GerillAR projekt – DESIGN HÉT 2019

Magunkról:

A Compact Stúdió két MOME-n végzett tervezőgrafikus, Borbély Áron és Faragó Gergő illetve két menedzser kreatív együttműködéséből született, ahol a komplex, professzionális kivitelezés keveredik alternatív megoldásokkal, legyen az akár arculattervezés, motion design, offline vagy online megjelenés.

Megnyitó

A projektről:

A 2019-es Budapesti Design Hét alatt a Compact Grafikai Stúdió, egy saját projekttel készül melynek témája az augmentált valóság és az utcai plakátművészet összekapcsolása. A Design Hét előtt nyílt pályázatot hirdetünk az ország művészeti felsőoktatásban résztvevő, vagy már végzett hallgatói számára. A beküldött munkákból nagyjából 50-70 darab plakát kerül kihelyezésre városszerte, különböző helyszíneken. Emellett egy 20 fős, válogatott kiállítás fog létrejönni, mely a Szatyor Art Spaceben kerül bemutatásra 2019 októberében. Ezt megelőzi egy beszélgetés, melynek témája az AR magyarországi jövőjével, lehetőségeivel, illetve a projekt keretében készült alkotásokkal foglalkozik a szervezők és külsős szakértők részvételével.

A projektről részletesen:

A GerillAR művészeti projekt alapgondolata abból indul ki, hogy a mai világunkban hogyan használjuk és értékeljük a közterületeken megjelenő hirdetési felületeket, például a különböző plakátokat, óriásplakátokat, vagy feliratokat. A plakátművészet devalválódásával mai modern világunkban a művészeti plakátoknak már nem igazán van helye a városban. A közterületen fellelhető plakátok ma már csupán marketing célokat szolgálnak, elenyésző azoknak a művészplakátoknak a száma, amelyek önálló grafikai alkotásokként jönnek létre és valamit állítanak vagy mondanak a világról, esetleg reflektálnak egy aktuális problémára, vagy be akarnak vezetni valamit a köztudatba. Felmerült bennünk a kérdés, mi mindenre lehet még használni azt a felületet, amelyen a plakát tartalma van? Miért ne lehetne arra használni, hogy az utcák a városban bárki számára gyorsan és egyszerűen elérhető kiállítássá változzanak?

A projekt során az AR (Augmented Reality) technológiát használjuk fel, ennek megfelelően pedig az általunk létrehozott plakátok mögött olyan tartalmakat láthatnak majd az érdeklődők, amelyek reflektálnak például az adott helyszín épített vagy organikus környezetére, történetére, vagy akár helyszínspecifikus tulajdonságaira. A mozgó tartalmak létrehozására pályázatot hirdetünk minden olyan tervezőművész számára, akik szeretnének egy pezsgő és újszerű grafikai “mozgalom” részévé válni. Az így elkészült művek nem reklám céllal jönnének létre, hanem autonóm grafikai alkotásokként.

A projekt során fontosnak tartjuk egy olyan “párhuzamos világ”, egy “élő organizmus” létre jöttét, ami magába foglalja az épületeket, a tereket, illetve a benne élő, vagy odalátogató embereket, így létrehozva egy teljes Budapestre kiterjedő virtuális, mozgó és változó, augmentált kiállítást. Az alkotások közötti “barangolás” közelebb hozza az embereket a városhoz, illetve ezáltal maga a város is a kiállítás részévé válik. Elsődleges platformunk a közösségi média oldalak (Facebook, Instagram), ahol közzé tesszük az elkészült munkákat, pontos adatokkal, illetve helyszín, koordináta meghatározással, illetve egy olyan microsite, melyen térképen nyomon követhető hol találhatóak az alkotások.

A kiállítás 2019. október 13-ig látogatható a BBB Open Office-ban.
1114 Budapest, Bartók Béla út 33.

További információ:

gerillar@co-mpact.com | www.gerillar.co-mpact.com Nemes Bettina, projektmenedzser: +36 30 936 8788

A kiállítás

Forrás: GerillAR projekt