Újra lengyel színház a Nemzetiben!

Hosszú szünet után újra lengyel társulat lép fel a Nemzeti Színház színpadán. A Teatr Oratorium előadása a lengyel ferences, misszionárius és auschwitzi vértanú, Maximilian Kolbe atya életútját, kivételes alakját, lelki vívódásait, mutatja be a magyar közönségnek. 

A színházi előadásra a 25. Lengyel Keresztény Kulturális Napok keretében kerül sor október 14-én, 19:00 órakor, a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében.

A lengyel szerzetest 1982-ben avatták szentté. Az én fiam, Maximilián c. előadás halálának 75. évfordulója alkalmából, 2016-ban született a lengyel színházi világ legendás alakja, Kazimierz Braun tollából, amelyet Marcin Kwaśny állított színpadra.

A darab szerzője szerint Szent Maximilian élete és műve az értékek, a lélek és a tudomány gazdagsága, az írás gazdag tárháza. Az előadás egyaránt bemutatja Kolbe atya bonyolult alakját és a lengyel történelem megpróbáltatásait.

„A lengyel ferences, misszionárius és vértanú alakja megérdemli a megörökítését és az emlékezetét nem csak a vallási kultusz keretében, hanem a művészi alkotás szintjén is. Maximilian Kolbe atya, életét adva egy másik fogolyért az auschwitzi koncentrációs táborban bebizonyította határtalan hitét az Isteni Gondviselésben. Ez a hősi tett alkalmat ad arra, hogy közelebbről betekintsünk hősünk életútjába és személyiségébe. Nem lehet letagadni azt, hogy a mai színházi világban nem igazán van helye a spirituális értékekre és a keresztényi gyökerekre nyíltan hivatkozó daraboknak. A Marcin Kwaśny által rendezett Az én fiam, Maximilián című előadás ragyogóan betölti ezt az űrt.”

Részlet Iwona Burzyńska Történet a gyengeség leküzdéséről c. recenziójából

AZ ÉN FIAM, MAXIMILIÁN
Rendező: Marcin Kwaśny

Szereposztás:
Az Anya – Ewa Ziętek
Maksymilian – Łukasz Lewandowski
Leon testvér – Dariusz Kowalski
A Sötét – Michał Chorosiński
Marcin Kwaśny – rendező

A darab hossza 75 perc, szünet nélkül. Az előadás korhatár nélküli. A belépés díjtalan.

Az én fiam, Maximilián című darab premierje (rend. Marcin Kwaśny) 2016. október 25-én volt a Teatr Oratoriumban.

Tovább az előadás honlapjára

Forrás: Lengyel Intézet