Indul a második szegedi papucs-hímző tanfolyam!

A Szegedi Papucsért Alapítvány és Szent-Györgyi Albert Agóra újra papucs-hímző tanfolyamot hirdet, ahol az idén Népművészet Mestere címmel kitüntetett Fetter Ferencé hímzőtől lehet megtanulni a Szegedhez kötődő kismesterség egyik kulcselemét a papucshímzést.

Sallay-papucs © Iványi Aurél

A tanfolyam az Alapítvány, a Szent-Györgyi Albert Agórával közös szervezésben, a Hagyományok Háza szakmai együttműködésével valósul meg. A tavasszal meghirdetett első tanfolyam 10 helyére háromszoros lett a túljelentkezés, így a nagy érdeklődésre való tekintettel, ősszel 14 fős csoport indul.

A papucshímzés speciális tudást igényel, nem csak azt kell tudni, milyen motívumok, milyen színvilág kerüljön a papucsokra, de speciális technikát is igényel a bársonyanyagra hímzés. A papucsot hagyományosan Szeged környéki virágok díszítik: imola, tiszavirág, gyöngyvirág, pipacs és búzakalász, ha azonban más városbeli rendelte, akkor a hímzés is változott. A régebbi, úgy nevezett török papucs sötét bársonyát zöld pöttyökkel hímezték ki. A hímzést kiegészíthetik flitterekkel, ezek a pillangós papucsok, de díszíthetik gyöngyökkel is. Egy 70 cm széles bársony 24 cm-es hosszából 5-7 papucsfej készíthető.

Az október 5-én induló papucshímzés rejtelmeibe Fetter Ferencné Király Zsiga-díjas, Magyar Kézműves Remek-díjas, Népi Iparművész avatja be a résztvevőket. A képzés során ellátogatnak Bárkányi István papucskészítő műhelyébe, előadást tart Sallay Tibor cipészmester és Attalai Zita Ferenczy Noémi díjas tervező. Megismerkedhetnek az újragondolt szegedi papucsokkal, és ízelítőt kapnak a kézi hímzés fejlesztéséről is, amely programon Attalai Zita, Vukov Anikó néprajzkutatóval, okleveles papucshímzővel, a Móra Ferenc múzeum muzeológusával közösen dolgoznak.

A képzés tematikáját Fetter Ferencné és Beszprémy Katalin hímző, a Népművészet Ifjú Mestere, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője állította össze, a tanfolyam koordinátora Balogh Bettina, Művészeti- és médiafotográfus, okleveles papucshímző. A 9 alkalmas, 36 órás tanfolyam elvégzését a Hagyományok Háza oklevéllel igazolja. 

A kurzus célja az utánpótlás nevelésen túl egy olyan élménytanfolyam nyújtása, amely minden érdeklődő számára egyszerre nyújt tudást és felejthetetlen emléket.

Jelentkezni szeptember 30-ig a Szent-Györgyi Albert Agórában lehet, ahol majd szombatonként a kurzust is tartják. További részletek az alábbi linken találhatóak:

http://www.agoraszeged.hu/program/masodik-szegedi-papucshimzo-tanfolyam

Forrás: Szegedi Papucsért Alapítvány