Egyszer volt, sokszor volt – Rajzolva, mesélve, lefordítva

Közel 3000 évvel ezelőtt egy apró, alig ismert nép, amely az ókori Kelet nagy birodalmai – Egyiptom, Mezopotámia – és Hellász közé szorulva élt, hihetetlen történeteket mesélt. Az egymásba kapcsolódó cselekményfolyam átszelt időt és teret, túlélte a változó történelmi korokat és kultúrákat. Az ősi história, az Ószövetség néhány epizódja Frédéric Boyer szövege és Serge Bloch rajzai nyomán elevenedik meg egy 35 fejezetből álló könyvben és egy animációs filmben. Kitaszítás, vándorlás, találkozások és felfedezések: az ember örök történetei nem változnak, mintha a mi mai életünk eseményei peregnének a rajzokon.

Ki ne gondolt volna már arra, hogy megoszt egy sztorit, amit olvasott vagy hallott valahol? Egy történetet a továbbadás tart életben: az egyik embertől a másikig száll, időn és téren át, kultúrákat összekötve. A Biblia vándorlások, száműzetések közepette született, s útra hív az Egyszer volt, sokszor volt című kiállítás is: a látogató képekkel és hangokkal körülvéve sétál az ősi történetek között. Az ötlet a rajzoló-illusztrátor Serge Bloch és az író-fordító Frédéric Boyer találkozásából született: elmondták egymásnak, hogyan látják, mit értettek meg a 3000 éves elbeszélésből, és úgy döntöttek, hogy mindezt újramesélik a ma emberének a jelenkor nyelvén, mozgalmas, életteli stílusban.

A Műcsarnok#Boxban kilenc animációs filmet mutatunk be, melyeket Serge Bloch grafikáinak látványvilága és könyvlapjai egészítenek ki. Az animációk nagyrészt a Teremtés könyvének legismertebb részeit dolgozzák fel: a Teremtés, az Édenkert, Káin és Ábel, Ábrahám, Sára és Noé történetét; valamint Józsué könyvéből Jerikó elfoglalását, Jónás könyvéből pedig Jónás próféta elhívatását. Alapvető, sosem változó emberi tapasztalatokat és élethelyzeteket élhetünk át: szeretetet, féltékenységet, száműzetést… Nem csupán a nyugati kultúrát megteremtő ősi történetekkel találkozunk, melyeken a három monoteista vallás osztozik, de azzal a világgal is, amelyben itt és most élünk. Szereplői is vagyunk e krónikának, ez a mi örök történetünk.

Serge Bloch számára az elmúlt évek legnagyobb munkája volt az Ószövetség illusztrálása. Négy évig dolgoztak rajta Frédéric Boyer-val folyamatos diskurzusban. A könyvhöz közel kétezer rajz készült. A filmek elkészítésében a La Fabrique d’ images csapata működött közre, az egyes epizódokhoz Benjamin Ribolet új zeneműveket szerzett.

A filmeket francia nyelven hallhatjuk a francia újhullám filmjeiből is jól ismert színész, André Dussollier narrációjával, egymást követően magyar és angol felirattal. A budapesti kiállítás alkalmából két epizód magyar nyelven, Dunai Tamás tolmácsolásában hallható.

Frédéric Boyer a bibliai szövegek elismert kutatója és fordítója. A Serge Bloch-al közös Biblia-adaptációt megelőzi az Írók Bibliájának is nevezett új francia Bibliafordítás, amelynek szerzői exegéták és írók voltak közösen. A felhalmozott tudás és ismeretanyag a Biblia –  Az ősi történetek szintetizáló és értelmező szövegezéséből is és a  függelékében olvasható magyarázatokból is jól nyomon követhető.  

Az Egyszer volt, sokszor volt című kiállítást először 2016-ban, nagyvárosi környezetben, a párizsi CENTQUATRE kiállítóhelyen rendezték meg. Egy évvel később a Chartreuse-i kolostor szakrális terében (La Chartreuse de Villeneuve les Avignon), majd Krakkóban egy művészeti fesztivál keretében, legutóbb pedig a genfi Musée International de la Réforme-ban (Reformáció Múzeum), a reformáció történetéhez kapcsolódóan volt látható. 

Frédéric Boyer és Serge Bloch könyvét (Bible, les récits fondateurs) 2016-ban jelentette meg a francia Bayard kiadó. 2019 szeptemberében Biblia. Az ősi történetek címmel a Scolar/ Vivandra kiadók gondozásában magyarul is napvilágot látott. A fordítás Pacskovszky Zsolt munkája.

Egyszer volt, sokszor volt
Rajzolva, mesélve, lefordítva
(október 11. – december 1. – Műcsarnok#Box)

A budapesti kiállítás a Latitudes könyvesbolt tulajdonosainak kezdeményezésére a Műcsarnok, a Francia Intézet, a Scolar és a Vivandra kiadók együttműködéseként jött létre.
Technikai támogató: Epson

Kiállítási koncepció adaptáció: Serge BLOCH, TULIPÁN Zsuzsanna
Szervező: TULIPÁN Zsuzsanna
Design: Serge BLOCH
Szöveg: Frédéric BOYER
Animációs filmek: La Fabrique d’images, Bayard Animation
Copyright: Bayard Jeunesse Animation, Bayard Editions
Bible – Les récits fondateurs, Serge Bloch, Frédéric Boyer (Bayard, 2016)
Biblia – Az ősi történetek, fordította Pacskovszky Zsolt (Scolar, 2019)
Installáció technika: STEFFANITS István, LIPÉCZ Tamás
Művészeti igazgató: SZEGŐ György DLA

Forrás: Műcsarnok

,