Magyar iparművészek Izraelben

Izrael és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója alkalmából idén márciusban kezdődött az izraeli magyar kulturális évad, melynek egyik záróakkordjaként 2019. október 10-én Mindennapok művészete – iparművészet és dizájn Magyarországról címmel nyílik kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében Tel‑Avivban. A kiállítást Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg.

A tárlat célja a craft és a dizájn, valamint a köztes − autonóm műfajú − területek egymás mellett élését, egymásra hatását figyelemmel kísérve bemutatni a mindennapok művészeinek napi munkáját. Az izraeli magyar kulturális évad keretén belül megvalósuló projekt az Izraeli Magyar Napok kísérőrendezvényeként Tel-Avivban, a város egyik legforgalmasabb és legnépszerűbb helyén, a kikötő Föderációs Pavilonjában  színesíti az éves programsorozatot. A tenger közelsége, a legmodernebb technikával felszerelt kiállítótér, egyúttal a város egyik legnépszerűbb találkozóhelye tökéletes helyszínként szolgál a művészeti projektek, így a magyar iparművészeti és dizájn alkotásokat felvonultató, egyedülálló kiállítás számára is.

A Mindennapok művészete – iparművészet és dizájn Magyarországról című tárlat mindenkihez szól: izraeliekhez és magyarokhoz, fiatalokhoz és idősebbekhez, művészekhez és laikusokhoz egyaránt, olyan tárgyakat varázsol a látogatók szeme elé, melyek hétköznapi formájukban mindannyiuk életének szerves részei. Teszi mindezt azonban oly módon, hogy a tárgyakat neves magyar iparművészek alkotásaiból válogatva vonultatja fel, a feltörekvő ifjú művészek legfrissebb dizájn darabjait és a világszinten is már elismerést szerzett művészek munkáit szedi egy csokorba.

A kiállításon olyan hétköznapi használatú, művészkezek által alkotott tárgyakkal találkozhatunk, mint tányérok, ékszerek, sálak, sportszerek, de üvegdísztárgyak vagy plakátok is színesítik a kiállítást. A magyar évad egyik szlogenjét, „gazdag hagyományok, innovatív modernitás” Sára Ernő kurátor, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja öntötte művészi koncepcióba a magyar iparművészet és dizájn legjellegzetesebb trendjeinek felvonultatásával, egy olyan tárlat létrehozásával, melyben abszolút egyedi látásmódú darabok is helyet kaptak.

A 45 magyar művész bevonásával készült tárlaton megcsodálhatjuk többek között Molnár Imre bőrdíszműves (az MMA levelező tagja) lézertechnikával megmunkált marhabőr öltözékét, mely az archaikus és modern együttélésének szép példája; Üveges Péter formatervező akusztika nélküli, elektromos, minimál húros gitárjait, a letisztult formák és a funkcionalitás példaértékű ötvözetét; Ádám Krisztián ötvösművész rozsdamentes, titán ékszereit; Néma Júlia keramikusművész egyszeri, megismételhetetlen, gyönyörű edényeit, melyek magas hőfokú, fatüzeléses égetéssel készültek; Szabó-Lehofer Sára Kinga tipográfus héber Alef-Met memóriakártyáját, akinek egyedi karakterisztikájában a klasszikus héber írásmód társul a mai modern betűképhez, ezáltal aktualizálva az ősi ivrit nyelvet a digitális kor számára; Bereczki Dávid formatervező Primus Dinghy vitorlás hajóját, mely a legegyszerűbb üvegszálas konstrukcióval épült; a Romani Design divattervezőjének, Varga Erikának sokszínű ruhakölteményeit, melyek a roma folklór elemeit jelenítik meg a divat 21. századi formanyelvén. A mindennapok tárgyai mellett találkozhatunk még Penkala Éva textilművész meditatív hangulatú, Kitörés című kárpitjával, Borkovics Péter üvegművész üvegrogyasztással készített üvegtárgyaival, de Orosz István (az MMA rendes tagja) barokk technikával készült, tükörhenger portréjával, az Atlantisszal is, mely tökéletes példája a múlt és jelen összeolvadásának, a tradíció és a dizájn békés együttélésének. 

A 2019. október 26-ig megtekinthető kiállítás kiemelt vendégművésze a világhírű, Magyarkanizsán született, izraeli grafikus és dizájner, a Magyar Plakáttársaság tagja, Dan Reisinger. A hetven éve Izraelben élő és alkotó, 85 éves művész tervezte a 2016 áprilisában a Józsefvárosi pályaudvarral szemben átadott, a holokauszt áldozatainak emléket állító szoborcsoportot is, ahol személyesen is tiszteletét tette az alkotó. Dan Reisinger 1998-ban megkapta Izrael államtól a legmagasabb állami kitüntetést, az Izrael-díjat, 2004-ben pedig a magyar államtól a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

https://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/magyar-iparmuveszek-izraelben

Forrás: MMA