Léleksimogató könyv – Bálint György: Kertésznapló 2020

Szerző, fotók: Marity Mira

A hangulatos kis Örkény István Könyvesbolt zsúfolásig megtelt. Jóleső várakozással tekintgetünk egymásra, a sajtó képviselői és az érdeklődő olvasóközönség. És úgy látom, hogy mindenki mosolyog. Nem tudunk nem mosolyogni, főként amikor az apró pódium felé pillantunk. Ott ugyanis Bálint György üldögél, az Ország Kertésze és Gyuri bácsija, akit – túlzás nélkül – mindenki kedvel. Az apropó a Kossuth Kiadói Csoport legújabb örömkönyve, a szemet gyönyörködtetően exkluzív Kertésznapló 2020.

László Ágnes, a Kossuth Kiadói Csoport kommunikációs vezetője, Bálint György

„A kertben mindenki talál magának helyet.”

Ezt írta Gyuri bácsi az ajánlóban, és a beszélgetés során elhangzik az is, hogy egy kert akkor jó, ha nem csak szép, de hasznos is. Mindebben segítségünkre van a 365 napra szóló csodálatos agenda, amely érthető és praktikus tanácsokkal szolgál a produktív és gyönyörű kertet illetően. Ki lehetne az írónál kompetensebb ez ügyben, akinek teljes életútjára a közvetlenség, kedvesség és szakértelem jellemző – ajánlja a könyvet a kiadó. Bálint Györgyöt egy ország szerette meg a legendás és népszerű közéleti tévéműsorban, az Ablakban.

A képernyőn két évtizeden át szolgált hiteles jó tanácsokkal a sikeres háztáji kertészettel és gazdálkodással kapcsolatban. Az idén 100 esztendős Bálint gazda osztatlan népszerűségnek örvend. Rendszeresen publikál, legillusztrisabb nyomtatott könyvei – Emlékfoszlányok, Minden héten szüret – a Kossuth Kiadói Csoportnál jelentek meg. A jövő évre szóló naplókönyv egy káprázatosan illusztrált kötet, amelyet mindössze 4000 példányban adnak ki. Óriási kuriózumnak számít az, hogy minden kötet borítója egyedi grafikát tartalmaz, tehát nincs belőle kettő egyforma. Aki tehát időben gondol az ünnepekre, és egy Kertésznaplóval lepi meg rokonát vagy ismerősét, garantáltan egyedülálló ajándékot tesz a fa alá.

Reneszánszát éli a kiskert

A kertművelésnek sok célja és hatása van, meséli Gyuri bácsi – és én folyamatosan látom és érzem, hogy nem csak neki, de mindenkinek, aki hallgatja, mosolyog a lelke és az arca is. Az Ország Kertésze biztosítja a közönséget arról, hogy minden újítást és információt, ami szerepel a könyvben, azt letesztelte a saját kertjében. A kiadvány célja nem más, mint hogy mindenki felfedezze és megszeresse az amúgy egyre populárisabbá váló kertészkedést. Nem csak azért érdemes követni, hogy több gyümölcs és zöldség teremjen a konyhakertben, hanem azért is, hogy bevált szokássá váljon a fűszer- és gyógynövénykert – ez utóbbi fontosságát Gyuri bácsi kimondottan hangsúlyozza.

A kertészkedő emberek türelmetlenek, figyelmeztet eztán. A gyümölcsfa csemetéje nem biztos, hogy az ültetés utáni évben virágozni és teremni fog, de ez ne okozzon csalódást. Ilyen elvárásokkal érdemes inkább kistermetű gyümölcsfát venni, mert az hamarabb meghozza a gyümölcsét. Megtudjuk tehát, hogy mi az a „karcsú orsó”, ami a jövőbeli hobbikertek sikeres terméséhez hozzájárul. És ahogy fellapozom a saját példányomat, az októberi munkáknál ott látom szép akkurátusan levezetve a gyümölcsfák gondozásáról szóló teendőket, amelyeket még az ilyen dilettáns-laikus hobbikertész is megért, mint amilyen én vagyok.

„A termőföld egy szentség.”

Hangzanak el a csodálatos szavak a szerzőtől. Gyuri bácsi édesapjáról mesél, aki földbirtokos volt. Így ő kisgyermek korától kezdve együtt szinte a kertben szocializálódott. Ezt a fajta szeretetet és törődést felnőtt korban is meg lehet tanítani az embernek, hiszen sokan érezzük azt az örömöt, amit mondjuk a saját paradicsom termesztése szerez. Magyarországon körülbelül egymillió kiskert van, és a családtagokat beleszámolva több millióan élik át a saját föld nyújtotta kisebb-nagyobb csodákat. Legyen az a saját gyümölcsből készített lekvár vagy kompót, egy nyugodt délutáni szieszta a kert eldugott zugában vagy a színpompás virágok illata és látványa.

Az ember jelleme olyan, hogy ragaszkodik a természet szépségeihez, de akkor az ideális, ha a kert nem csak látványos, de hasznos is. Bálint gazda hangsúlyozza az önellátás fontosságát, és szerinte minden talpalatnyi földet meg kellene művelni. Aki megtermeli a saját élelmét, az boldog. A Kertésznapló 2020 pedig használható útmutatót ad ahhoz is, hogy miként lehet pár négyzetméter füves részből szerelemkertet varázsolni. Az ember életének fontos és alkotó része a kertben való tevékenykedés, így élettanilag is nagyon fontos a kerti munka. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a 2018-as év szlogenje és a világ globális célja az önellátás volt. 2019-re ez kiegészült az élelmiszerekkel való takarékoskodás napirendjével. Mindkettő célkitűzésnek csodálatos és jól prosperáló megvalósítás a kert, aminek gondozásához a Kertésznapló 2020 nélkülözhetetlen segítséget nyújt. „Jó olvasást és gazdag termést!” – írja a szerző az utolsó oldalon. Köszönjük szépen, Gyuri bácsi!

Bálint György: Kertésznapló 2020