Kortárs iráni dráma a FÉMben

Mohammad Rahmanian iráni író ‘Jeanne d’Arc a tűzben’ című drámáját vitte színre a frissen alakult budapesti PishPardeh Dramatics perzsa színházi társulás. A Fém Arts & Caféval kulturális közösségre lépő iráni csapat hosszú távra tervez, az évadban még 2-3 bemutatóval, és iráni társulatok budapesti vendégszereplésével készülnek a belvárosi teátrumban.

© Palotai Misi

A fiatal lány, Charlotte szenvedéstörténetét időben és térben is egy másik kultúrába, a múlt század közepi, világháború sújtotta európai környezetbe helyezte át a perzsa író. A világok találkozásából pedig egy erős, érzelmileg színes, ugyanakkor számunkra is könnyebben befogadható dráma jött létre.

A perzsa nyelvű bemutatót szeptember 29-én tartották a FÉMben – Solmaz Foroozande, iráni színművész szereplésével -, amit október 24-én a magyar nyelvű premier követ, Kálóczi Orsolya főszereplésével.
Az előadást Farid Tehrani, Budapesten élő rendező-dramaturg állította színpadra. Seyedamir Seyedahmadinejaddal ketten hozták létre a társulást – és terveznek hosszú távra a belvárosi színházban.

Október 21-én és 24-én az író, Mohammad Rahmanian személyesen is tiszteletét teszi Budapesten, így mindkét előadás után találkozhatnak vele és az alkotókkal a nézők. Előadások: október 21. 19:00 – perzsa nyelven, utána beszélgetés az alkotókkal október 24. 19:00 – magyar premier, utána beszélgetés az alkotókkal november 8. 19:00 – magyar nyelven.

Információ és jegyvásárlás: www.femszinhaz.hu

Forrás: FÉM Arts & Café