Eddig már közel százezren látták a Nemzeti Galéria hamarosan záró szürrealista kiállítását

Már csak két hétig látható a Szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig. Válság és újjászületés 1929-ben című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáit felvonultató kiállításra eddig több mint százezren voltak kíváncsiak.

A párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett tárlaton csaknem 120 festmény, grafika, szobor, fotó, film és dokumentum segít bemutatni a mozgalom történetének eseményekkel teli időszakát, az 1929-es évet.  Az október 20-ig látható kiállításon többek között Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti műveivel találkozhatnak a látogatók.

A kiállítás a mozgalom történetének egy rendkívül izgalmas szeletére fókuszál: az 1929-es év eseménydús, személyes és művészi ellentétekben gazdag időszakán keresztül mutatja be a szürrealizmus fő tendenciáit, a csoport vezéralakjait, kiemelkedő alkotóit.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Kapcsolódó cikk: „Valóságfelettiek” – A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben – Magyar Nemzeti Galéria