A kapucsengőn túl – különleges lakásszínházi előadások a CAFe Budapesten

A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál együtt lélegzik a várossal, és váratlan helyszíneken, olykor egészen rendhagyó terekben varázsolja el a közönséget: az idei fesztiválon debütáló #kapucsengő sorozat keretében öt izgalmas lakásszínházi előadásnak ad otthont a Deák tér szomszédságában található KuglerArt Szalon.

Fátyol Kamilla, Tóth Réka Ágnes, Bereczki Csilla © Felvégi Andrea

Kőszegi Edit filmrendező 2007 óta működő galériájának intim terében testközelből figyelhetjük a színészeket és a történéseket. Október 4-én rögtön egy igazi TÁP Színház-féle ínyencséggel találkozhatunk: a Szalay Álmos darabjának ötlete nyomán megszületett Sokadik pillangó a The Susan Smith Blackburn Prize kapcsán női drámaírókkal készült interjúkon alapszik. Miért mesélünk? Leginkább azért, hogy leváljunk a saját történeteinkről: ha nem mondjuk ki hangosan, sohasem tudunk kilépni belőlük. Ám fel kell tennünk azt a kérdést is, hogy kinek a történeteit, miért és hogyan mondjuk el. Ezen a magával ragadó előadáson női sorsok, társadalmi szerepek kerülnek fókuszba, miközben a felelősségvállalás és alkalmazkodás kérdését is sajátos szemszögből járhatjuk körül: Andai Kati, Fátyol Kamilla, Háda Fruzsina és Keresztény Tamás segítségével.

Egy különleges női sorsot ismerhetünk meg behatóan az Égnek a begóniák című produkcióban is, amelyhez a dramaturg-rendező Tóth Réka Ágnes Ady Endre múzsájának, Csinszkának a leveleiből, naplóbejegyzéseiből és verseiből válogatott. Csinszkát Sztarenki Dóra személyesíti meg, akivel számtalan színházi és filmes produkcióban találkozhattunk már: a táncművészként indult színésznőre a Terápia című sorozatban figyelhettünk fel, de a Rózsavölgyi Szalon és a Centrál Színház előadásainak is rendszeres közreműködője.

Jancsó Sarolta élőzenés aláfestéssel veszi birtokba a szalont, sőt a gangot: az utánozhatatlan író, Mándy Iván alakját idézi meg a hajdani rádiójátékok összetéveszthetetlen hangulatát és világát, illetve Mándy emlékezetes írásait felelevenítve.

Horváth „Színész Bob” Kristóf, Tunyogi Imre „Tunyi” © Felvégi Andrea

Slam, költészet és stand-up comedy találkozik a két ismert slammer, Horváth „Színész Bob” Kristóf és Tunyogi Imre „Tunyi” Bolondok napja címet viselő, felkavaróan őszinte produkciójában. A valódi történetekre szomjazó nézőknek szánt előadásban – amely arra (is) reflektál, hogy bizonyos csoportok évszázadokon át nem mondhatták el a történeteiket – a FO-CI slam poetry díjnyertes csapatának tagjai a féloldali bénulással és enyhe értelmi fogyatékkal született Tunyogi Imre személyes vallomásán keresztül tartanak tükröt a világnak. Horváth Kristóf szólóban is többször győzedelmeskedett az Országos Slam Poetry Bajnokságon, neve emellett ismerős lehet a színházi világból is, hiszen 20 éves kora óta játszik színpadon, sokáig dolgozott a Bárkában és a Maladype Színházban.

Ugyancsak két férfi áll a Mrożek híres darabját, az Emigránsokat továbbgondoló Dettre Gábor-rendezés középpontjában, amely két emigráns történetével kísérel meg választ adni a kérdésre: száműzetésük oka bennük vagy a külvilágban keresendő? A szereplők között olyan ismert színészeket találunk, mint Csányi Dávid, Fátyol Kamilla, Kálid Artúr és Mucsi Zoltán.

Csányi Dávid – Emigránsok, a folytatás

A lakásszínházi programokról további érdekességek cikkünkben olvashatók, a fesztivál többi programjáról a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók információk, cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a fesztivál fellépőinek időkapszuláival készül az október 4-én startoló 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra.   

Forrás: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál