Megzenésített évad, közös improvizáció, színházi titkok – ez várta az érdeklődőket idén Miskolcon a Színházak Éjszakáján

© Gálos Mihály Samu

Idén is hatalmas volt az érdeklődés a miskolci teátrum programjaira a Színházak Éjszakáján. A meghirdetett 300 hely már a regisztrációs időszak első perceiben betelt, a szerencsések pedig szombat éjszaka betekinthettek a kulisszák mögé. A közönség három előadásunk próbájába is beleshetett, de gyakorolhatták a színészmesterséget, bármit kérdezhettek az igazgatótól, az este végén pedig évadunk előadásainak megzenésített változatát is meghallgathatták.

© Gálos Mihály Samu

Évadunk zenés mesejátékát, A legkisebb boszorkányt Szabó Attila viszi színre a Kamaraszínházban, szombaton pedig néhány részletet is megmutatott a készülő előadásból a színművészek segítségével. Az érdeklődők megtapasztalhatták, hogyan is zajlik egy próba, hány apró, de fontos részletre kell figyelni, míg összeáll egy jelenet végső verziója.

© Gálos Mihály Samu

Székely Kriszta először rendez Miskolcon. Edward Albee Nem félünk a farkastól című drámájának próbáján az előadás két szereplője Görög László és Nádasy Erika avatta be a színházbejárókat a darab részleteibe. Szó esett arról, hogyan lehet bizonyos lelkiállapotokat hitelesen megjeleníteni a színpadon, honnan szereznek ehhez inspirációt a színészek, de a közönség arról is faggatta a két színművészt, vajon egy sokszereplős nagyszínpadi darabot nehezebb létrehozni, vagy egy négyszereplős előadást a Játékszín intimebb terében, mint amilyen a Nem félünk a farkastól.

© Gálos Mihály Samu

A Don Juan Szőcs Artur rendezésében kerül színpadra idén. Slárku Anett lépésről lépésre beavatta az érdeklődőket egy színházi díszlet elkészülésének folyamatába. A látogatók elsőként pillanthatták meg az előadás monumentális díszletelemeit, melyeknek elhelyezéséről, mozgatásáról a díszlettervező rengeteg érdekességet osztott meg.

© Gálos Mihály Samu

Ezután rögtön az előadás próbájába csöppenhetett bele a vendégsereg, a címszereplő, Simon Zoltán, valamint Mészöly Anna adtak ízelítőt a készülő előadásból. Lehetőség volt beszélgetésre is a színművészekkel Don Juan karaktere kapcsán, a látogatók közül pedig sokan megosztották véleményüket, tapasztalataikat a „gaz csábító” típusú férfiakról.

© Gálos Mihály Samu

Somhegyi György meglepetéssel készült az érkezőknek. Egy kis időre ők is színészekké válhattak, hiszen közös improvizációs gyakorlatokkal várta a kíváncsi látogatókat a színművész. A játékban minden korosztály örömmel vett részt, a kihívásokat és a feladatokat pedig kiválóan teljesítették.

© Gálos Mihály Samu

Béres Attila igazgatótól idén is bármit kérdezhettek a látogatók, mindenféle tabu nélkül. A direktor pedig egy meglepetéssel is készült Szabó Máté művészeti vezetővel karöltve. Olyat mutattak a közönségnek, amit sehol máshol nem láthatnak: eljátszották, hogyan zajlik egy színművész éves szerződtetése. Ehhez persze egy önként jelentkező segítségét kérték, aki ezúttal a színész szerepét töltötte be, Béres Attila és Szabó Máté pedig a szigorú, ám olykor azért mégis lágyszívű „felvételi bizottság” tagjaiként jeleskedtek.

© Gálos Mihály Samu

Az est zárásaként Lajos András készült hatalmas fináléval. A Miskolci Nemzeti Színház 196. évadának rímbe szedett, megzenésített előadáscímeit igazi nagyszínházi produkció keretében hallhatta a közönség. A Rögtönzött Zenekörhöz színművészek, zenészek és a Feketeszárú cseresznye előadásunk fiatal szereplői is csatlakoztak, a közönség pedig velük együtt énekelhette az idei évad slágerét.

© Gálos Mihály Samu

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház