Jonas Kaufmann újra a Müpában

A Müpa 2019/2020-as évadának egyik legnagyobb szenzációjának ígérkezik a német sztártenor, Jonas Kaufmann dalestje, aki 2020. január 10-én immáron negyedik alkalommal lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem deszkáira. Az énekes ezúttal vadonatúj lemezének anyagát mutatja be, mely Wien címmel jelenik meg október 11-én, és az operettirodalom legszebb pillanatait vonultatja fel.

Jonas Kaufmann © Gregor Hohenberg – Sony Classical Entertainment

Napjainkban az operett a világ minden táján reneszánszát éli, azt viszont minden bizonnyal kevesen tudják, hogy a müncheni születésű sztártenor operettek iránti rajongása kisgyerekkorára vezethető vissza, sok időt töltött ugyanis Ausztriában nagyszüleivel: Wagner-rajongó nagyapjával, és operettkedvelő nagyanyjával. Ez utóbbi nem csupán lelkesedett Johann Strauss és a bécsi operett fénykorának művészetéért, hanem előszeretettel énekelte is a népszerű dalokat a kisfiúnak. A Tirolban töltött nyarak alatt Jonas Kaufmann eközben nem csak az operettirodalom gyöngyszemeit, de a bécsi dialektust is megismerte, így az énekesi pályára lépve operaszerepei mellett magabiztosan kezdett hozzá a bécsi operettrepertoár elsajátításához.

A Sony Classical gondozásában megjelenő vadonatúj lemez, és az ehhez kapcsolódó Mein Wien (Az én Bécsem) című koncertturné azt különleges kapcsolatot hivatott bemutatni, amely Jonas Kaufmannt az osztrák fővároshoz fűzi. Az esten felcsendülnek ifj. Johann Strauss, Kálmán Imre és Lehár Ferenc legszebb dallamai, de olyan, hazánkban kevésbé ismert szerzők művei is terítékre kerülnek, mint Robert Stolz vagy Karel Komzák. Az album karmestere a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője, Fischer Ádám, azonban a koncertturnén a Prágai Szimfonikus Zenekar élén a német karmester, Jochen Rieder áll majd a pulpitusra. Egy vérbeli operett-est nem lehet teljes szerelmes duettek nélkül, Kaufmann partnere az amerikai szoprán, Rachel Willis-Sørensen lesz. Willis-Sørensen a világ legjelentősebb operaházainak állandó fellépője, repertoárja Mozarttól Wagnerig ível. Lehár A víg özvegyének a január 10-i esten felcsendülőrészletével mindenki számára érthetővé válhat, miért is töretlen a mai napig az operett műfajának sikere: „Hinni kell, hogy eljön majd a boldogság!”

Mein Wien – Jonas Kaufmann bécsi estje
2020. január 10. péntek 19:30-22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vezényel:
Jochen Rieder

Közreműködők:
szoprán: Rachel Willis-Sørensen
Prágai Filharmonikus Zenekar

További információk és pontos műsor: https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/mein-wien-jonas-kaufmann-becsi-estje-2020-01-10_19-30-bbnh
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/888210054896218/

Platina szintű hűségprogram-tagjaink számára 2019. október 16-án, szerdán 10:00 órától 14:00 óráig biztosítunk elővásárlási lehetőséget honlapunkon, illetve jegypénztárainkban. Arany szintű hűségprogram-tagjaink október 16-án, szerdán 14:00 órától válthatnak jegyeket. A jegyértékesítés a nagyközönség és hűségprogramunk ezüst- és alapszintű résztvevői számára 2019. október 17-én 10:00 órakor indul.

Forrás: Müpa