LIVING, avagy mit tehet a design a lakhatás jövőjéért? Konferencia

Mindenkinek szüksége van egy otthonra, ez ma mégis kiváltság, amely keveseknek adatik meg. A lakhatási válság Európában is a nagyvárosok legnagyobb kihívásává vált. A növekvő lakás- és energiaárakat a legszegényebbek szenvedik meg leginkább, de már a középosztály is komoly nehézségekkel néz szembe az otthonteremtés kapcsán. A Kultúrgorilla LIVING konferenciája első napján (október 5.) hazai és osztrák építészek design és építészeti megoldásokat mutatnak be a problémára, ezúttal a co-housing területéről a Zipernowsky házban.

Kultúrgorilla © Somnium

Az angol nyelvű konferencia beszélgetések, inspiráló előadások és workshopok keretében keresi arra a választ, milyen módon javíthat a helyzeten a design és az építészet. Az eseményen szó lesz a közösségi lakhatás különböző formáiról valamint a kis- és mikro-életterekről. Az osztrák és magyar előadók közt építészek, formatervezők, szociológusok, fejlesztők, kutatók mutatnak be tervezett és megvalósult, innovatív lakhatási projekteket.

Az október 5-i meghívottak között lesz az osztrák Ulrike Schartner építész is, a bécsi Gaupenraub+/- stúdió társalapítója. Az építésziroda több díjnyertes szociális projektet indított el, és teremtett otthont, kapcsolatokat és kiutat a leginkább rászorulóknak. A Vinzidorf építészeti koncepció olyan alkoholproblémákkal küzdő hajléktalanoknak teremt otthont, akiket az ellátórendszer semmilyen módon nem fogad be.

Ernst Gruber építész, kutató, a wohnbund:consult tagjaként fejleszt innovatív szociális lakhatási projekteket, és olyan elvont koncepciókra hoz konkrét, megépült példákat, mint a kollektív tulajdon, alternatív finanszírozás vagy a privát funkciók köztérre vitele. Előadásának címe Democracy at your doorstep: Six alternatives to the destructive effects of neoliberalism.

A konferencián Babos Annamária, a Közösségben Élni kezdeményezés aktív tagja a zuglói co-housing projekt tapasztalatait mutatja be. Előadásának címe E-Co-Housing in Zugló – an experimental project of collective living in Hungary.

A délutáni szakmai workshop az európai Wonderland Építészeti Platformmal közösen valósul meg, Blind date formációjukban. Témája, hogy hogyan konvertálhatunk meglévő tereket közösségi terekké tipikus budapesti bérházakban. A transzformáció célja, hogy co-housing elemeket jelenítsünk meg, és ezáltal a co-housing életminőségjavító hatásait (szociális, pénzügyi) tematizáljuk egy jelllemző budapesti lakhatási formában.

A Wonderland Manual For Emerging Architects című könyvnek nemrég jelent meg a második kiadása, ebből az alkalomból vendégünk lesz Silvia Forlati, szerkesztő. A Wonderland kézikönyv nem az építészetről szól, hanem az építészekről, nem az építészek által készített munkákról, hanem arról, hogy miként készülnek azok. Útmutató, amely tényeket, tippeket ad érvényesülni vágyó építészek számára. Az első olyan építész generáció tapasztalatait dolgozza fel a könyv, akik a vasfüggöny nélküli Európában nőttek fel. Ez az első generáció is, akinek az Európája nem absztrakció, nem csupán a rendeletek és a bürokrácia szimbóluma, hanem magától értető tény és működési terület.

A konferencia szervezője a 2018-as Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kurátora, a Kultúrgorilla designmenedzsment csapata ezúttal a lakhatási válság kérdéseivel foglalkozik. A trió mint mindig, most is a fenntartható és élhető város stratégiáit népszerűsíti a design segítségével. A LIVING eseménysorozat második napja október 12-én valósul meg.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a programokra az alábbi linken lehet: http://bit.ly/living_registration

Időpont: 2019. október 5. (szombat) 9.30-tól

Helyszín: Zipernowsky Ház, 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/562544430951082/