A Szabadság térre költözik a Halászbástya!

A CAFe-élményhez szervesen hozzátartozik, hogy a város utcáin, terein is meglepő alkotásokkal találkozhatunk, sőt, gyakran részt is vehetünk a létrehozásukban. A francia képzőművész, Olivier Grossetête a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége. Szenzációs projektjeit óriási figyelem övezi világszerte: ezúttal úgy döntött, hogy a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében egy ikonikus budapesti épületet, nevezetesen a Halászbástyát telepíti új helyre!

Olivier Grossetête © Francois Moura

Nem kell megijedni, természetesen nem a Schulek Frigyes tervei alapján épült kilátóhely, csak annak kartonmása változtat majd helyet a francia képzőművésznek, Olivier Grossetête-nek köszönhetően. A több száz kartonalkatrészből összeálló „épület” az Erzsébet tér helyett végül a Szabadság téren épül majd fel, hogy aztán a fesztivált követően már csak az emléke maradjon ugyanitt. „Tudom, hogy a legtöbb művész ragaszkodik az alkotásához, de engem mindig sokkal inkább az motivált, hogy részese lehetek egy folyamatnak, melynek során több száz ember együtt dolgozik valamin: akár a kartonépületek felépítéséről, akár a szétszedésükről van szó” – mondta el köztéri művei kapcsán Grossetête.

© Clocher Mende

A nemzetközi hírű, Marseille-ben élő művész monumentális kartonépületeit öt kontinens városaiban építette már fel, a közel kétszáz, dobozból összeállított „épület” felállításában, majd lebontásában milliónyian vettek már részt. Épített már tornyot, templomot, mesebeli kastélyt, sőt, még egy hidat is felhúzott Avignonban, amit óriási léggömbök repítettek a folyó fölé. Az elemek rendszerint a járókelők segítségével kerülnek a helyükre – így észrevétlenül ők is a mű részévé válnak. De amilyen gyorsan felépülnek, olyan hirtelenséggel, alig néhány nap, de legfeljebb egy hét elteltével el is tűnnek a kartoncsodák: a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál végéhez közeledve a támfalak, oszlopok és tornyok itt is visszaváltoznak majd hétköznapi kartondobozzá.

Költözik a Halászbástya, előkészületek © Posztós János

Október 12-én 10:00-tól a Szabadság téren a városlakók és a Budapestre látogatók szemtanúi, és akár aktív részvevői is lehetnek ennek a monumentális projektnek, ahol a végeredmény mellett legalább ugyanolyan fontos az építményen dolgozó, ismeretlen emberekből álló csapat közös munkája és egymásra figyelése. „Abban hiszek, hogy ha valami már létezett – akár egy napig, egy hétig, egy hónapig vagy csak egy óráig –, akkor az alatt az idő alatt is nagy hatással lehetett az emberekre” – vallja a francia művész.

Olivier Grossetête, Ville Ephemere © Vincent Lucas

A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjáról a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók információk, a cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a fesztivál fellépőinek különleges időkapszuláival jelentkezik.

Forrás: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál