a város strandfürdője káprázatos külsőt kap. Olyan vizes komplexum épül, amelynek szolgáltatásai a család összes tagjának kikapcsolódást, szórakozást és rekreációt garantálnak. A megújult strandfürdő összeköttetésben lesz az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközponttal,  közvetlenül a védett erdei környezet ölelésében. A tervek szerint egy vendéglátó egységekkel ellátott promenádon keresztül jutunk majd a strandfürdőbe. A központi látványelem egy monumentális téglatest lesz, amely minden oldaláról nyitott és átlátható. Ehhez kapcsolódik majd a számtalan medence, csúszda, napozóterasz és tetőbár, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Nagyerdőre.

Ez nem egy tipikus stadion

A Nagyerdővel kapcsolatos hosszútávú fejlesztési program része volt a debreceni stadion felújítása is, amelynek meglepően sok pozitív hozadéka volt a városlakók részére. Az egyedi és különleges épület zseniális tervezés révén illeszkedik be a debreceniek által centrális helyszínnek tartott Nagyerdőbe. Az egész létesítményt „megemelték”, ezáltal az őspark fáinak lombkorona szintjére került, így elegánsan könnyed és légies látványt nyújt. A stadion nyitott, letisztult és flexibilis közösségi térré vált, ahol a sport és a kultúra, rekreáció és szórakozás is megtalálja a helyét. Kényelmes teraszok, igényes kávézók, tágas rendezvényterek is vannak az épületben, a szolgáltatások pedig egész évben programokat biztosítanak az embereknek.

Amennyiben tehát az volt a cél, hogy újgenerációs, multifunkcionális és káprázatos létesítmények szorgalmazzák a turizmust, a város elérte a célját. Debrecen folyamatosan újul, modernizálódik, szépül és fejlődik. Teszi mindezt úgy, hogy megóvja a várost körülölelő természetes közeget, és szem előtt tartja a lakók szeretetét, tiszteletét és hagyományait, ami a Nagyerdőhöz köti a debrecenieket.

Cikk, fotók: ArtNews.hu