Négyszöglet a Négyszobában

Magyar írók és költők Budapest vonatkozású sorai színekként és formákként elevenednek meg – Forrai Ferenc Négyszöglet-Budapestje.

© Lengyel Intézet

Forrai Ferenc sajátos világában a formák jól körbehatárolhatóak, pontos jelentésük van. Jelrendszere szimbolikus alapformákból és hozzájuk társított színekből épül fel. Munkáiban mindig összehangolt, átgondolt konstrukciók felépítésére törekszik. Benyomásokat, élményeket, adatokat gyűjt, majd ezek rendszerezését követően, kapcsolódások, kölcsönhatások megfigyelése során alakul ki benne az összefüggések ilyen irányú tömör megfogalmazása.

Grafikai sorozatai gyakran kötődnek a szépirodalomhoz és különösen a versekhez. A magyar írók és költők Budapestről szóló sorait megidéző munkája, a Négyszöglet – Budapest is ilyen, amely során 74 szerző 74 művét dolgozza fel. A HYPEANDHYPER design magazinban február közepén indult sorozat eddig megjelent részeiből, 38+1 rajzból és az ezekből készült néhány – fém (alumínium, vas), műanyag, üveg – tárgyból idén októberben egy igazán különleges kiállítás nyílik.

© Födémesi Csaba

2016-ban kezdődött – Négy város, négy szín, egy metszet

A betűképek, A vonal alatt és a Formaváros után, a Design Hét Budapest keretében a Négyszöglet volt Forrai Ferenc negyedik kiállítása 2016-ban, amely a rendezvénysorozathoz kapcsolódóan, a Visegrádi Négyek országait vette górcső alá. A cím összetartozást is jelöl. A nemzetek és kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere mutatja be, a magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel irodalmon keresztül.

Három éve, a budapesti Lengyel Intézetben, a későbbi rajzok megfejtéséhez szükséges szimbolikát, a gondosan felépített struktúráját mutatta be, ezzel egyúttal előrevetítve a következő évek kutatásának alapjait – milyen eszköztárral fogja megrajzolni a négy nemzet irodalmából megfogalmazott gondolatokat, érzéseket. Városlakók négyszer: Varsó, Prága, Pozsony, Budapest. Négy város, négy szín, egy metszet. Négy ország négy városának négyszögesítése, közös halmaza.

© Födémesi Csaba

A Négyszöglet legújabb, a HYPEANDHYPER-en megjelenő részei Budapestről szólnak, melyek grafikáiból, és az ezekből alkotott objektjekből a Design Hét Budapest keretében 2019. október 5-én, szombaton 19:00-kor kiállítás nyílik a Négyszoba Galériában.

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára partnerével, szeretteivel együtt!

A kiállítást megnyitja Ott Anna, a Hadik Kávéház művészeti vezetője, a Société Budapest Art projects managere.

Időpont: 2019. október 5., szombat, 19:00

Helyszín: Négyszoba Galéria (1077 Budapest, Wesselényi utca 17.)

© Piti Marcell

További részletek az esemény Facebook-oldalán!

Forrai Ferenc

Weboldal

Facebook

Instagram