Népzenei híreink a határon innen és túlról

Népzenével foglalkozol? Az NKA Halmos Béla Program neked szeretne segíteni. Pályázz és nyerj! Az őszi kiírásban 4 altémában van lehetőség a pályázatok benyújtására. Zenészként portfóliód fejlesztésére, hazai, Kárpát-medencei és külföldi programok utazási költségeire kérhetsz támogatást. Népzenei koncertsorozatok, nagykoncertek, megrendezésére, egyesületként, programhelyszínként és zenészként is pályázhatsz, emellett pedig támogatnak népzenei táborokat is. A pályázatok benyújtási határideje november 4. éjfél, a kiírásról részleteket itt találsz. Kérdés esetén pedig fordulj bizalommal a Programiroda dolgozóihoz!


Folytatódik a nagysikerű Halmos Béla Klub! Az NKA Halmos Béla Program és a Benczúr Ház Kulturális Központ együttműködése nyomán több remek hangulatú nyár estét is együtt tölthettünk a Benczúr Kertben. Most a nagy érdeklődésre való tekintettel a program fedett helyre, a Benczúr Házba költözött, illetve kiegészült különböző izgalmas előadásokkal is. Október 15-én Sebő Ferenc mesél gyűjtési tapasztalatairól, ezt követően pedig az autentikus dallamokat megszólaltató, külföldön is sokszor megforduló Bajkó zenekaré a terep. Biztosan hallhatunk majd a tavaly megjelent Párosan című lemezük anyagából is. A koncert után pedig természetesen kezdetét veszi a táncház! Ezt követően legközelebb október 29-én kerül megrendezésre a Halmos Béla Klub, amikor a Kossuth- és Prima Primissima-díjas koreográfus–rendező, néprajzkutató, a Magyar Koreográfiai Iskola megteremtője Novák Ferenc „Tata” egy rendhagyó történelem óra keretében vezet be minket az erdélyi, magyar és román táncok rejtelmeibe. Ezután a Népművészet Ifjú Mestere illetve Junior Prima díjjal kitüntetett népdalénekes, Kubinyi Júlia, valamint a Fölszállott a páva c. vetélkedő első évadában szereplő, zenekari kategóriában győzelmet arató Parapács zenekaré a terep.


November 17-én egy egész nap a népzene jegyében az A38 több helyszínén! Az NKA Halmos Béla Program egy igazi minifesztivált varázsol a Hajóra, a programot pedig megtölti izgalmas előadásokkal, szórakoztató gyermekprogramokkal, fantasztikus koncertekkel és az elmaradhatatlan táncházzal. A kiállítótérben többek közt a Hagyományok Háza, Árendás Péter vagy éppen Szecsődi Barbara szakmai bemutatóját tekinthetjük meg. Mindeközben az étteremben minden izgő-mozgó picinke lábat táncra hív a Bihari Néptáncegyüttes gyermektáncháza. Persze nem csak a kicsiknek, de a felnőtteknek is lehetősége lesz majd táncra, ehhez pedig olyan neves előadók szolgáltatják a talpalávalót, mint Fekete Bori, a Pengetős Trió, Csoóri Sándor és fiai, illetve az Erdőfű Népi Kamarazenekar. Az est további különlegessége, hogy az összes fellépő idén megjelent anyagát hozza magával november 17-én az A38-ra, így egy igazán aktuális, friss és szórakoztató népzenei vigasság szem-és fültanúi lehetünk.

Forrás: Halmos Béla Program

,