A Nemzeti Énekkar évadnyitó hangversenye az Olasz Kultúrintézetben

Csütörtökön, október 3-án indul a Nemzeti Énekkar évadnyitó hangversenye az Olasz Kultúrintézetben. Pászti bérletük első koncertjének címe Missa in Esz. Somos Csaba vezényletével elhangzik Josef Rheinberger talán legszebb kétkórusos a cappella (Esz-dúr) miséje, Gyöngyösi Levente csodálatos Gloriája, amely mű a Missa Quinque Auctorum egyik tétele. A szünet után a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is csatlakozik a kórushoz, akikkel Schubert Esz-dúr miséjét adják elő.

Nemzeti Énekkar © Csatlós Norbert

Van egy európai főváros, amelyen a nemzetközi expresszvonatok csak keresztülszáguldanak, nem méltatják megállásra. Pici városka, festői környezetben, nagy hegyek közt. Itt, Liechtenstein központjában, Vaduzban született 1839-ben Josef Rheinberger. Hatalmas tekintélyű német mesterré vált az idők során, Brahmsszal emlegették együtt, a 20. század derekán azonban művészete feledésbe merült. Pedig érdemes felfedezni. Életének nagy részét Münchenben töltötte, ahol udvari karmesterként és a müncheni konzervatórium tanáraként tevékenykedett, nevesebb növendéke volt Engelbert Humperdinck, Richard Strauss és Wilhelm Furtwängler. Rheinberger 1878-ban komponálta harmadik, Esz-dúr miséjét kíséret nélküli kettős énekkarra, amely talán a legszebb kétkórusos a cappella mű.

Közel másfél évtizede határozta el öt magyar komponista – Csemiczky Miklós, Gyöngyösi Levente, Selmeczi György, Orbán György és Vajda János –, hogy a római katolikus mise úgynevezett állandó tételeiből mindegyikük egyet komponál meg egy közös műhöz a Missa Quinque Auctorumhoz. Ezen az estén Gyöngyösi Levente Gloria tétele csendül fel.

A szünet után a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is csatlakozik a kórushoz, akikkel Schubert Esz-dúr miséjét adják elő. A darab a szerző utolsó mise- kompozíciója; a mindössze harmincegy évet élt zeneszerző halála évében, 1828-ban vetette papírra. Az egyik korabeli kritikus szerint a mű szinte rekviemhez illően komor hangulatú. Valóban: mintha különös hangsúlyt kapna benne a bűnös ember félelme az ítélettől, Jézus Krisztus megváltó kereszthalála és a könyörgés Isten irgalmáért.

Miss In Es – 2019. október 3. 19.30, Olasz Kultúrintézet
Program:

Josef Rheinberger: Esz-dúr mise (a cappella)
Gyöngyösi Levente: Missa Quinque Auctorum – Gloria
Franz Schubert: Esz-dúr mise, D. 950
Közreműködők:
Hamvasi Szilvia szoprán, Schöck Atala alt, Szappanos Tibor 1. tenor, Brickner Szabolcs 2. tenor,
Pataki Bence basszus, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Somos Csaba

Következő hangversenyünk:

2019. október 5., szombat 18:00 , az NF 6. emeleti próbaterme – Müpa
Próbatermi vendégség
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek kamarakoncertjei

A Próbatermi vendégség sorozat évek óta hagyomány a Nemzeti Filharmonikusoknál, és mindig nagy érdeklődésre tart számot. A sorozat eseményei nem a megszokott nagy koncerttermekben zajlanak, ezeket az estéken zenekarunk próbatermébe invitáljuk a közönséget. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei igazi zenei csemegékkel készülnek, amelyeket kamaraegyüttesekben adnak elő. Az októberi 5-i koncert házigazdája Kökényessy Zoltán brácsaművész

Részletes program: http://www.filharmonikusok.hu/koncertek/probatermi-vendegseg/

Sok szeretettel várjuk Önöket!

Forrás: Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar